Gece maması, düşük ağırlıklı ve acıkıp gece ağlayan, gündüz doymayan bebeklerin beslenmesinde mutlaka yer alması gereken bir rutin. Bebeklerde açlık, bebeğin gece uyanmasına, huysuzluk yapmasına anneyi de rahatsız etmesine neden olabiliyor. Bu yüzden çoğu anne internette arama motorlarında gece maması tarifi araştırıyor. Bebeklerin rahat uyuması, gece uyanmaması, çabuk büyümesi için birbirinden lezzetli gece maması tariflerini makalemizde bulabilirsiniz.
Gece mamaları bebeğin büyüme ve gelişiminde önemli rol oynuyor… Geceleyin bebeklerinin mışıl mışıl uyumasını, uykularının bölünmemesini isteyen bakım verenler bebeklere gece maması hazırlayıp onları afiyetle besliyor. Gece maması genellikle yoğurt, meyve, irmik, süt gibi besin değeri yüksek gıdalardan oluşuyor. Hem bebeği uzun süre tok tutuyor hem de büyüme ve gelişmesini destekliyor, ayrıca bebeğin gece uyanıp annesini rahatsız etmesini de önlüyor. İşte bebekler için en lezzetli ve yapımı kolay gece maması tarifleri:
Gece maması hazırlamak için ev yapımı yoğurt, kuru hurma gibi vitamin ve mineral oranı yüksek, besleyici gıdalar tercih edilmeli. Bunlar blenderdan geçirilip püre haline getirdikten sonra bebeğin beslenmesine katılmalı.Bebekler için gece maması arayanlar için bebeklerin sevebileceği, pratik ve ekonomik tarifler:
“HA MY LEN SOI” Youtube kanalındaki tarife göre:
Cezveye bir çay bardağı su alıp içerisine 2 tatlı kaşığı irmik ekleyip kaynatın. Muzu ve elmayı cam rendede rendeleyin. Bir kasede tüm malzemeleri karıştırın, afiyet olsun.
Su, çekirdekleri çıkarılmış hurma ve irmiği küçük bir tencere yahut cezvede karıştıra karıştıra pişirin. Ocaktan alıp içerisine yoğurt ekleyin.
Hurmayı yarım saat sıcak suda bekletip kabuklarını soyun. Muzu cam rendede rendeleyin. Tencereye pirinç unu, su, irmiği, muzu, hurmayı alıp kıvam alıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp 5 dakika dinlenmeye alın. Blenderdan geçirip kıvamına göre su ekleyebilirsiniz. Son olarak dilerseniz pekmez de katabilirsiniz.
Tüm malzemeleri tencereye alıp karıştıra karıştıra pişirin. Karışım piştikten sonra 1 çay kaşığı tereyağı ve dövüp toz haline getirdiğiniz cevizi ekleyip karıştırın. Bebek 1 yaşın altındaysa süt yerine su kullanın.
“Yetişen Anne” Youtube kanalındaki tarife göre:
Havuç ve elmaları küp küp kesip tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip karıştırarak pişirin. Ayrı bir tencereye bir yemek kaşığı pirinç unu ve yarım çay bardağı su katın, muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak kısık ateşte pişirin. Ocaktan alıp hafif ılımaya bırakın. Havuçlu karışım ile pirinç unu karışımını karıştırın. Afiyet olsun.
Bebeklerin ek gıdaya geçmesiyle yani 6.ayla beraber ihtiyaç görülürse bebeklere gece maması verilebiliyor.
Gece mamasını bebekler uyumadan en az 1-1,5 saat önce bebeğinize yedirebilirsiniz.
4 ve 5 aylık bebeklere şayet anne sütü yeterli gelmiyorsa gece maması olarak formül mama verilebilir. Ancak bebek henüz ek gıdaya geçmediğinden yoğurt, süt, irmik, pirinç unu gibi malzemeler ile hazırlanan gece maması tarifleri verilemez.
Bebekler, birçok nedenden dolayı gece uykudan uyanabiliyor, en sık karşılaşılan sebep ise bebeğin acıkması. İlk aylarda bebeklerin gece de dahil olmak üzere birkaç saatte bir yemek yemeleri gerekiyor. Ancak bebek 6 aylık olduğundan bebekler uyanmadan 12 saate kadar uyuyabildiklerinden dolayı gece beslenmesi kademeli olarak bırakılabilir. Bebek 6 aylık olduğunda önce gün aşırı gece besleyin, daha sonra 2 günde, sonra 3 günde bir gece besleyin kademeli olarak gece beslenmesini bıraktırın.
Fakat bebeğiniz düşük ağırlıktaysa, doktor gece beslenmesine devam edilmesini önerdiyse doktorun önerdiği aya kadar gece mamasına devam edebilirsiniz.