Bebeğin Emdikten Sonra Kusması Emdikten Sonra Kusan Bebek İçin Ne Yapmalı

23 Mayıs 2021
0 Yorum
bebegin emdikten sonra kusmasi emdikten sonra kusan bebek icin ne yapmali

Bebekler mama veya emme sonrası kusabilir. Bu durum bebeğin çok beslenmesinden, reflü hastalığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Yeni doğan bebeklerde mide bağırsak sistemi henüz tam gelişmediğinden yeni doğanlarda da bu sorunla sıklıkla

Bebekler mama veya emme sonrası kusabilir. Bu durum bebeğin çok beslenmesinden, reflü hastalığına kadar pekçok nedenden kaynaklanabilir. Yenidoğan bebeklerde mide bağırsak sistemi henüz tam gelişmediğinden yenidoğanlarda da bu sorunla sıklıkla karşılaşılır.

Bebeklerde Beslenme ve Emme Sonrası Kusma Neden Olur

Reflü Hastalığı

Bebeklerde emdikten sonra kusmanın bir nedeni de reflü hastalığıdır. Bebekler genellike süt emdikten sonra veya normal beslendikten yediklerini kusabilirler. Bu tür kusmalara bebeklerde reflü olduğunu gösterir. Zamanında doğan bebeklere oranlar erken doğan bebeklerde reflü hastalığı daha yaygın olarak görülütr. Bunun sebebi ise erken doğan bebeklerde yemek borusu ve mide arasında besinlerin geçişini sağlayan kasın daha tam gelişmemesidir. Sonuç olarak erken doğan bebekler anne sütünü emdikten çok kısa bir zaman sonra kusma görülebilir.

Aşırı Beslenme

Bebeklerin midesi yetişkinlere oranla oldukça küçüktür. Bu sebeple de fazla verilecek anne sütü veya mama bebeğin midesinde aşırı bir doluluğa sebep olacağından bebekler kusabilmektedir.

Gazın Çıkmamış Olması

Bebekler anne sütü emerken aynı zamanda hava da yutarlar ve  bu durum sonucunda emdikten sonra geğirdikleri görülür. Bebekler mama veya anne sütünü daha hızlı yutarlarsa, yuttukları hava miktarı da artar. Bu durumda ise midede biriken aşırı hava, gaz olarak atılmadığında bebeği huzursuz eder, midede şişkinlik yapar ve bebek kusabilir. Bebeğinizi mama ile veya anne sütünü ile besledikten sonra sırtını sıvazlayıp gazını çıkarmak, geğirmelerini sağlamak bebeğin yemek sonrası kusmasını önleyecektir.

Mide İltihabı

Mide gribi olarak da bilinen mide iltihabı da bebeklerde kusmaya sebep olabilir. Bu tür mide rahatsızlıklar bebeklerde kusmanın yaygın sebeplerinin başında gelmektedir.

Alerji

Bebeklerde kusmanın bir diğer sebebi ise alerji olabilir. Örneğin bebeğin vücudu anne sütüne veya herhangi bir mamaya karşı bir alerji geliştirebilir. Ayrıca, anne sütü dışında inek sütü de bebeğinizde alerjiye sebep olabilir ve bunun sonucunda da kusma görülebilir. Bu tür alerjik durumlarda kusma ve diğer belirtiler, bebek beslendikten hemen sonra değil de saatler hatta günler sonra görülebilir.

Laktoz intoleransı

İnsan vücudun da süt ve süt ürünleri tüketildikten sonra meydana gelen ishal, kusma, mide şişkinliği ve gaz oluşumu laktoz intoleransı olarak anılmaktadır. Eğer bebeğinize içerisinde inek sütü bulunan bir mama veriyorsanız, kusma görülebilir.

Bebeklerde Beslenme ve Emme Sonrası Kusmanın Nedenleri Nelerdir?

  1. Soğuk algınlığı ve grip
  2. Kulak enfeksiyonu
  3. İdrar yolu enfeksiyonu
  4. Hazımsızlık
  5. Bazı ilaçların yan etkileri
  6. Yol tutması
  7. Galaktozemi
  8. Bebeklerin mide çıkışı tıkanıklığı (İnfantil Pilor Stenozu)
  9. İntususepsiyon

Bebeklerde Beslenme Sonrası Kusma Nasıl Önlenir?

  1. Bebeklerde gaz yapmayan biberon kullanın.
  2. Bebeğinizi sık sık ve az az besleyin
  3. Bebeğinizi yavaş yavaş besleyin
  4. Bebeğinizi beslendikten sonra geğirmesini sağlayın sırtını sıvazlayın
  5. Bebeğinizi beslerken başını ve göğsünü yukarıda tutun
  6. Bebeğinizin beslendikten hemen sonra hareket ettirmeyin veya çok fazla oynatmayın.
  7. Bebeğinizin mamalarının içerik listesini kontrol edin gerekirse mamayı değiştirin başka marka deneyin.
  8. Bebeğinizde alerji olup olmadığını belirlemek için alerji testi yaptırın
  9. Bebeğin bezini çok sıkı bağlamayın. Sık bağlanan bezler, bebeklerde karın bölgesinde baskı oluşturur.
  10. Bebeğe çok dar giysiler giydirmeyin.

Eğer bebeğinizi biberon ile besliyorsanız, biberon ucunun meme ucuna yakın büyüklükte olmasına dikkat edin. Çünkü meme ucundan çok daha büyük bir biberon ucu sütün aşıırı hızlı akmasına sebep olurken, meme ucundan çok küçük bir biberon ucu ise bebeğinizin yutacağı havayı daha da arttıracaktır.

Eğer bebeğinizin karnında şişlik fark ediyorsanız, emzirme esnasında birkaç defa geğirmeniz bebeğinizin karnında hava birikimini azaltmaya yardımcı olacaktır. Ek olarak dikkat edeceğiniz bir diğer konu ise bebeğinizi beslerken yarıda kesmemenizdir. Yarıda kesmek yerine bebeğiniz emmeyi bıraktığı molalarda bebeğinizin yuttuğu havayı çıkartmasını yani geğirtmesini sağlamalısınız.