Bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti yaprak sarma yaparken bilmeniz gereken öneri! Bu öneri sayesinde yaprak sarmalar asla dağılmıyor ve tencereye yapışmıyor
Yaprak sarma, Türkiye’nin her bölgesinde farklı yorumlar katılarak yapılan geleneksel lezzetlerden biridir. Özellikle bayram ve davet sofralarını şenlendiren yemeklerden yaprak sarma, etli veya zeytinyağlı olarak hazırlanır. Genellikle Ege ve Akdeniz bögesinde zeytinyağlı, güneydoğu ve doğu anadolu bölgesinde etli olarak servis edilir.
Ancak zeytinyağlı veya etli olması fark etmiyor. Yaprak sarmaların içinin sulu kalması, dağılmaması ve sert olmaması gerekiyor. Şimdi size söyleyeceğimiz tüyoları uygulayarak yaprak sarmaları tam kıvamında sofrarınıza koyabilir ve bu eşsiz lezzet şölenine davetiye çıkarabilirsiniz.
Yaprakları tencereye düzgün bir şekilde dizmeden önce birkaç yaprağı ayırın ve bu bu yaprakları tencerenin dibine serin. Tencerenin dibi yapraklarla tam olarak kalandığında sarmaları üzerine dizmeye başlayın. Tabana serilen yapraklar, sarmaların tencereyle doğrudan etkileşimini azaltacak ve böylelikle yanma ve dağılma gibi problemleri ortadan kaldıracaktır.
Ayrıca yaprak sarmaların sert olmaması için tencereye dizilen sarmaların üzerine 1 şişe maden suyunu boca edebilirsiniz. Maden suyunun asidik özelliği yaprakları lokum gibi yapar ve lezzetini arttır. Peki bayramda yiyenlere bayram ettirecek yaprak sarma nasıl yapılır? İşte tüm püf noktalarıyla yaprak sarma tarifi:
4~5 soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1.5~2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1.5 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
2 kesme şeker
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
500 gr salamura asma yaprağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı kaynar su
Yarım limonun suyu
Salamura asma yapraklarını su altında yıkayıp durulayın ve ardından suyunu süzün. Soğanların kabuğunu soyup ince ince doğrayın.
Doğradığınız soğanları, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1.5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstıkla birlikte tencereye alıp kısık ateşte kavurun.
2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanların üstüne ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun..
Pirincin içine 1 yemek kaşığı kuru nane, 1.5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın.
Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Çok kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
Pirinçler suyu çekince ocağı kapatıp iç harcı soğutun. Harcı sapları koparılmış asma yapraklarına paylaştırıp parmak inceliğinde sarın.
Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve kaynar suyu ekleyip orta ateşte 25 dakika pişirin.
Özel not: İç harcını hazırladıktan sonra mutlaka tuzunu kontrol edin. Aynı şekilde yapraklarınızın da tuzunu kontrol edin. Çünkü çoğu zaman yapraklar tuzlu olabiliyor. Böyle durumlarda iç harcındaki tuz oranını azaltabilirsiniz.