Bebeğimin Kakası Sümüksü, Neden Oldu, Nasıl Geçer?

22 Kasım 2016
0 Yorum
bebegimin kakasi sumuksu neden oldu nasil gecer

Bebeğin kakasında mukus olması, kakanın sümüksü oluşu anne-babalar için endişe verici bir durumdur. Bebeğin dışkısında, ishalinde mukus görülmesi

Bebeğin kakasında mukus olması, kakanın sümüksü oluşu anne-babalar için endişe verici bir durumdur. Bebeğin dışkısında, ishalinde mukus görülmesi, enfeksiyondan bağırsak düğümlenmesine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. 

Bebek dışkısında mukus ve bebeğin kakasının sümüksü olma nedenleri

Bebeğin dışkısının rengini, yoğunluğunu, şeklini, kıvamını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörler, hem emziren annenin hem de bebeğin aldığı yiyecekleri de içerir. Bebeğin dışkısında mukus görülmesi, dışkının sümüksü olması, genellikle uzmanlar tarafından endişe kaynağı olarak kabul edilmez. Uzmanlara göre, bebek dışkısında bir miktar mukus bulunması normaldir.

  1. Kistik fibrozlu bebeklerde bu durum dışkıda mukusa yol açabilir. Bu bebeklerde akciğerlerde ve bağırsaklarda mukus birikimi gözlenir. Bağırsaklarda biriken mukus kötü kokulu ve yağlı bir biçimde dışkıyla dışarı atılır.
  2. Bebeğin dışkısı yeşilse ve sümüksülük ile mukus içeriyorsa, bu durum bazı bulaşıcı enfeksiyonlara bağlı meydana gelmiş olabilir. Diş çıkarma da dışkıda mukusun bir başka nedenidir. Bebekler diş çıkarırken aşırı miktarda salya salgılarlar. Aşırı salya, bağırsakları tahriş edip dışkıda mukus, sümüksü kıvam oluşumuna yol açar.
  3. Besin alerjisi, bebeğin dışkısı içinde mukus, sümüksülük ve kan oluşmasına neden olabilir. Emzirmeyle beslenen bebeklerde bile annenin tükettiği gıdanın sebep olabileceği gıda alerjileri ile karşılaşılabilir.
  4. Bağırsak enfeksiyonları (bulaşıcı ve bakteriyel), bebeğin dışkısında sümüksü kıvam, mukus ve kan için potansiyel nedenler arasındadır. Bazı durumlarda dışkıda mukus, muz gibi meyvelerin tüketilmesinden bile kaynaklanabilir. 
  5. Diş kaşıyıcılar bebeklerde enfeksiyonlara neden olabilecek çok yaygın bir faktördür. Enfeksiyon da bebeğin kakasında mukusa, sümüksülüğe yol açabilir.
  6. Bebeğin kakasında mukus ve sümüksü kıvamın görülmesinin en ciddi nedenlerinden biri de bağırsak tıkanıklığıdır. Bebekte bağırsak tıkanıklığında bebeğin kakası jöle kıvamındadır. Bebekte ağrı hissi duyma, kusma ve kakasında kan ile mukus gibi belirtiler görülür, derhal tıbbi müdahale gerektirir.

Bebeklerde dışkıda mukusa ve sümüksülüğe yol açan diğer nedenler

  1. Bağırsak enfeksiyonu
  2. Crohn hastalığı
  3. Divertikülit
  4. Çölyak hastalığı
  5. Sindirim sistemi hastalıkları
  6. İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS)

Kısacası, ateş, ağrı ve dışkı renginde değişiklikler gibi başka belirtiler olmaksızın bebeğin dışkısında mukus durumu devam etmiyorsa endişe edilmemelidir. Bununla birlikte, durumu analiz etmenin en iyi yolu çocuğun doktoruna danışmaktır. Mukus kırmızı ise derhal doktora başvurulması gerekir. Mukusun kırmızı renkte olması çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, bunların bazıları ciddi olabilir.

Bebeklerde dışkıda mukus, sümüksülük nasıl geçer?

Bebeğinizdeki mukus, sümüksü kıvam, bir süredir geçmiyorsa en kısa sürede evladınızı çocuk doktoruna götürün. Doktor yapacağı gaita testiyle bu durumun neden kaynaklandığını tespit edecektir. Bebeğin dışkısındaki mukus, sümüksülük enfeksiyon kaynaklıysa, doktor antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Bazen de bebeklerde dışkıda mukusun varlığı herhangi bir tedavi almadan kendiliğinden geçebilir, bazen de altta yatan neden göre tedavi gerektirebilir. Bağırsak düğümlenmesi acil ameliyatla tedavi edilirken, diş çıkarma veya bulaşıcı enfeksiyon nedeniyle oluşan dışkıda mukus ise kendiliğinden geçecektir. Bebeğinizin dışkısında mukus,sümüksülük tespit ederseniz, hemen panik yapmayın. Ancak mukus ile birlikte bebeğin dışkısında kan varsa, derhal tıbbi yardım alın. Bebek sağlıklıysa, bir iki gün bekleyin ve durum devam ederse çocuk doktorunuza başvurun.

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir Tıklayınız

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız