Bebek Hareketleri Kaçıncı Haftada Azalır Doğum Belirtisi midir?

2 Eylül 2020
0 Yorum
bebek hareketleri kacinci haftada azalir dogum belirtisi midir

Sağlıklı bir bebeğin hareketleri düzenli olarak hissedilir. Fakat bu hareketler bazen artabilir veya azalabilir. Bebek hareketlerinin azalması kesinlikle kötü bir durum olduğunu göstermez. Fakat eğer bebeğin hareketlerinde anormal bir azalma olursa

Bebek Hareketlerinde Azalma Neden Olur Ne Yapmalıdır?

Sağlıklı bir bebeğin hareketleri düzenli olarak hissedilir. Fakat bu hareketler bazen artabilir veya azalabilir. Bebek hareketlerinin azalması kesinlikle kötü bir durum olduğunu göstermez. Fakat eğer bebeğin hareketlerinde anormal bir azalma olursa hemen doktora müracaat etmek gerekir. Herhangi bir sorun olup olmadığı yapılan ultrason ve NST ile anlaşılacaktır. Hele anne riskli gebelik geçiriyorsa bebek hareketlerinin muntazaman kontrol edilmesi şarttır.

Bebeklerde Hareket Azalması Neden Olur?

  1. Hamileliğin son trimesterinde bebek iyice büyümüş olacağından hareket alanı daralacaktır. Bu yüzden bebeğin hareketlerinde azalma olabilir.
  2. 35-36-37. haftalardan itibaren artık bebeğin hacmi amniyon sıvısının hacminden daha fazladır. Bundan dolayı hareket etmekte güçlük çeker ve önceki haftalara göre daha az hareket edebilir.
  3. Bebek amnion sıvısı denilen bir sıvının içinde yüzer. Bu sıvı azalırsa veya anne yeterince oksijen alamazsa bebeğin hareketleri azalır.
  4. Bebeğin etrafındaki su miktarında azalma olursa, bebeğin oksijen almasında ve beslenmesinde bir aksaklık meydana gelirse hareketlerinin sayısı ve sıklığı değişir.
  5. Doğuma birkaç gün kaldığında bebek doğum yoluna doğru ilerlemeye başlar ve hareketleri seyrekleşir. Bu, doğum belirtisi olarak kabul edilmektedir.
  6. Bebeğin hareketleri azaldığı halde muayenede herhangi bir problem görülmeyebilir. Fakat çeşitli sorunlarla karşılaşılması da muhtemeldir. Örneğin bebeğin daha az hareket etmesi dopler kan akım bozukluklarına, amnion suyunun azalmasına, fetal distres haline veya buna benzer patolojilere bağlı olabilir.
  7. Bebek hareketlerinin yavaşlaması kimi zaman bebeğin yaşamını yitireceğine de işaret edebilir. Bebeği doğmadan ölen 3 kadından 2’si önceden bunu hissettiklerini söylemektedir. Bu sebeple bebek hareketlerinin normalden az olduğunu fark ederseniz mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeklerde Hareket Azalması Durumunda Ne Yapmalıdır?

Bebeğiniz eskisi gibi hareket etmiyorsa hemen paniğe kapılmayın. Hareketini ne zaman hissederseniz o saati bir kenara yazın. Biraz oturup dinlenin, bir şeyler atıştırın ve ayaklarınızı yukarı kaldırıp bir süre bekleyin. Tatlı gıdalar veya soğuk içecekler tüketilince bebek uyanır ve sonraki 2 saat içerisinde en az 10 defa hareket ettiği hissedilir. Bu süre zarfında hareket sayısı daha az olursa bunu WhatsApp üzerinden doktorunuza bildirebilirsiniz. Bu ‘kesinlikle ters giden bir şeyler var’ demek değildir ancak bebeğin aldığı besin veya oksijen yetersiz olabilir. Bebeğiniz sıkıntıya girdiyse hareketlerinin azalması kaçınılmazdır.

Anne Karnında Bebeği Hareket Ettirmek İçin Ne Yapmalı?

  1. Karnınıza Masaj Yapın
  2. Karın bölgenize uygulayacağınız hafif bir masaj bebeğinizi harekete geçirecektir.
  3. Buz Torbası Kullanın
  4. Bebekler ısıya karşı oldukça duyarlıdır. Karnınızın üzerine koyacağınız bir buz poşeti onu uyaracaktır. Bebeğiniz soğukluğu hissettiğinde hareketlenecektir. Buzluktan çıkardığınız buz küplerini temiz bir beze sarıp bunu rahmin olduğu bölgeye tutarak beklemeye başlayın. Soğuğun etkisiyle hareket etmeye başlayacaktır.
  5. Karnınıza Işık Tutun
  6. Bebeğin ısı hassasiyeti ışık için de geçerlidir. Onun hareketlerini artırmak istiyorsanız karnınıza bir fener ya da farklı bir ışık kaynağı tutabilirsiniz.
  7. Ilık Bir Duş Alın
  8. Pek çok anne adayı bu yöntemin işe yaradığını bildirmektedir.
  9. Yürüyüşe Çıkın
  10. Tempolu bir yürüyüş hem kan dolaşımını hızlandırır hem de gerginliğe iyi gelir, sinirleri yatıştırır. Bu aktivite bebeğinizi uyandıracak ve hareketlerinin artmasını sağlayacaktır.

Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Kaçıncı Haftada Nerede Hissedilir? Tıklayınız