Kış aylarında bebeklerin sık sık hasta olmalarının en büyük nedeni doğru giydirilmedikleri içindir. Bu nedenle bebek giydirirken doğru kumaşlar tercih etmelidir. Bebekler çok çabuk ısı kaybettiği gibi scak ortamlardan da pek haz etmezler.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber annelerin en büyük tedirginliği bebeklerinin hasta olmamasıdır. Bebekler, biz yetişkinlere göre daha hızlı bir metabolizmaya sahiptir. Bu durumda bebekler sıcak ve soğuk havalardan çok çabuk etkilenebilir. Örneğin soğuk havalarda bebekler çok çabuk ısı kaybedebilir yahut ter bezlerinin henüz gelişmesiyle beraber sıcak ortamlarda huzursuz olabilirler.
Bu sebeple bebeğin dolabı bir gözden geçmeli ve kış mevsimine uygun doğal, pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Unutmayın, bebeklerin kış aylarında çok sık hastalanmalarının nedeni soğuk hava değil, doğru giyinemedikleri içindir.
Soğuk Havalarda Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ, kış aylarında bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiği ile ilgili şu bilgileri vermiştir;
Soğuk havalarda bebeğe kalın yünlü bir kazak giydirmek yerine, üst üste yumuşak, pamuklu ince ve üstünü saran giysiler tercih edilmelidir. Dışarı çıkıldığında da bebeğin üzerine giydirilen kıyafetlerin en üstteki yün olursa bebek soğuktan korunur. Ortam sıcak olduğundan bebeğin üzerinden bir kat giysi çıkartılabilir yahut soğuk olduğunda bir kat daha giydirilebilir. Böylece bebeği çok sıkmaz, sıcaktan bunalmasını önlemiş oluruz.
Kışın çok soğuk havalarda bebekle dışarı çıkarken kuş tüylü tulum tarzı kıyafetler tercih edilebilir. Bu tulumlar bebeği üşümesini ve çok fazla terlemesini önleyecektir.
Kış aylarında metabolizma daha hızlı çalışır aynı zamanda ısı üretimi için daha çok kaloriye ihtiyaç vardır. Bu yüzden bebeğin günlük yemek öğünlerinde kalori miktarının biraz arttırılmasında hiçbir sakınca yoktur.
Soğuk havalarda dışarı çıkıldığında bebek sıkı sıkı giydirilir. Ancak araba, otobüs veya sıcak bir ortama girildiğinde bebeğin beresi, eldiveni ve üzerindeki giysilerden bir kat mutlaka çıkarılmalıdır. Bebek soğuktan bir anda sıcak ortama girdiğinde terleyebilir ve huzursuz olabilir.
Soğuk havalarda bebeğin vücudunu sıcak tutmak önemlidir. Ancak soğuktan en çabuk etkilenen böğleler baş, kulak, el ve ayaklardır. Bu nedenle bebeğin başını sıcak tutacak bir bere, elleri için pamuklu eldiven, ayaklarını terletmeyecek kalın bir çorap ve bot giydirmelidir. Yağmurlu havalarda bebeğin giydiği bot su geçirmemeli bu hususta dikkat edilmelidir.
Bebeklerin cildi biz yetişkinlere göre daha hassastır. Dışarıdaki soğuk havadan kaynaklı bebeğin cildi çatlayabilir. Bu nedenle çatlakları önlemek için bebeğe uygun nemlendirici kullanılmalıdır. Aynı zamanda güneş koruyucu krem sürmeyi ihmal etmemelidir. Çünkü karlı havalarda yaz güneşi kadar tehlikelidir ve bu durumda bebeğin cildine zarar verebilir.
Kış aylarında dünyaya gelen bebekler sıkı sıkı giydirilir ve bu nedenle henüz güneşle tanışamazlar. Bu nedenle kış mevsiminin güneşli havalarında bebeğin kolları ve yüzü güneşten 10-15 dakika faydalanmalı, D vitamini almalıdır. Ayrıca kemik gelişimi için de çok önemli bir husustur.
Bebek arabası ile dışarı çıkıldığında, bebek arabasında mutlaka soğuğu önleyecek bir örtü bulunmalıdır. Aynı zamanda bebek için bir battaniye ve rüzgarlı havalardan korunmak için bebek arabasının koruyucusu olmalıdır.