Misafirlerinizi ağırlamak için hem kolay hem de leziz bir bayram tatlısı arıyorsanız revani tarifi tam da size göre… Yapılışı kolay, kuralları basit bu enfes tatlının püf noktalarını sizin için hazırladık.
Osmanlı mutfağının ihtişamlı tatlılarından olan revani, dillere destan olmuş lezzeti ile sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Portakallısı, haşhaşlısı, kremalısı derken farklı eklemelerle damakları şenlendiren revani tatlısı 10-15 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanabiliyor. Üstelik kolay bayram tatlısı arayışındaysanız, sizin için en ideal tercih olabilir.
Şimdiden sizin de iştahınızı kabartmaya başlayan revani tarifi ile misafir sofralarınızı donatabileceğiniz gibi diğer zamanlarda beş çaylarınızı da tatlandırabilirsiniz. Küçük büyük herkesin severek tükettiği bu tatlıyı yaparken “Revani tatlısı nasıl yapılır?” ya da “Revani şerbeti sıcak mı dökülür?” gibi sorulara yanıt arıyorsanız doğru adrestesiniz.
‘Bir an önce yapalım da tadına bakalım’ diyorsanız enfes revani nasıl yapılır, gelin birlikte başlayalım…
Revani kek hamuru ve şerbetten oluşan özel bir tatlıdır. Kek hamuru herkes tarafından kolaylıkla hazırlanırken revani şerbeti çoğu zaman istenen kıvamda olmayabilir. Bunun için şerbeti hazırladıktan sonra şerbet testi yapabilirsiniz. Konuyla ilgili detayları da aktaracağız. Öncesinde malzemelerimize bakalım.
Sadece bayram sofralarınızı değil, her zaman midenizi şenlendirebilecek bir tatlı olan revani için malzemeleriniz hazır mı? Revani şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu diye merak ediyorsanız, bu özel tatlıyı nasıl yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız, bir de malzemeleriniz tamsa sizin için tarife geçelim.
Tatlınız hazır, afiyetle tüketebilir ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Revani tatlısı sünger tatlısı olarak da ün yapmıştır. Sünger gibi olmasının nedenlerinden biri kekinin şerbeti hızlı bir şekilde emiyor olması ve kekin sünger gibi yumuşak kıvama sahip olmasıdır.
Bir diğer nedeni de revaninin içerisine eklediğimiz sıvıyağ sayesinde kekinin kabarcıklı bir hale gelmesidir. Revani hamurunuza yağ eklediğinizde daha yumuşak ve kabaran bir kek elde edebilirsiniz.
Revaninin diğer adı yoğurt tatlısı diye geçer. Bu nedenle revaniyi yoğurtsuz düşünmek pek doğru olmaz. Siz de revani yaparken içerisine ekleyeceğiniz yoğurtla bu tatlıyı tam kıvamında hazırlayabilirsiniz.
Bazı unların cinsinden dolayı revani hamuru normalden daha katı hale gelir. Böyle durumlarda normal miktarın üzerinde yoğurt eklemesi yaparak daha akışkan bir kıvam elde edebilirsiniz.
Farklı malzemelerle zenginleşen enfes bir revani yapmak istediğinizde haşhaşlı revaniyi denemelisiniz. Haşhaşlı revani, çocuk ya da büyük demeden herkesin gözdesi bir tatlı.
Görüntüsü ve tadı ile sizi bağımlısı haline getirecek olan bu tarifte revani hamuruna sadece fazladan haşhaş eklemeniz yeterlidir. Haşhaşı aktarlarda ve büyük alışveriş noktalarında bulabilirsiniz.
Revani tatlısının hamuru bütün malzemeleri eklediğiniz halde koyu kıvamlı görünmesi normaldir. Normal keklere göre bir tık daha koyu kıvamlı olan revani tarifi için herhangi bir ekleme yapmamalısınız. Ancak akışkanlığı olmayan kek hamuru için yoğurt ya da süt ekleyebilirsiniz.
Kek piştiğinde sert ve ince gibi görebilirsiniz. Güzel bir kek elde edemediğiniz için üzülmeyin. Revaninin üzerine şerbetini döktükten sonra bu sertlik ve incelik kalmaz. Şerbeti çekmiş tatlı daha yumuşak olacak ve kabarık görünecek.
Ağızlara layık, lezzetli bir revani yapmak istediğinizde ‘revani şerbeti nasıl yapılır?’ diye merak edersiniz. Hal böyle olunca, iyice tarifi öğrenmeden yapmaya başlamamak en iyisi. Öyleyse revani şerbeti hakkında püf noktalarını verelim:
Revani şerbetini hazırlarken kaynatma süresini kısa tutmanız halinde aşırı akışkan bir şerbet elde edersiniz. Bu da kekinizin dağılmasına ve çok yumuşak olmasına neden olur. Şerbeti hazırlarken kaynama süresini uzun tutmanız ve akışkanlık testi yapmanız daha kıvamlı bir tatlı hazırlamanızı sağlar.
Şerbeti pişirdikten sonra parmağınızı şerbete daldırın ve çekin. Daha sonra avuç içinizi açın ve parmağınızdaki şerbetin avcunuza damlamasını sağlayın. Şerbet damladığında sağa sola dağılmadan duruyorsa revaninize dökebilirsiniz. Ancak şerbetiniz etrafa dağılıyorsa kekiniz için ideal kıvamı vermez.
TGRT Haber’in verdiği bilgiye göre; revainin şerbetinin ne zaman olacağını anlamak için ise; şerbete bir kaşık sokup çıkartınız. Son damlalardan birini parmağınıza damlattığınızda damla yayılmıyorsa şerbet ideal kıvamına gelmiştir.
Bayram tatlısı niyetine revani yapıyorsanız bu yöntemi mutlaka denemelisiniz.
Damağınızı mest edecek bayram tatlınız için detayları bilmelisiniz. Örneğin revani şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu diye merak ediyorsanız, bu detayı mutlaka bilmelisiniz. Revani tatlısı için şerbetinizin kaynar olmaması önemlidir. Kaynar halde olan şerbetler hamurun sönmesine ve çiğ görünmesine neden olur. Bu nedenle şerbetin oda sıcaklığında olması gerekir.
Revani kekinin soğuk olması şerbeti tam çekmesini engeller. Bu yüzden revani keki fırından çıkıp bir iki dakika ilk sıcaklığını attıktan sonra hemen dilimleyin ve şerbeti dökün. Eğer revani keki soğumuşsa fırında bir süre daha ısıtarak şerbeti dökebilirsiniz.
Diğer tariflerimize de göz atabilirsiniz.
BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
#vd-424#