Ramazan bayramının ilk gününe geldiğimiz şu günde; sağlığımız ve formumuzu korumamız açısından bayram boyunca dikkat etmemiz gereken sağlıklı beslenmenin inceliklerine değinen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, misafirliklerde yemek yeme konusunda ‘aşırı ısrarcı tutumlarla’ başa çıkmanın öneminden bahsetti.
Eş, dost ve sevdiklerimizle bir araya gelip keyifli anların yaşandığı bayram günlerinde aşırı ve dengesiz beslenme probleminin mide rahatsızlıklarından kan şekeri dalgalanmalarına kadar daha birçok sağlık sorunu tetiklenebilmektedir. Beslenme konusunda dengenin büyük bir çoğunlukla karıştığı bayram sofralarında sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.
Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu da, “Bu durum gaz, şişkinlik, hazımsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık sorunlarına yol açarak bayram sevincini gölgeleyebilir” sözleriyle bu durumun ciddiyetini belirtti.
Bayram sabahına hafif türden yapılan kahvaltılıklarla güne başlanması gerektiğini öneren Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, “Kahvaltı öğünü kesinlikle atlanmamalı, ziyaretlere aç karnına gidilmemeli. Gün içinde geleneksel tatlılar ikram edileceği için kahvaltıda reçel, şeker gibi tatlı besinlere yer verilmemesi gerekiyor.
Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden kaçınılmalı. Bunun yerine süt, tam tahıllı ekmek, peynir, yumurta ve bol mevsim sebzesi ile güne başlanmalı. Besinlerin iyice çiğnenmesi ve sofradan aceleyle kalkılmaması gerekiyor. Bayram ziyaretlerine aç karnına gitmekten kaçınılmalı, aksi halde enerji yoğunluğu yüksek besinler fazla tüketilebilir” dedi.
Öğle ve akşam yemeklerinde ağır ve bol kalorili yiyeceklerden sakınılması gerektiğine değinen Dyt. Banu Arslansoyu, ana yemekleri yaparken fırın, ızgara, buğulama ya da haşlama yöntemleri tercih edilmesi gerektiğini önerir iken tatlı seçiminde de şerbetli ve ağır tatlılardansa daha hafif sütlü ya da meyveli tatlılar tüketilmesini önerdi.