Bebek tuzlama, Anadolu’da çok yaygın görülen bir gelenektir. Bebeğin tuzlanmasından amaç, pişik olmaması ve yetişkin olduğunda terinin kokmamasıdır.
Bebek tuzlama, Anadolu’da çok yaygın görülen bir gelenektir. Bebeğin tuzlanmasından amaç, pişik olmaması ve yetişkin olduğunda terinin kokmamasıdır. Bebek tuzlama işlemi, bebek doğduktan ilk bir hafta içinde yapılır. Doğumun ardından yapılan tuzlamayla bebeğin ömür boyu ter kokmayacağına inanılır. Ülkemizde, Adana, Hatay, Bursa, Mersin, Çukurova gibi pek çok şehirde bebekler tuzlanır.
Bebek tuzlama işlemi yöreden yöreye değişiklik gösterir.
1. Yöntem
Banyo kovasının yarısı kaynatılarak ılıtılmış su ile doldurulur, içine 1 yemek kaşığı tuz atılıp karıştırılır, tuzun suyun içerisinde erimesi sağlanır. Elde edilen tuzlu su ile bebeğin bacaklarının iç kısımları, koltuk altlarına, poposuna, göbeğine, kasıklarına, ağzına sürülür, geri kalan su bebeğin tüm vücuduna dökülür. Ardından vakit kaybetmeden bebek tuzsuz normal ılık su ile tuzdan arındırılır.
2. Yöntem
Bebeğin vücuduna suda eritmeden tuz direkt sürülür. Ardından yine vakit kaybetmeden bebek normal suyla yıkanıp vücuttan tuzun giderilmesi sağlanır.
3. Yöntem
Bebek 7 günlük olana dek. 2/3 yemek kaşığı (bir yemek kaşığının üçte ikisi) kadar tuz, 1 bardak ılık suya katılıp eritilir. İnce bir tülbent bu suya batırılıp,bebeğin koltuk altlarına ayak altlarına, eklem yerlerine, boynuna ve tüm vücuduna bu tuzlu su sürülür. Ardından ılık suyla yıkanır.
4. Yöntem
Ülkemizin Karaman şehrinde ise bebeğe tuzlama işlemi, bebeğin göbeği düştükten sonra uygulanır. Bebeğin göbeği bebek doğduktan 10-15 gün sonra düşer. Karaman’da tuzlamaya bebeği yıkamakla başlanır. Bebeğin her tarafı güzelce yıkandıktan sonra temiz bez üzerine yatırılır. Tülbentten geçirilmiş tuz,bebeğin vücudunun her tarafına sürülür. Bebek üzerinde tuzlama işleminin yapıldığı beze sarılıp, 5-10 dk. bekletilir. Ardından ılık suyla yıkanır. Bebeği tuzdan arındıracağınız suya pekmez ve süt karıştırılabilir. Her iki madde de bebeğin teninin yumuşak olması içindir.
Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nejat Narlı, bebek tuzlamanın bebeklerde ölüme kadar gidebilen tehlikeli bir işlem olduğunu bildiriyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: (Anadolu’da yeni doğmuş bebekler tuz ve zeytinyağı ile ovulup, koltuk altı ve kasık dahil tüm vücutlarına tuz sürülmektedir. Fakat bu yöntemle bebeğin cildi tarafından emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden hipernatremiye (kanda tuz oranının yükselmesi) yol açabilmektedir. Yeni doğan savunmasız bebeğin vücuduna sürülen tuz, sıvı kaybına neden oluyor. Bu sebepten dolayı bebekler ölebilir. Bebeklerin tuzlanmasını kesinlikle tavsiye etmiyorum.)
Uzmanlar ayrıca, tuzlanan bebeklerde önemli miktar su kaybı ve kanda tuz oranının yükselmesine bağlı olarak havale geçirme, tansiyon yükselmesine bağlı beyin kanaması, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini bildiriyorlar.
not:Doktorunuza danışmadan bebeğinizi asla tuzlamayın.
Bebeklere Uyku İlacı, Şurubu, Damlası Verilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Bebeklerde Kan İlacı Kullanımı ( Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız
Bebeklerde Gaz Yapmayan Markaları İçin Tıklayınız
Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız
Bebeklerde Calpol Kullanımı (Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız
Bebeklerde Salya (Ağız Suyu Akması) Nasıl Durdurulur? 10 Doktor Önerisi Tıklayınız
Bebeklerde D Vitamini Eksikliği Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız