Bebek ve çocuklarda kullanılan Nebulizatör nedir, ne işe yarar? Bebeklere uykuda buhar verilir mi? En sessiz çalışan…

Günümüzün gelişen modern tıbbı sayesinde anne ve babaların çocuklarının sağlığını düşünerek yaygın olarak kullandıkları cihazlardan birisi de Nebulizatörlerdir. Özellikle de bebek ve çocuklarda burun tıkanıklığı ve öksürük gibi rahatsızlıklarda kullandıkları buhar makinesi olan nebulizatörler hakkında merak edilen ve en çok araştırılan kullanımına yönelik bilgileri sizler için değindik. Bebeklerde nebulizatör nasıl kullanılır? Uyku sırasında bebeğe buhar verilir mi? Nebulizatör nedir, çeşitleri neler?

2 Aralık 2024
0 Yorum
dda

Başta burun tıkanıklığı ve boğaz problemleri olmak üzere solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bebek ve çocukların bu rahatsızlığını iyileştirmeye yönelik uygulanan tedavilerde hem etkili hem de güvenilir yöntemlerden birisi de Nebulizatörlerdir. Sıvı bir şekilde bulunan ilaçların buhar formuna eriştirilerek solunmasını sağlayan bir tür cihaz olan bu nebulizatörler, özellikle de çocuklu ailelerin evlerinde ya da seyahatlerde çantaya atmalık olmazsa olmaz ürünlerin başında gelir.

İçerisine konan ilaçların doğrudan akciğerlere ulaşmasını sağlayarak bebek ve çocuklarda büyük bir rahatlık sağlayan bu cihazların avantajları olduğu gibi bazı olası dezavantajların da olabileceği söylenmektedir. Peki bebeklerde nebulizatör kullanmak sakıncalı mı? Bebeklere buhar nasıl verilir? Nebulizatörler tam olarak ne işe yarar? İşte bebek ve çocuklarda Nebulizatör kullanımı hakkında merak edilenler…

BEBEK VE ÇOCUKLARDA UYGULANAN NEBULİZATÖR NEDİR?

Nebulizatörler çoğunlukla solunum problemlerini iyileştirmeye yönelik olup görülen semptomları hafifletmek için kullanılan bir tür ilaç dağıtma mekanizması olarak karşımıza çıkmaktadır. Sıvı formda bulunan bir ilacı buhar yoluyla enjekte edilerek direkt olarak akciğerler üzerinde salınmasona yarayan ve özellikle de astım ya da kronik obstrüktif akciğer rahatsızlıklarında yaygın olarak başvurulan tedavi cihazlarından biridir.

nebulizatör nedir ve ne işe yarar

Solunum yollarındaki tıkanıklığı açarak büyük bir rahatlık sağlayan nebulizatörler, özellikle de kış aylarında sıklıkla hastalanan bebek ve çocuklar için en ideal tedavi yöntemlerinden olmaktadır.

NEBULİZATÖR NASIL UYGULANIR? BEBEĞE BUHAR NASIL VERİLİR?

Astım, bronşiolit ve solunum sıkışıklığı gibi rahatsızlıklar karşısında hızlı bir rahatlama sağlayarak pratik ve etkili bir tedavi sağlayan nebulizatörlerin, içerisine enjekte edilen Ventolin gibi ilaçların doğru miktar ve zamanlarda doktor tavsiyesi doğrultusunda kullanılması oldukça önem taşımaktadır.

Nebulizatörlerin içerisine verilen ilaçlar, hızlı ve etkili bir şekilde solunum yollarındaki tıkanıklığı açıp, büyük bir kolaylıkla ulaşmasını sağlayarak tedavi sürecini olumlu yönde destek sağlamaktadır.

BEBEK VE ÇOCUKLARA BUHAR VERİRKEN BUNLARA DİKKAT!

Nebülizatör aracılığıyla bebek ve çocuklara verilen ilaçların olumlu bir etki gösterebilmesi için ebeveynler nebülizatörün doğru şekilde kullanılması gerekir.

Buhar verileceği zaman muhakkak yüz maskesi ya da takılabiliyorsa ağızlık ile kullanım gerçekleştirilmelidir. Kullanılacak maskenin özellikle çocuk hastalar açısından yaşa uygun ebatta olması önemli kriterlerdendir. Eller iyice steril hale getirildikten sonra maske, ilaç haznesi ve cihazın hortumları birleştirilir.

nebulizatör

Nebülizatörün buhar çıkış yerine takılır. Doktorun tavsiye ettiği ilaç hazırlandıktan sonra cihazın haznesine aktarılır. Maske ağız ve burunu tamamen örtecek şekilde yüze yerleştirilir.

Eğer maske değil de ağızlık tercih edilecekse; ağızlık dişler arasına alınır, dudaklar ağızlığı tamamen örteceği hizada yerleştirilir.

Cihazda bulunan açma tuşu ile cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına ulaşması beklenir.
Bu esnada buhar verilen kimse oturur şekilde durması önemlidir. Ortalama bir 10 dakika geçince işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi gelir.

Bu ses çıktıktan sonraki 1 dakika içinde nebülizatör kapatılarak maske çıkarılır ve yüz yıkanır.

NEBULİZATÖR ÇEŞİTLERİ NELER? EN SESSİZ ÇALIŞAN NEBULİZATÖR….

KOMPRESÖRLÜ NEBULİZATÖR:

Nebulizatör cihazı çeşitlerinden kompresörlü olanlar; sıvı ilacı buhar haline getirmek için hava basıncını kullanır. Özellikle de çocuklar için yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.

ULTRASONİK NEBULİZATÖR:

Kompresör türündeki cihazlara göre daha sessiz çalışarak daha küçük parçacıklar üretir. Bu nedenle özellikle de bebekler için çok uygun seçenektir.

Adsiz tasarim 2024 12 02T204910.247

MESH NEBULİZATÖR:

Çantaya atılıp taşınabilir ebatta olup sessiz çalışmaktadır. İlacı mikro boyutlarda buharlaştırarak yüksek verimlilik sağlar.

BUHAR MAKİNESİ NEBULİZATÖRE KOYULAN VENTOLİN KAÇ GÜN KULLANILIR?

Çoğunlukla kısa süreli tedaviler için doktor tarafından önerilen Ventolin, solunum yollarındaki akut bir daralmayı hafifletmek maksadıyla birkaç gün süresinde uygulanabilir. Kronik astım gibi daha ağır ve uzun soluklu rahatsızlıklar için yine doktor onayıyla daha uzun süreli kullanımlar gerekebilir. Buna hekim karar vermelidir.

Adsiz tasarim 2024 12 02T205120.830