Tatil dönemi öncesi bebekleriyle yolculuk yapmak isteyen ebeveynlerin aklındaki ilk soru: Bebekle araba ve uçak yolculuğunda nelere dikkat edilmeli? Bebeklerle araba yolculuğuna nasıl çıkılır? Bebeklerle uçak yolculuğuna nasıl çıkılır? Bebekler ne zaman uzun yola çıkabilir? İşte bebekle yolculuk yapacaklar için püf noktalar…
Bebekli ailelerin yolculukta neler yaşayacakları konusunda endişeleri oluyor. Özellikle ilk bebekse, daha önce tecrübe etmediklerinden dolayı yolculuk gözlerinde büyüyor. Bebekle veya çocukla seyahat ederken dikkat edilmesi gerekenleri öğrendikten sonra keyifli yolculuk sizi bekliyor. Peki, bebekle araba yolculuğu yaparken nelere dikkat edilmeli? Bebekle uçak yolculuğu yaparken nelere dikkat edilmeli? Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için bebekle seyahati kolay ve zevkli bir hale getirecek ipuçlarını derledik. Keyifli okumalar…
Bebekli yolculukta dikkat edeceğiniz küçük detaylar uçak seyehatinizi konforlu hale getirecektir. Bebekle stressiz uçak yolculuğu için dikkat edilmesi gerekenler:
Öncelikle yolculuk yapacağınız firmanın bebekli aileler için özel hizmetleri olup olmadığını kontrol edin.
Yurt dışı seyahatine gidiyorsanız pasaport kontrolünden geçerken bebekli yolcu olmanın avantajlarından yararlanmayı unutmayın. Böylece bebeğiniz de sizinle birlikte o uzun kuyrukları beklemek zorunda kalmaz.
Gece uçuşu bebeğin uyuma olasılığı daha fazla olduğundan daha rahat yolculuk yapabilirsiniz.
Uçak içerisinde rahat hareket edebileceğiniz alanları seçmeye çalışın. (Uçakta ön koltuklar daha geniştir.)
Bebeğiniz 2 yaşından küçükse kucağınızda seyahat edebilir. Aynı zamanda müsait koltuklarda portatif bebek yataklarını kullanabileceğinizi de hatırlatalım.
Kanguru ya da sling havaalanında gezerken, uçağa binerken ve inerken rahat etmenizi sağlar. Böylece elleriniz boş kalır ve daha özgür olursunuz. Ayrıca uçuş sırasında bebeğiniz rahatsız olursa kanguruyla rahatça gezebilirsiniz.
Uçuş sırasında bebeğinizin burnunun tıkanma ihtimaline karşı serum fizyolojik damla almayı unutmayın.
Bebeğinizi çok kalın ya da çok ince giydirmeyin. Kat kat giydirirseniz ( body üstüne tişört şeklinde) sıcaklık durumuna göre üstünü rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Uçak kalkarken ve inerken bebeğinizi besleyin. Bu, bebeğin kulağında basınç farkından dolayı oluşan ağrıyı hafifletir. Bebeğinizin sakinleşmesini ya da uykuya dalmasını kolaylaştıracak en etkili yöntemlerden birisi, onu emzirmektir.
Bebeğinizin uyanık olduğu süreler için resimli kitapların ve manyetik yapbozların yer aldığı sürpriz bir çanta hazırlayabilirsiniz.
Bebeğiniz 3 yaşından büyükse onu uçma macerasına hazırlayabilirsiniz demektir. Uçakta sürekli sıkılığ ağlamaması için uçakların sıkışık olduğunu ve saatlerce oturmaları gerektiğini güzel bir dille anlatın.
Şimdi sizlere, çocuğunuzla araba seyahatnelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bazı tavsiyeler vermek istiyoruz. Bebekle stressiz araba yolculuğu için dikkat edilmesi gerekenler:
Araba yolculuğunda bebek oto koltuğu en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Bebeğinizin güvenlik önlemini asla es geçmeyin.
Seyahat öncesi memeyi bıraktırma, tuvalet eğitimi gibi bebeğin rutinini etkileyen ve yolculuğu huzursuz hale getirecek değişiklikler yapmayın. Bu planı mümkünse seyahat sonrasına erteleyin.
Eğer bebeğinizde arabada uyuma alışkanlığı varsa yola çıkışı onun uyku saatlerine getirin. Eğer araçda uyuyamıyorsa bebeğinizi uyuttuktan sonra yola çıkmalısınız.
Düzenli molalar verin. Oyun alanı bulunan dinlenme alanları çocuklu araba yolculukları için ideal yerlerdir.
Bebeğiniz yanınıza gelmek istiyorsa onu ön koltuğa almayın. Uygun bir yerde durarak siz onun yanına arka koltuğa geçin.
Bebeğinize rahat giysiler giydirin. Çok kalın ya da çok ince giydirmeyin. Kat kat giydirirseniz ( body üstüne tişört şeklinde) sıcaklık durumuna göre üstünü rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Bebeğinizin temiz hava alması için dışarı molalarda çıkarın. Yürüyebiliyorsa enerjisini atması için kısa yürüyüşler yapın.
Arabanın camından gelen güneş bebeğinizi rahatsız edebilir. Öğle saatlerinde güneş ışınlarından korunmak için arabanızın camına uygun bir güneşlik kullanmanız konforly yolculuk yapmanızı sağlar.
Bebeği emziriyorsanız normal beslenme rutini için mola zamanları ayarlayın.
Bebeğinizin alt değiştirme ve beslenme ihtiyacını araba halindeyken değil molalarda karşılayın.
Doktorlar uzun seyahatleri bebeğin bağışıklık sisteminin biraz daha geliştiği dönemde tavsiye ediyor. Doğumdan sonra zorunlu yolculuk yapacak olursanız bebeğiniz 1 haftalık olduğunda doktorunuza danışarak uçak yolculuğu yapabilirsiniz. Doktorların önerdiği ideal zaman ise 3-6 ay arasıdır.
İşinizi kolaylaştıracak seyahat tüyoları: Tatil valizinde ne olmalı?