Bebeğimin Kulağı Neden Kaşınıyor, Ne Yapmalıyım?

24 Nisan 2016
0 Yorum
bebegimin kulagi neden kasiniyor ne yapmaliyim

Bebeklerin kulaklarıyla oynaması, kaşıması, kurcalaması genelde bu organlarını tanımaya çalışıp, merak ettiklerindendir.

Bebeklerin kulaklarıyla oynaması, kaşıması, kurcalaması genelde bu organlarını tanımaya çalışıp, merak ettiklerindendir. Fakat bazı durumlarda ise bebeğin bu hareketleri bölgede ağrı ve enfeksiyona işaret edebilir. Bebekteki olası diğer belirtileri de takip etmek bebeğin kulağına dokunmasının meraktan mı, yoksa herhangi bir sağlık sorunundan mı gerçekleştiğini size haber verecektir.

Bebeklerde kulak kaşıntısı nedenleri

Yüzücü kulağı ( Dış Kulak İltihabı)

Kulağın dış kısmını çekmek, kurcalamak, kaşımak tüm bunlar dış kulak iltihabı olarak da bilinen yüzücü kulağının tipik belirtilerindendir. Yüzücü kulağı, duş veya havuzda suyun kulak kanalına hapsolmasıyla yahut bazen de pamuklu kulak çubuğunun kulak kanalını tahriş etmesiyle meydana gelen dış kulak zarının enfeksiyondur. Cildi koruyan astar aşındığından, bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşur. Yüzücü kulağının diğer belirtileri sarı, sulu ve kokulu akıntı, şişlik, kızarıklık ve kulak çevresinde pullanmadır. Bebeğinizi dış kulak iltihabından korumak için, bebeğinizi yıkarken kulağına su kaçırmamaya özen gösterin. Banyo yaptırdıktan sonra hemen kulağını havluyla silin.

Kulak iltihabı

Tıbbi ası otitis media olan “kulak iltihabı” da bebeğinizin kulağını kaşımasına, çekmesine, kurcalamasına yol açan hastalıklardandır. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, bebeklerde kulak enfeksiyonuna genelde 6 ay ve 3 yaş arasında rastlanır, genellikle burun akıntısı, huysuzluk, kulak ağrısı, ateş, sarı kulak drenajı, uyku problemi ve işitme kaybı gibi soğuk algınlığında rastlanan semptomlara neden olur. Ayrıca emme ve yutkunma eylemi kulakta daha fazla basınca neden olabileceğinden bebekte anne sütü emerken ağlama görülebilir.

Diş çıkarma

Bebekler diş çıkarırkenki acılarına tepki olarak kulaklarını kaşıyabilir, çekebilir ve zarar vermek isteyebilirler. Bunun nedeni bebeğiniz ağrının diş etinden mi, kulaktan mı geldiğini ayırt edemeyip, acılarını kulaktan çıkarmak istemeleridir. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri genelde salya akması, bebeğin her bulduğu nesneyi ağzına götürmek istemesi ve sinirli olmasıdır. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, bazen diş çıkaran bebekte hafif ateşte görülebilir.

Bebeklerde kulakta kaşıntının diğer nedenleri

  1. Egzama
  2. Sedef hastalığı
  3. Kulak enfeksiyonu
  4. Mantar kulak enfeksiyonu
  5. Alerjik reaksiyon
  6. Güneş yanığı

Bebekte kulak kaşıntısı nasıl geçer?

  1. Bebekte kulakta kaşıntı yüksek ateş, kulakta akıntı, bebekte huysuzluk gibi belirtilerle seyr ediyorsa, bebeğiniz 12 haftalık ve daha küçükse mutlaka bir doktora görünün.
  2. Bebeklerde kulak kaşıntısı alerji ve egzamadan dolayı da olabilir, bu durumları tespit ve tedavi için kulak burun boğaz doktoruna başvurabilirsiniz.
  3. Bebekte kulak mantarı varsa tedavi ettirmek
  4. Kulak ağrıyan bölgeye ılık kompres uygulamak (havluyu ısıtıp bebeğin kulağına tutmak, yahut sıcak su torbasına ılık su koymak)
  5. Sarımsağı zeytinyağının içine koyup ocakta ılıtıp, doktor onayıyla bebeğin kulağına damlatmak,
  6. Eczaneden temin edebileceğiniz anestetik kulak damlasını yine doktorunuzun bilgisi dahilinde bebeğin kulağına damlatmak derdinize deva olabilecek yöntemlerdendir.

Not: Doktorunuza danışmadan bildirilen yöntemleri asla uygulamayın.

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız

Bebeklerde Salya (Ağız Suyu Akması) Nasıl Durdurulur? 10 Doktor Önerisi Tıklayınız.