Soğuk havaların görülmesiyle beraber anne babalarda bebeklerinin üşütüp hastalanmaması için yeterince sıcak tutup tutamadıklarının endişesi başladı. Peki bebeklerin üşüyüp üşümediği nasıl anlaşılır? Bebeklerde üşüme belirtileri…
Kişinin yaşamı boyunca kazanmış olduğu en özel duygulardan birisi de anne baba olma duygusudur. Ancak bu dönem, kimi zaman bebeklerin sağlık durumu ve refahıyla, kaygıları da beraberinde getirebilmektedir. Özellikle de havaların soğumasıyla beraber kışın bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiği, ebeveynleri en çok endişelendiren konulardandır.
Bilhassa henüz dış dünyaya adapte olunmayan yeni doğan döneminde anne ve babalar, bebekleri vücut ısılarını düzenli şekilde koruyamadıkları için daha bir tedirgin olurlar. Peki bebeklerin üşüdüğü nasıl anlaşılır?
Bebeklerin üşüdüğünü anlamanın en kesin yollarından birisi de fiziksel belirtilerdir. Anne ve babalar genellikle bebeklerinin üşüyüp üşümediğini el ve ayaklarının soğukluğundan anlamaya çalışırlar. Ancak bu durum yanlış bir sonuca neden olabilir. Çünkü kan dolaşımı el ve ayakların uç tarafında olacağı için geri kalan yerlerin soğuk olması elbette ki normaldir.
Buradaki asıl ölçüm noktamız; ense ve sırt olmalıdır. Bebeğin üşüyüp üşümediği en kolay bu şekilde anlaşılır. Eğer her zamankinden soğuksa bebek üşümüş olabilir.
Ayrıca üşüyen bir bebekte fiziksel belirti olarak dudak ve bacaklara da bakılabilir. Bu bölgelerde morarmaya yakın yani damarlar daha mavi görünüyor ve dokununca soğukluk hissediliyorsa bebek üşümüş olabilir, termometre ile vücut sıcaklığı ölçülmelidir.
Anne ve babaların bebekleri ile ilgili cevabını en çok araştırdığı konulardan birisi de uyurken üşüyüp üşümedikleridir. Eğer yüz bölgesine dokunulursa ve normale göre daha soğuk hissedilirse bebeğin yüzünün üşüdüğü söylenilebilir.
Burun ve yanak soğuksa bebeğin vücut ısısını ve oda sıcaklığını ölçerek üşüyüp üşümediğini anlayabilirsiniz.