Bebeklerde uykuda ağlama çok sık karşılaşılan bebeklik çağı problemlerindendir.Bebeğim uykusunda ağlıyor, bu durum neden kaynaklanır?Diyorsanız işte doktorların
Bebeklerde uykuda ağlama çok sık karşılaşılan bebeklik çağı problemlerindendir. Bebeğim uykusunda ağlıyor, bu durum neden kaynaklanır? Diyorsanız işte doktorların bu konudaki bildirdikleri;
Gaz sancısı
Bebeğin uykuda ağlamasının en sık karşılaşılan nedeni bebekteki gaz sancısıdır. Bebeğiniz uykuda ağlarken bacaklarını karnına çekiyorsa, yüzü kızarıyorsa, ellerini yumruk yapıp geriliyorsa ilk aklınıza gelmesi gereken bebeğin gaz sancısı çektiğidir. Bu durumda bebeğinizi kucağınızı alıp sırtını sıvazlayıp gazını çıkarmayı deneyebilirsiniz.
Kabus görme
Bebeğin rüyasında onu korkutacak şeyler görmesi de uykuda ağlamasının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Bunu önlemek için bebeğin odası resimsiz ve mümkün mertebe sade döşenmiş olmalıdır. Bebeğinizi uyuttuktan sonra Ayetel kürsi, Felak ve Nas surelerini okumak da onu koruyacaktır.
Açlık
Bebek acıktığında vücudu bu durumdan rahatsız olur, uyurken açlık hissederse uyanmak ister, uyanmak için de ağlar. Bebeğinizin beslenmesine dikkat edin, aç kalmamasına özen gösterin.
Üşümek
Bebekler soğuğa karşı çok duyarlıdırlar. Sıcaklığın hafifçe düşmesinde bile çok üşüyebilirler. Bu durumla uyurken karşılaşmaları da uyurken ağlamalarına yol açabilir.
Bebeğin altını kirletmesi
Bebeğin bezinin pis olması onu çok rahatsız eder. Bebeğiniz uykuda aniden ağlamaya başladıysa bunun nedeni altını kirletmesi olabilir.
Karanlık
Bazen çocukların korkması için gereken tek şey karanlık ve sessizliktir. Uyudukları halde, gecenin bir saatinde birdenbire korkarak uyanabilirler.
Ayrılma hissi
Bir çocuk ayrı bir odada uykuya dalarken, artık anne ve babasına yakın olmadığı için endişe duyabilir sanki sizi tekrar görmeyeceği hissine kapılıp huzursuz bir şekilde uyuyup uykusunda ağlayabilir.
Bebekler uykuda ağlayınca ne yapmalı? Doktorlar cevaplıyor
Sual: 6 aylık bir kızım var. 2 aydır 2. kez gece uykusundan ağlama nöbeti şeklinde kasılarak uyanıyor. Gözlerini bi noktaya kilitliyor ve sanki bizi hiç görmüyor. Seslenmemize tepki vermiyor. Yüzünü yıkamamıza bile tepkisiz kalabiliyor. Bunun sebebi ne olabilir acaba?bi 5-10 dk sürüyor bu durum .
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Ülkü Ayberk’in cevabı: (Çocuk nöroloji bölümüne götürün.)
Sual: Bebeğimi gece uyutup yatağına yatırıyorum yaklaşık bir saat sonra ağlamaya başlıyor. Sırtını sıvazlayıp tekrar uyutuyorum yarım saat sonra yine ağlamaya başlıyor. Bu nöbetler sabaha kadar devam ediyor. Diş de çıkarıyor, ne yapayım?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr.Serap Uysal’ın cevabı: (Diş çıkarma dönemi veya gece beslenme alışkanlıkları döneminde bunlar yaşanabilir ancak bebeğinizin sağlıklı olduğunu anlamak için çocuk doktorunuz tarafından muayene ve gerekirse tetkik yapılabilir.)
Sual: Bebeğim 4.5 aylık uyurken için için ağlıyor. Sanki rüyasında ağlıyor, bu sıksık oluyor. Yanına gidip dokunduğumda ağlayarak uyanıyor. Bu pisikolojik olabilirmi?
CEVAP
Çocuk Nöroloji Doktoru Serap Uysal’ın cevabı: (4.5 aylıkbir bebekte uyku düzensizliğini psikolojik olarak yorumlamak yanlış. Mutlaka uzmanınız tarafından ayrıntılı muayene gerekir.)
Sual: Bebeğim 1 haftadır geceleri uykuda ağlıyor inliyor genelde ayaklarını karnına çekerek ağlıyor acaba gaz sancısı mıdır diş belirtileride yok dişten huysuzluk yapacağını zannetmiyorum sebebi ne olabilir?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Halit Özkaya’nın cevabı: (Daha önceden uyku bozukluğu yok ve yeni gelişti ise bebeğiniz diş çıkarıyor olabilir veya gizli bir İdrar yolu iltihabu geçiriyor olabilir. Bu arada gazı olma ihtimali de mümkün. )
Not: Çocuğunuz uykuda ağlıyorsa onu bir çocuk doktoruna götürmelisiniz. Doktorunuz çeşitli tetkikler sonucunda bebeğinizin uykuda neden ağladığını tespit edecek, size çeşitli önerilerde bulunacaktır.
Gece Uyumayan Bebek İçin Ne Yapmalı? Çocuk Doktorları Cevaplıyor.Tıklayınız
Bebeklere Uyku İlacı, Şurubu, Damlası Verilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Peditus Şurup Bebeklerde Kullanımı (Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız
Bebeğim Gece Çok Uyanıyor, Ne Yapayım? Çocuk Doktorları Cevaplıyor Tıklayınız