Bebek ve çocuklarda içe basma neden olur? İçe basarak yürüme nasıl düzelir?

24 Aralık 2024
0 Yorum
tt 4

Bebeklik ve çocukluk döneminde ilk adımları atarken yaygın olarak rastlanabilen yürüyüş bozukluklarından birisi de içe ve dışa basmadır. Özellikle de her iki ayağın öne eğik pozisyonda dönmesi günümüzde ‘içe basma’ olarak tabir ettiğimiz durum pek çok ebeveynde bebek ya da çocukları üzerinde kalıcı hasar bırakıp bırakamayacağı yönünde şüphe veren bir durumdur. Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen bu içe ve dışa basma gibi şekilsel yürüyüş bozukluklarının altında yatan etken genellikle genlerden kaynaklı olmaktadır.

Bir nevi basmanın bir türü olarak nitelendirebileceğimiz  durum olan içe-dışa basmalar çok ciddi sıkıntıların habercisi olmamakla beraber yine de zamanla müdahaleler gerekebilen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

BEBEĞİMİN YA DA ÇOCUĞUMUN İÇE BASARAK YÜRÜDÜĞÜNÜ NASIL ANLARIM?

Bebek ve çocuklarda içe doğru basıp basmadığı genellikle doktor muayenesinde anlaşılabilmektedir. Uzman kimse çocuğun yürüyüşünü dikkatli bir şekilde seyreder ve bacak ile ayak pozisyonlarını yorumlar. Ayrıca da femoral anteversiyonun derecesini tespit etmek için röntgen ve diğer görüntüleme tekniklerini isteyebilir.

yy 3

Uzman kimse ailede içe ya da dışa basan kimselerin olup olmadığının bilgisini edindikten sonra çocuğun gelişim aşamalarını ve yürüyüş düzenini analiz eder. Bu analizler sayesinde içe ya da dışa basmanın kaynağına inerek; içe basmanın yapısal mı yoksa çevresel faktörlere mi bağlı olduğu anlaşılır.

Bebek ve çocuklarda genel olarak içe basma belirtileri şunlar sayılabilir:

-Çocuğun ayaklarında içe doğru eğilme veya dönme olarak ayak yapısında farklılıklar varsa,

-Özellikle de fiziksel hareketlenmeler sonrasında ağrı duyuluyorsa,

-Topukları düzgün bir halde yere koyamıyor ya da ayaklarını dışarı doğru döndürmekte güçlük çekiliyorsa,

-Topuklar çoğunlukla içe doğru bakıyorsa,

-Çocuğunuzun giydiği ayakkabının özellikle de iç tarafında fazla aşınmışlık ya da yıpranmışlık görülüyorsa çocuğunuz içe basıyor olabilir.

İÇE BASMA NEDEN OLUR? BEBEKLER NEDEN İÇE BASARAK YÜRÜR?

Yürüme evresinde sıklıkla şahit olunan bir durum olan içe basma her ne kadar ayak problemiymiş gibi görülse de esas kalça veya kaval kemiğindeki açı farklılıklarından ortaya çıkmaktadır. Yetişkin kimselerde bu açının öne dönüklüğü ortalama 15 derecelik iken çocuklarda 20-25 derecedir. İçe basarak adım atan çocuklarda ise buradaki açının genişliği daha fazladır.

Açıyı düzeltebilmek için kalça içeriye doğru döner ve bunun devamında da ayak içeriye doğru dönmüş olur. Yine bununla eş değer olan kaval kemiğindeki içeriye dönüklük açısı da içe basma probleminin ortaya çıkmasında birincil etkenler arasında sayılmaktadır.

İÇE BASMA CİDDİ BİR SORUN MU?

Anne ve babaların oldukça endişelendiği ama aslında büyük bir problem teşkil etmeyen içe basarak yürüme korkulduğu kadar ciddi bir sorunun işareti değildir. Anne ve babalar çocuklarının şimdi değilse bile ileriki hayatlarında içe basmaya yönelik herhangi bir problemle karşılaşmasından korkarlar.

çocuklarda içe basma nasıl düzelir

Ancak burada dikkate alınabilir olan husus şudur ki; günümüzde spor alanında başarılı pek çok ismin ayağında dahi içe basma sorununa rastlanmaktadır. Normal basanlara göre bile daha hızlı koşu yapabildikleri gözlemlenebilmektedir, dolayısıyla da endişe edilecek bir şey yoktur.

BEBEK VE ÇOCUKLARDA AYAK TABANINI DÜZELTMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Siz anne ve babası olarak çocuğunuzun içe basmasının düzelmesi için ayakkabı giydirme konusunda aceleci davranmayın, özellikle de ilk bir yaşta ayakkabı giydirilmemesi gerektiği uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. İki yaş döneminde esnek tabanlı ayakkabılar tercih edilebilir. Daha sağlıklı olacağını ya da ayakkabının şıklığını düşünerek çocuğa içinde rahat etmediği ayakkabılar giydirilmemelidir.

Bun yerine bebek ya da çocuğunuza çıplak ayakta bol bol yürüme antrenmanları yapabilirsiniz. Sert zemine oranla özellikle yumuşak bir yerde ve kuru kumda yürütmeye çalışın.

Ayak kaslarını olabildiğince kuvvetlendirmek için; topukta yürüme, parmak ucunda yürüme, dış yanda yürüme, iç yanda yürüme, ayak parmaklarının arasında misket alıp bir yerden bir yere götürme gibi egzersizler uygulanabilir.