Maymun Çiçeği virüsünden sonra Batı Nil virüsü de Türkiye’de tespit edildi. Açıklamalara göre bu virüs Maymun Çiçeği virüsünden daha tehlikeli. Kanser hastası ve organ nakli olanlar dikkat… İşte Batı Nil Virüsüne dair bilgiler…
Ege Bölgesi’nde tespit edilen Batı Nil virüsü herkeste panik yarattı. İlk vaka Manisa’da ortaya çıkmıştı. Peki Batı Nil Virüsü nedir, tedavisi var mı, belirtileri neler? Batı Nil virüsü ölümcül mü? İşte detaylar…
Prof. Dr. Elif Tükenmez Tigen’in YouTube kanalından verdiği bilgilere göre; Batı Nil virüsü enfeksiyonu, sivrisinekler aracılığıyla yayılan ve hem insanlar hem de hayvanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türü. İlk olarak 1939 yılında Uganda’da bir kadın hastada tespit edildi ve sonrasında kuşlar, özellikle kargalar ve kartallar gibi türlerde de bulundu.
Başlangıçta kuşların bu virüs için sadece taşıyıcı olduğu düşünülse de, zamanla kuşlarda da salgınlara neden olduğu ve ölümlere yol açtığı anlaşıldı. Bu virüs sivrisinekler aracılığıyla kuşlardan insanlara ve at gibi tek tırnaklı hayvanlara bulaşabiliyor.
Her sivrisinek Batı Nil virüsünü taşımıyor. Bazı sivrisinek türleri bu virüsü taşıyor. Bunlar da Culex türü sivrisinekler. Bu sivrisinekler ciddi anlamd taşıyıcı ve virüs yayıcıdır. Sivrisinekler, virüsü enfekte bir kuşu ısırarak alır ve daha sonra başka bir kuşu veya insanı ısırarak bulaştırır.
Batı Nil virüsü enfeksiyonunun belirtileri genellikle enfeksiyondan 9-10 gün sonra ortaya çıkar ve kendini gösterir. Belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, göz ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma ve döküntüler var. Hastalar genellikle baş ağrısı, ateş ve göz arkasında ağrı şikayetleri ile acil servislere başvuruyorlar.
Türkiye’de ilk vakalar 2009-2010 yıllarında Manisa’da tespit edildi. Bundan sonrasında özellikle göçmen kuşların seyahat rotaları üzerinde bulunan İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde vakalar ortaya çıktı.
Batı Nil virüsünün tanısı, şüpheli hastalardan alınan kan örneklerinin serolojik testlerle incelenmesi sonucu konulabilir. Her ne kadar enfeksiyon genellikle ölümcül olmasa da, yüzde 20 oranında ciddi belirtiler ortaya çıkabilir ve yüzde 1’den daha az bir grupta merkezi sinir sistemi bulguları görülebilir. Bu durumlar arasında beyin iltihabı, beyin zarı iltihabı, ve nörolojik zafiyetler var.
Özellikle yaşlı bireyler, organ nakli yapılmış hastalar ve kanser gibi altta yatan ciddi sağlık sorunları olan kişiler, enfeksiyon açısından yüksek risk grubunda ve yakından takip edilmeleri gerekiyor.
Özellikle gece dışarı çıkanlar uzun kollu giyinmeli, sivrisinek ısırdıklarından korunmak için olayın ve sprey kullanmalı, ilaçlama yapılmalı ve sivrisineklerin olduğu yerlerden uzak durulmalı.
Şu anda Batı Nil virüsü için etkili bir antiviral tedavi yok. Tedavi genellikle destekleyici nitelikte oluyor. Bu da sıvı tedavisi ve beyin tutulumu varsa beyin fonksiyonlarını destekleyici tedaviler. Aşı çalışmaları hala devam ediyor. İnsan üzerinde kullanılacak kesin bir aşısı yok.
NOT: Lütfen öncelikle kendi doktorunuza başvurun.