Bebeklerde göz çapaklanması, sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Çapaklanma belirtisi olarak, gözden yeşil veya sarı renk cerahat, akıntı gelmesi
Bebeklerde göz çapaklanması, sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Çapaklanma belirtisi olarak, gözden yeşil veya sarı renk cerahat, akıntı gelmesi, kirpiklerin çapaktan dolayı birbirine yapışması, gözlerde kızarıklık ve göz kapağı şişmesi gibi semptomlar yaşanabilir. Bu makalemizde bebeklerde çapaklanma nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdik. Makalenin sonunda bebeklerde göz çapaklanması ile ilgili çocuk doktorlarına sorulan sorular ve cevaplarını okuyabilirsiniz.
Bebeklerin gözü neden çapaklanır?
Bebeklerin gözde konjonktivit (Göz iltihabı)
Göz yaşı kanalı tıkanıklığı
Göz nezlesi
Alerji
Sinüzit
Üst solunum yolu enfeksiyonu
Bebeklerde göz çapağı nasıl geçer?
Doktora gidin
Bebeğinizde sıklıkla çapak sorunu yaşıyorsanız onu bir göz doktoruna götürün. Çapaklanma enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, doktorunuz bebekler için kullanımı güvenli olan antibiyotiklerden reçete edecektir.
Çapağı temizleyin
Pamuklu bir bezi mesela atleti ıslatıp bebeğin gözündeki çapakları nazikçe temizleyebilirsiniz.
Göz yaşı tıkanıklığı varsa masaj yapın
Gözyaşı kanalları; gözün burun tarafındaki kenarın altında yer alır. Şayet göz yaşı kanalı tıkanıksa göz pınarlarının altında bir kabartı hissedebilirsiniz. Ellerinizi suyla sabunla güzelce yıkayıp kurulayın ardından; parmak uçlarınızı kullanarak gözden buruna doğru hafifçe yarım daire şeklinde parmak hareketleriyle masaj yapın. Bu hareketi tek defada 5-10 kere tekrarlayın ve günde en az altı kere yapın.
Anne sütü damlatın
Anne sütü doğal antibiyotiklerdendir. Doktorunuza danışıp kendi sütünüzden parmağınıza birkaç damla damlatın ve akan gözün burun tarafındaki köşesine uygulayın.
Göz damlası kullanın
Doktorunuzun reçete edeceği antibiyotikli göz damlalarını kullanmak da bebeğin gözüne şifa olacaktır.
Merhem kullanın
Doktorunuzun çocuğunuz için reçete edebileceği bir diğer ilaç da antibiyotik merhemidir. Merhem uygulamadan önce gözleri iyice temizleyin ve temiz elle merhemi çapak olan yere sürün.
Bebeklerde gözde çapaklanma ile ilgili doktorlara sorular ve cevapları
Sual: Bebeğimin sol gözü devamlı çapaklanıyor ve o gözü hiç açamıyor. Ne yapmamız lazım?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Asaf Güven’in cevabı: (Bol ılık suyla yıkayın. Bir göz doktoruna muayene ettirin.)
Sual: 3 aylık bir kızımız var. Doğduğunda gözlerde çapaklanma vardı,damla kullandık. Birkaç gün iyileşiyor tekrar eski haline geliyor. Başka damla kullandık yine iyileşme olmadı. Ağlar gibi tek gözden damla akıyor. Çapaklanma uyandığı zaman yoğun, ne yapalım?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın’ın cevabı: (Sadece ılık suyla temizlerseniz yeterli olur, ilk 6 ayda bu sorunlar sık olur.)
Sual: 9 günlük bebeğimizin tek gözü çapaklandı. Ne yapmamız gerekiyor?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın’ın cevabı: (Bolca ılık suyla silin, ayrıca muayene edilip ona göre tedavi uygulanmalıdır.)
Sual: 24 günlük bir oğlum var, doğduğu günden itibaren gözünde çapaklanma var. Sağlık ocağındaki doktor göz damlası verdi. Günde iki kez birer damla kullanıyoruz ancak çapaklanma hâlâ geçmedi. Sebebi ne olabilir? Ne yapabilirim?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın’ın cevabı: (İlk 6 ayda bebeklerde çapaklanma sık olabiliyor, ılık suyla bolca temizleyin, ilaca gerek yok.)
Sual: 67 günlük oğlumun uzun süredir gözlerinde çapak var bazen yapışıyor açamıyor gözünü. Tüm gözü çapak oluyor sarı renkte. Bu aralar gözü akıyor sürekli ılık su ile sürekli siliyorum ama etki etmiyor ne yapabilirim?
CEVAP
Çocuk Doktoru Eray Esra Önal’ın cevabı: ( Gözlerde kızarıklık, şişlik yoksa bu çapaklanma gözyaşı kanalı darlığına bağlı olabilir. Biriken çapakları kaynamış, soğumuş suyla silin ve gözüne masaj yapın)
Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı Ve Boyları Kaç Olmalıdır? Tıklayınız
Bebeklere Kilo Aldıran Mama Tarifleri (En Etkili Kilo Aldırıcı 6 Tarif) Tıklayınız