Bebeğin Kesesi Gebelik Kesesi Ne Zaman Görülür?

7 Mart 2019
0 Yorum
bebegin kesesi gebelik kesesi ne zaman gorulur

İlk kez hamile kalan kadınların internet arama motorlarında en çok aradığı sorulardan birisi de “gebelikte kese ne zaman görülür? “ olmaktadır. Gestational sac, bir diğer deyimi ile bebek kesesi, bebeğin gebelik süresince gelişimini gerçekleştirdiği

İlk kez hamile kalan kadınların internet arama motorlarında en çok aradığı sorulardan birisi de “gebelikte kese ne zaman görülür? “ olmaktadır.

Gestational sac, bir diğer deyimi ile bebek kesesi, bebeğin gebelik süresince gelişimini gerçekleştirdiği içi sıvı dolu bir alandır. Bu kese, yuvarlak bir yapıya sahiptir ve çevresi rahim içi tabakası ile sarılıdır.  Beta HCG isimli kan değeri ile kesenin varoluşu doğrudan bağlantılıdır. Gebelik kesesinin ultrasonda gözlemlenebilmesi, kandaki Beta HCG oranının 1500 ila 2000 IU/Ml seviyesine ulaşması ile mümkün olacaktır.

Hamilelikte Gebelik Kesesi Ne Zaman Görülür?

Kadın Doğum Doktoru Soner Recai Öner, bu soruya şöyle cevap vermektedir:

“Gebelik kesesinin gözlemlenebilmesi ancak hamileliğin 5. haftasına gelindiğinde mümkün olmaktadır. 5. haftaya gelindiğinde kanda mevcut olan gebelik hormonları artış göstermeye başlayacaktır. Gestational sac, ultrason ile gözlemlendiği takdirde rahmin içerisinde ortalama 8 ila 10 mm büyüklüğünde koyu renkte bir halka olarak kendini belirtmektedir. Kalp atışları başlamış embriyoyu yaklaşım 2 cm genişliğindeki gebelik kesesinin içerisinde gözlemlemek mümkündür.

Hamilelikte Gebelik Kesesini Görme Yöntemleri Nelerdir?

Bebeğin gelişimi hamilelik süresince 2 farklı ultrason görüntüleme yöntemi ile izlenmektedir. İlk ve en sık kullanılan yöntem ise abdominaldir. Bu terim, bebeğin direkt olarak karın üzerinden izlenmesini ifade etmektedir. Bir diğer yöntem ise transvajinal yöntemidir ki buda vajina bölgesinden yapılan görüntüleme yöntemine verilen isimdir.

Gebeliğin ilk safhalarında transvajinal görüntüleme yetkili hekimi en kesin bilgiye ulaştıracaktır. Bu dönemde karın bölgesinden yapılan görüntüleme uygulamaları doğru sonuç veremeyebilir. Transvajinal görüntüleme tekniği ile gebeliğin 3. haftasında dahi gebelik kesesinin izlenmesi mümkündür. Karın bölgesinden uygulanacak görüntüleme tekniği ancak 5. haftadan itibaren yapılabilmektedir. Hamileliğin 3. haftasında gebelik kesesi henüz 3 mm boyutlarındadır. Ancak 5. haftanın sonlarına gelindiğinde bu boyut 20 mm ebatlarına kadar ulaşacaktır. 5 haftanın sonlarına doğru gelindiğinde gebelik kesesinin içerisinde yolk kesesi isminde bir kesecik gözlemlenebilir.

Gebelik Kesesinin Görünmemesi Ne Zaman Bir Düşük Belirtisi Olabilir?

Yaptırdıkları tüm testlerden pozitif sonuç alan bireyler, bazı zamanlar hekimin ilk muayenesinde kesenin görülememesi durumu ile karşılaşabilmektedirler. “Gebeliğin 5. haftasına gelinmesine rağmen gebelik kesesi neden görülmez?” en sık karşılaşılan sorulardan bir tanesidir. Bu sorunun 2 farklı nedeni olabilmektedir. Ultrason görüntülemesinin karından yapılması gebelik kesesinin görüntülenememesinin ilk sebebidir. İkinci sebep ise görüntülemenin gereğinden erken bir dönemde yapılması olabilmektedir.

Gebeliğin henüz 3. haftasında gebelik kesesi, karından yapılan ultrason görüntülemesi ile gözlemlenemeyebilmektedir. Dolayısı ile görüntülemeyi yapan hekim bir anne adayının bir müddet daha beklemesini tavsiye edecektir. Fakat bu durum, mühim bir konuya da işaret edebilmektedir.

Şayet hamileliğin 5. haftasına gelindiğinde, kanda mevcut olan HCG seviyesi 1500 ila 2000 IU/mL arasında seyretmesine rağmen gebelik kesesi gözlemlenemiyor ise bu durum dış gebeliğin habercisi olabilmektedir.

Hamileliğin 6. haftasına ulaşıldığında halen gebelik kesesi gözlemlenemediği takdirde düşük doğum riski mevcuttur. Ancak kesin bir kanıya varılması için takip eden ultrason beklenmelidir. Gebelik süresince beklenen gelişim gözlemlenemiyor ve henüz gebelik kesesi görülemiyor ise yetkili hekim düşük doğum kanısına varacaktır. Düşük doğumun gerçekleştiğinin kesinleşmesi için beklemek şart değildir. Bazı zamanlar gebelik kesesi 25 mm boyutlarına ulaştığı vakit yada embriyo gözlemlenemediğinde yetkili hekim düşük doğum kanısına varabilmektedir.

Altı haftada herhangi bir kese görülmemesi düşük yapma belirtisi olabilir. Emin olmak için takip eden  ultrasonu beklemek gereklidir. Hamilelik devam eden gelişimini göstermiyorsa ve hala görülebilir bir kese yok ise, doktorunuz bir düşük yapma teşhisi koyacaktır. Ancak, emin olmak için beklemek zorunda değilsiniz. Bazen, gebelik kesesi belirli bir boyutta iken(25 mm veya daha fazla)  veya embriyo olmadığında da doktorunuz bir düşük durumunu teşhis edebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kese Ne Zaman Görülür?

Tüp bebek uygulamasında kesenin görülmesi ancak Beta hormonun belirli bir seviyeyi aşması ile mümkün olacaktır. Normal şartlar altında gebelik kesesi, Beta HCG hormonu değerinin 1500 IU/mL seviyesine ulaştığında transvajinal görüntüleme tekniği ile rahatlıkla görülebilmektedir. Ancak bu durum çoğul gebelik halinde farklılık gösterebilmektedir. Bunun sebebi ise çoğul gebelik esnasında kandaki Beta HCG hormonun normalden daha hızlı bir şekilde artmasıdır. Dolayısı ile bu hormon 2000 IU/mL seviyesine ulaşmasına rağmen henüz bir gebelik kesesi gözlemlemek mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda kesenin gözlemlenebilmesi adına bir süre daha beklenmesi tavsiye edilecektir.