Bebek Kepçe Kulak Bandı İşe Yarar mı Bebeklerin Kulakları Kepçe Olmaması İçin Yapılacaklar

24 Haziran 2020
0 Yorum
bebek kepce kulak bandi ise yarar mi bebeklerin kulaklari kepce olmamasi icin yapilacaklar

Kepçe kulak, kulaklardaki kıkırdakların yeterince gelişememesinden kaynaklı kulaklardaki şekil bozukluğuna denir. Bu durum bebekler dahil her yaşta görülebilir. Kepçe kulak, ailesel olarak gelişmektedir yani genetiktir.

Bebeklerde Kepçe Kulak Ameliyatsız Ve Ameliyatlı Nasıl Düzelir Doktor Anlatıyor

Kepçe kulak, kulaklardaki kıkırdakların yeterince gelişememesinden kaynaklı kulaklardaki şekil bozukluğuna denir. Bu durum bebekler dahil her yaşta görülebilir. Kepçe kulak, ailesel olarak gelişmektedir yani genetiktir.

Kepçe kulak, okula giden kız ve erkek çocukların psikolojisini ve çevresiyle ilişkilerini olumsuz etkileyen büyük bir sorundur. Arkadaşlarının kendisiyle dalga geçmesi çocuğun içine kapanık, özgüvensiz ve başarısız olmasına yol açabilir. Bu yüzden kepçe kulak problemi olan çocukların, okul çağına gelmeden önce düzeltilmesi gerekir.

Bebeklerde Kepçe Kulak Ameliyatı Bebek Kaç Yaşında İken Yapılabilir? Doç.Dr. Yavuz Selim Yıldırım Cevaplıyor

Kulak gelişimi 6 yaşında son bulur. Kepçe kulak ameliyatı 6 yaşından büyük çocuklarda yapılabilir. Ortalama 1 saat süren bu işlem, genel anestezi ya da lokal anestezi altında uygulanır. Kulak arkasından yapılan bu ameliyat iz bırakmaz. Cilt rengine uygun, erimeyen ve dışarıdan belli olmayan dikiş iplikleri kullanılırak gerçekleştirilir. Böylece ameliyatın ardından kulağın eski haline gelmesi engellenir.

Bebeklerde Kulaklarda Kepçe Kulak Bandı İle Düzelir mi?

Kepçe kulak, önemsenmesi gereken estetiksel bir problemdir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altıntaş’ın konuyla ilgili açıklamaları şöyledir:

Çocuğunuzun ilerleyen zamanlarda ‘kepçe kulak‘ olmasını istemiyorsanız bunu farkettiğinizde bir uzmandan yardım almalısınız. Bebek, doğumun ardından ilk 3 ay içerisinde muayene edilmeli ve bu durumun ilerlemesini engellemek için tedbir alınmalıdır. Kepçe kulak problemi toplumumuzda pek bilinmez. Yeni doğan bebeğinizde böyle bir şeyin olduğunu anlarsanız bunu ameliyata gerek olmadan sargılama ve özel bandaj yöntemiyle düzeltebilirsiniz.”

Öte yandan; “Kulaklarda görülen şekil bozuklukları çoğu zaman genetik faktörlerden kaynaklanır.” diyen Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Zekeriya Kul şunları söyledi:

“Kulak kıkırdakları zayıfsa kulak kıvrımları düzgün oluşamaz. Bu durum kulağın öne ve yana doğru asılı durmasına yol açar.”

Bebeklerde kepçe kulak nasıl tedavi edilir? sorusunu yanıtlayan Opr. Dr. Zekeriya Kul bunun için kulak bandının kullanılabileceğini aktararak sözlerine şöyle devam etti:

“Anne-baba, çocuğunda kepçe kulak olduğunu tespit ederse doğumun ardından 2-3 hafta sonra onu bir uzmana götürmelidir. Doktorun da onay vermesiyle birlikte bebeğin kulağına elastik bandaj uygulanmaya başlanır. Bu tedaviye birkaç ay devam edilir. Ekseriyetle işe yaramaktadır. Böylelikle çocuğun ameliyat olması gerekmemektedir. Çocukların kıkırdak gelişimi 6 yaşında tamamlanır. Ameliyat edilecekse 6 yaşını doldurması beklenir.”

Bebeklerde Kepçe Kulak Ameliyatsız Nasıl Düzelir? Dr. Oytun İdil Anlatıyor

Anneden bebeğe geçen östrojen hormonu nedeniyle yeni doğan bebeklerin kulak kıkırdakları yumuşak bir yapıdadır. (Kıkırdak dokular bu hormonun etkisiyle yumuşak bir kıvam alır.) İşte bu yüzden doğumdan sonraki ilk günlerde bebeğin kulağına şekil vermek mümkün olur. Östrojen hormonunun etkisi 1-2 hafta içerisinde azalacak ve kulak kıkırdağı da sertleşmeye başlayacaktır. İlk 1 hafta içinde uygun splintler veya uygun bandajlar kullanmak suretiyle kulaklarda meydana gelen bu yapısal bozukluk giderilebilir. Ancak bebeğin kulakları bu dönemde bir hayli ince olduğundan, uygulayacağınız splint ya da bandaj kulaklara zarar verebilir. Öte yandan bu splintt veya bandaj bebeği rahatsız eder. Splint uygulaması bebeğin nazik kulağını tahriş ederek yara olmasına sebebiyet verebilir. Yahut bebek bandajları sökerek ağzına alabilir, çiğneyebilir. Bu splintler kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır. İlk hafta başlanan splint uygulamasına 2 hafta devam edilmelidir. İlk hafta değil de sonraki haftalarda başlandıysa bu tedavi 1 ay sürdürülmelidir.

Bebeklerde Kepçe Kulak Nasıl Tedavi Edilir?

Kepçe kulak problemi çocukların psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bu durum sağlık açısından bir risk taşımaz fakat estetiksel olarak rahatsız edicidir. Kepçe kulak sorunu düzeltilmezse çocuk özgüvenini kaybedebilir, kendini toplumdan soyutlayabilir, derslerde başarısız olabilir, kısaca yaşam kalitesi bozulabilir.

Bebek 6 aylık oluncaya dek kulak kıkırdağının yumuşaklığı devam eder. Bu dönemde kulağına atel takılabilir ve şekil verilebilir. Kulağını bantlamak veya bandajlamak geçmişte uygulanan bir yöntem olmasına rağmen günümüzde de tercih edilmektedir. Nitekim bu sorunu düzeltmek için günümüzde de özel olarak tasarlanan ateller mevcuttur. 6 aydan küçük bebeklerin kulağına atel takılması bu problemin giderilmesinde çok faydalıdır.