Her anne bebeğinin sağlıklı bir şekilde büyümesini ister. Anne sütü ise bebeğin büyüme ve gelişimi için çok önemli bir besindir.
Her anne bebeğinin sağlıklı bir şekilde büyümesini ister. Anne sütü ise bebeğin büyüme ve gelişimi için çok önemli bir besindir. (Anne sütü alerjisi belirtileri, nedenleri ve tedavisi) isimli makalemizde bu konu hakkında bilgiler verdik. Bebeklerde aslında anne sütüne karşı alerji görülmez ancak annenin tükettiği gıdalar anne sütü yoluyla bebeğe geçtiğinden, bu besinlerden kaynaklı anne sütü alerjisi ortaya çıkabilir. Çoğu vakada sorun sadece annenin beslenme şeklini değiştirmesiyle, yani bebeğe dokunan yiyeceklerin tüketimini keserek çözülebilir. Ancak, çok nadir durumlarda bebek anne sütünün bir kısmını sindirmekte zorlandığından,anne sütüne alerji gelişir ve emzirmeye devam edilemez.
Bebeklerde anne sütü alerjisi belirtileri
Ciltte egzama benzeri döküntü
Dışkıda mukus veya kan
Öksürme
Kusma
Karın ağrısı
Gözlerde sulanma
Burunda tıkanıklık
Nefes almakta zorlanma
Ağız çevresinde şişlik
Ciltte ve gözlerde kızarıklık
Kiloda anormallikler: Bebeğin doğumundan hemen sonra biraz kilo vermesi normaldir ancak verdiği kiloyu geri alamıyorsa, bu durum bebeğin anne sütü alerjisi olduğunu gösterebilir. Uzmanlara göre bebekler haftada 140 gram almalıdır. Bebeğiniz kilo almayıp aksine zayıflıyorsa ya da kilo almakta zorlanıyorsa mutlaka doktorunuza danışın.
Gastrointestinal semptomlar: Anne sütüne alerjisi olan bebeklerde çeşitli gastrointestinal semptomlar görülür. Emzirmeden hemen sonra sütü tükürür ya da kusabilir. Kolik gelişebilir. Ayrıca kanlı ya da kansız ishal de gerçekleşebilir.
Alerjik belirtiler: Genellikle alerjiye bağlı olan öksürük, burun akıntısı ve gözlerde sulanma gibi belirtiler gelişebilir. Bebeğinizin alerjisi ciddi ise anafilaksi veya şiddetli alerjiye bağlı şok geçirebilir.
Solunum belirtileri: Bebeğin anne sütüne alerjisi varsa, solunumla ilgili sıkıntılar meydana gelebilir. Hırıltı, nefes darlığı ve sürekli tıkanıklık, tipik anne sütü alerjisi belirtilerindendir. Solunum semptomları durumunda alerji, diğer gastrointestinal semptomların aksine anne sütünün kendisinden değil de anne sütüyle bebeğe geçen gıda neticesinde gelişir.
Anne sütü alerjisi tedavisi
Anne sütüyle beslenen bebeklerde anne sütü alerjisinin temel çözümü,annenin beslenmesindeki sorunlu gıdaları, yani bebeğe süt yoluyla geçip dokunan gıdaları tüketmemesidir. Anne sütü alerjisi, annenin tükettiği süt, peynir, yoğurt, dondurma, tereyağı ve diğer süt ürünlerinden de kaynaklanabilir. Bebeğin inek sütü proteinine alerjisi varsa, anne bu ürünleri tüketmeyi bıraktığında iki ila dört hafta içinde bebekte belirtiler ortadan kalkacaktır. Anne sütü ilk 6 ay bebeklerin gelişimi için en iyi besin kaynağı olduğundan, gerekli olmadıkça emzirmeyi durdurmamak, bunun yerine annenin beslenmesinde tükettiği gıdaları değiştirmek gerekir.
Galaktozemi
Galaktozemi, gerçek bir alerji değildir; bebeğin anne sütünü tamamen tolere edemediği tek gerçek hastalıktır. Galaktozemide bebeğin karaciğeri, anne sütündeki galaktozu parçalayamaz. Bu durum bebeklerde kusma, ishal ve doğumdan sonra birkaç gün içinde sarılık belirtisi olarak ortaya çıkar. Galaktozemili bebekler, anne sütü dahil, sütün hiçbir çeşidini tüketemez, hayatta kalmak için özel galaktoz içermeyen mamaya ihtiyaç duyarlar.
Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
Gaz Yapmayan Mama Hangisi, Gaz Yapmayan Mama Markaları Tıklayınız
Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız
Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız