Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeki Tunç, (Bebeklerde göz sulanması, yaşarması, akıntısı neden olur, nasıl geçer?) sorumuzu şöyle cevaplıyor:
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeki Tunç, (Bebeklerde göz sulanması, yaşarması, akıntısı neden olur, nasıl geçer?) sorumuzu şöyle cevaplıyor: (Bebeğinizin gözlerinde sulanma meydana geliyorsa bu durum muhtemelen bebeğin gözyaşı kanalının tıkanık olmasından kaynaklanıyordur. Şayet gözyaşı kanalı tamamen tıkalı ise ilaçlı tedaviden sonuç alamayız. Böyle bir tabloda bebeğin gözyaşı kanalına masaj yaparız. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı masajla çoğu zaman açılsa da bazen de masaj uygulaması kanalın açılmasında yeterli gelmemektedir.
Bebekteki göz yaşarmasından dolayı çocuk doktoruna başvurduğunuzda bu yaşarmanın gözyaşı kanalı tıkanıklığından olduğu anlaşıldıysa, evde kendiniz gözyaşı kanalına masaj yaparak, bebeğinizin tedavisine yardımcı olabilirsiniz. Doktorunuzdan onay alıp bebeğinizin gözyaşı kanalına şu şekilde masaj yapabilirsiniz; bebeğinizin gözünün burun kemiği ile birleştiği noktaya işaret parmağınızı koyun, parmağınızı o noktaya bastırın. Korkmayın o noktada kemik yoktur ve bebeğinizin canı yanmayacaktır. Gözün alt kısmında bir kese vardır ve gözyaşı kanalı o keseden burna doğru açılır. Gözyaşı kanalının tıkanık olan kısmı ise, burna açılan yerdeki küçük kanalcıktır. Parmağınızı bulunduğu noktadan bastırarak burun deliği hizasına kadar getirin. Bu yöntemle tıkanıklığı sağarak açabilirsiniz.
Bebeğinizdeki gözyaşı kanalı tıkanıklığı için günde üç dört dakika masaj yaparak tıkanıklığı açabilirsiniz. Masaj etkili gelmediyse doktora başvurup, sondaj yöntemiyle tıkanıklığın açılması gerekir.)
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Uzmanı Dr. Hande Özgün Karatepe bebeklerdeki gözyaşı kanalı tıkanıklığının diğer belirtisinin çapaklanma olduğunu bildiriyor ve sözlerine şöyle devam ediyor; Bebeklerin yaklaşık yüzde 90’unda doğum sonrasında ilk ağlamayla birlikte gözyaşı kanalı açılırken, %10’luk kısımda ise kapalı kalmaya devam eder. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı erken aşamada teşhis edildiyse, gözde çapaklanma sorununu gidermek için doktorunuz tarafından antibiyotikli göz damlası reçete edilebilir. Ayrıca göz damlasına destek olarak masaj da uygulanabilir.
Göz doktoru Prof. Müslime Akbaba, bebeklerde göz tansiyonunun yüksek olmasının da bebeklerdeki göz yaşarmasına yol açabileceğini bildiriyor.
Bebeklerde, konjonktivit olarak da bilinen göz iltihabı da gözlerde sulanmaya neden olabilir. Konjonktivit ayrıca bebeğin gözünde kızarıklık ve çapağa da yol açabilir. Bebeklerde göz iltihabı, bakterilerden, virüsten, mantardan, alerjik reaksiyonlardan ve gözde yabancı bir cisim bulunmasından dolayı kaynaklanabilir. Göz doktorunun vereceği damla antibiyotikle bebekteki göz iltihabı tedavi edilebilir.
Göz Doktoru Prof. Dr. Bülent Yazıcı, bebeklerde ve çocuklarda göz sulanmasıyla karşılaşılınca, hastanın yaşına ve klinik bulgulara göre, gözyaşı kesesi masajı, lakrimal sondalama, silikon tüp yerleştirilmesi ve dakriyosistorinostomi gibi çeşitli yöntemlerle tedavinin gerçekleştirilebileceğini bildiriyor.
Son söz olarak, gözler bir insanın en kıymetli organlarından olduğu için, onlarsız bir hayatın çok acı ve çok sıkıntılı geçeceği için, bebeğinizde göz yaşarması problemi ile karşılaştığınızda, mutlaka önce bir göz doktoruna başvurmalıdır. Doktor teşhise göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Bebeklerde Gaz Yapmayan Markaları İçin Tıklayınız
Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir? Tıklayınız
Bebeklerde Kan İlacı Kullanımı ( Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız
Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız
Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız
Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Bebeklerde Ve Çocuklarda Göz İltihabı Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız