Mükemmeliyetçilik ve başarı konusunda sabırsızlığın yeni tanımı olarak kullanılan A tipi kişilik, aynı zamanda artan stres ve sağlık riskleri anlamına geliyor. A tipi kişiliğe sahip olmak için bu stresi yönetmenin yollarını bilmek gerekiyor. Peki nedir bu A tipi kişilik ve nasıl yönetilmeli?
Son yıllarda iş dünyasının ve sosyal hayatın zorluğu bireyleri daha hırslı ve rekabetçi bir hale getirdi. Pek çok insan hayatın her alanında kazanma ve başarma isteği ile dolu olan ama aynı zamanda yoğun stresle mücadele etmek zorunda kalan kişiler haline geldi.
Psikolojide ve günlük jargonda azim, hırs ve aciliyet gibi özelliklerle tanımlanan kişilik durumu A tipi kişilik olarak açıklanmaya başlandı. Araştırmacılar, bu kişilik tipine sahip insanların, genellikle hedeflerine ulaşmada başarılıyken aynı zamanda artan stres ve sağlık riskleriyle de karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.
San Diego Üniversitesi’nden Dr. Elizabeth Scott, Tip A kişiliğin, iş ve hayatın her alanında kazanma ve başarma isteği ile dolu olduğunun altını çiziyor.
Scott “Sürekli bir yarış içindeymiş gibi hissetmek, zamanın hiç yetmediği bir dünya algısı içinde yaşamak, bu kişiliğin belirgin özelliklerindendir. Bu insanlar, sabırsızdır; beklemekten hoşlanmaz, zamanın her anını en verimli şekilde kullanmak isterler. Kendilerine koydukları yüksek hedefler ve bu hedeflere ulaşma çabaları, çoğu zaman onları gergin ve stresli bir hale getirir” diyor.
Scott, stresin yüzdeki gerginlik, sıkılmış dudaklar ve çene, diş gıcırdatma gibi alışkanlıklar, göz altı morlukları ve yüz terlemesi şeklinde belirtilerle görülebildiğine dikkat çekiyor.
1950’lerde kardiyolog Meyer Friedman ve Ray Rosenman başta olmak üzere günümüze kadar yapılan araştırmalarda A tipi kişiliğin ayırt edici özellikleri şu şekilde sıralanıyor:
Zaman Aciliyeti ve Sabırsızlık
Zamanın aciliyeti ve sabırsızlığı, diğer şeylerin yanı sıra, sırada beklerken hayal kırıklığına uğrayan, sık sık başkalarının sözünü kesen, hızlı yürüyen veya konuşan ve zamanın ve ne kadar az zaman ayıracakları olduğunun her zaman acı verici bir şekilde farkında olan kişilerin gösterdiği gibi.
Saldırganlık
Saldırganlık Tip A kişiliğinin ek bir özelliğidir. Bu, örneğin sabırsızlık, kabalık, küçük şeylere kolayca üzülme veya “ateşleme” şeklinde ortaya çıkabilir.
Rekabet gücü
A Tipi davranışa sahip kişiler, işten ilişkilere kadar her konuda doğası gereği rekabetçi olmasa faaliyetler olmasa bile kazanma ihtiyacı hissederler.
Başarı odaklılık
A tipi insanlar öz değer duygularını elde ettikleri şeylerden tatmin etme eğilimindedirler. Gerilemelerle veya engellerle karşılaştıklarında kolayca hayal kırıklığına uğrarlar. Öncelikle görevleri bitirmeye ve hedeflerine ulaşmaya odaklanırlar.
Hakimiyet ihtiyacı
Birçok A Tipi insan, başkalarının istek ve ihtiyaçlarını kendi istekleri ve ihtiyaçları lehine göz ardı ederek iş ve kişisel etkileşimlerde baskınlık göstermeye çalışır. Grubun kontrolünü ele geçirebilecekleri ve işlerin istedikleri şekilde yapılmasını sağlayabilecekleri liderlik rolleri üstlenme eğilimindedirler.
A Tipi kişiliklerle ilişkilendirilen, sağlık ve yaşam tarzı üzerinde olumsuz etki oluşturabilecek bazı sağlık sorunları ve diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanıyor:
Hipertansiyon : Kişilik tipleri ile yüksek tansiyon arasındaki ilişki karmaşık olmasına rağmen, hipertansiyon ile A Tipi kişiliğe sahip kişilerin yaşadığı strese karşı hassasiyet arasında bir miktar ilişki olmuştur.
Kalp hastalığı : Bazı araştırmalar TABP’nin (Type A Behavior Pattern-A Tipi Davranış Kalıbı) özellikle öfke ve düşmanlığın koroner kalp hastalığı riskini artırabileceğini göstermektedir. Ancak diğer analizler bunu doğrulamakta başarısız oldu.
İş stresi : A tipi insanlar genellikle stresli, zorlayıcı işlerde çalışırlar (ve bazen işler A tipi davranışa neden olur), bu da stresle ilişkili sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sosyal izolasyon: TABP’li kişiler başkalarını yabancılaştırabilir veya işe çok fazla zaman harcayıp ilişkilere çok az odaklanabilir, bu da onları sosyal izolasyon ve bununla birlikte gelen artan stres riskiyle karşı karşıya bırakabilir.
A tipi kişilik nedeniyle oluşan stresle mücadele etmek için bazı ipuçları veren uzmanlar, bu ipuçları sayesinde daha az stresli daha ödüllendirici bir yaşama sahip olunabileceğine dikkat çekiyor.
İş hayatında değişiklikler yapın:
Düşünce kalıplarını değiştirin:
Kendinizi eğitin:
Nefes egzersizleri yapın:
Bahçeyle ilgilenin: