Bebekler Nasıl Kilo Alır, Bebeğim Kilo Almıyor Ne Yapayım?

14 Ocak 2017
0 Yorum
bebekler nasil kilo alir bebegim kilo almiyor ne yapayim

Bebeklerde zayıflık, bebeğin kilosunun akranlarından düşük olması, sık karşılaşılan bir durumdur. Sizin de bebeğiniz kilo alamıyorsa öncelikle

Bebeklerde zayıflık, bebeğin kilosunun akranlarından düşük olması, sık karşılaşılan bir durumdur. Sizin de bebeğiniz kilo alamıyorsa öncelikle olarak yapmanız gereken şey, bir çocuk doktoruna başvurarak bu durumun nedenini tespit ettirmek olmalıdır. Her yiyecek ve içeceğin belli kalorisi vardır. Kilo alabilmek için günlük ihtiyaçtan daha fazla kalori alınmalıdır. Yetişkinlerde günlük kalori ihtiyacı kadınlarda 1800-2000, erkeklerde ise 2200-2500’dür. Bebeklerdeki kalori ihtiyacı ise şu şekildedir:

WHO Dünya Sağlık Organizasyonu, Beslenme Organizasyonu (WHO, FAO) bebekler için günlük kalori ihtiyacını şu şekilde bildirmektedir;

Yeni doğan bebekler için: 90-140 Kalori

1-3 ay arası bebeklere kg başına: 120 Kal,

4-9 ay arası bebeklere kg başına: 110 Kal,

10-12 ay arasındaki bebeklere kg başına: 105 Kal. 

1 yaşından sonra genellikle toplam günlük 1000 Kalori baz alınmakta ve bunun üzerine, her yaş için 100 Kal ilave edilmelidir.

Bebeğinize kilo aldırmanın formülü çok açıktır. Önce çocuk doktoruna gidip bebeğin neden kilo alamadığını tespit ettirmek. Bir diğer tatbik etmeniz gereken yöntem de, bebeği kalorisi yüksek gıdalarla beslemektir. İşte bebeklere kilo aldıran kalorili gıdalar:

Ceviz

Ceviz, protein ve yağ için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Omega 3 (tekli doymamış) yağ ve alfa-linolenik asitler açısından zengin bir besindir. 100 gr. ceviz 700 kalori içerir ki, bu durum cevizi kalorisi en yüksek, en çok kilo aldıran besinlerden yapar. Bebeğinize cevizi doktorunuza danışıp 6. aydan itibaren yedirebilirsiniz. Blenderdan, robottan geçirip, yahut havanda dövüp toz haline getirip, peynirine, pekmezine, mama içlerine, hazırladığınız kek ve kurabiyelere, muhallebiye, kahvaltısına katabilirsiniz. Önce yarım cevizle başlayıp, alerjiye neden olmazsa 1 cevize kadar çıkarabilirsiniz.

Avokado

Yüksek yağ içeriği ile tekli doymamış yağın mükemmel kaynağı olan bir meyvedir. Bir adet avokado en az 200 kalori içerir ki, bu oran avokadoyu kalorisi yüksek meyveler arasına dahil eder. Doktorunuza danışıp 6.aydan itibaren bebeğinize avokado vermeye başlayabilirsiniz. Bebeğinize avokado yedirmek için, olgunlaşmış yarım avokadonun çekirdeğini çıkarıp, meyvesini çatalla ezin yahut blenderdan veya robottan geçirip püre yapın. Dilerseniz içine aynı şekilde püre yaptığınız 6. aylık bebeklerin yiyebileceği diğer meyveleri de katıp bebeğinize verebilirsiniz.

Kuru meyveler

Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir gibi kurutulmuş meyveler, kalori deposu, hızlı kilo aldıran harika besinlerdir. Kuru üzümlerin kalorisi 100 gr.da 300-400 kalori arası değişmektedir. Kuru meyvelerin bebek sağlığı için faydaları saymakla bitmez; Kan yapar, enerji verir, kabızlığı giderir, omega 3 yağ asitleri içerir, bebeklerin kemik ve göz sağlığını güçlendirir… Doktorunuza danışıp bebeğinize 8.-9. aydan itibaren kurutulmuş meyve yedirebilirsiniz. Bebeğinize kuru meyve vermek için kuru meyveleri suya koyup kaynatıp, suyu süzüp kuru meyveleri ezip püre haline getirebilirsiniz. Yahut kuru meyveleri haşlamadan doğrudan blenderdan geçirerek püre yapıp bebeğinize yedirebilirsiniz.

Hurma

Hurma, 100 gramında 282 kalori barındıran, bebeklerde kabızlığı gidermeye yardımcı, kansızlığı tedavi eden, bağışıklığı güçlendiren, kilo aldıran süper yiyeceklerdendir. Doktorunuza danışıp 6. ayını doldurmuş olan bebeğe günde 1 adet hurma yedirebilirsiniz. Bunun için hurmanın çekirdeğini çıkarın, blenderdan geçirip püre yapın ve bebeğin kahvaltısına ilave edin, yahut sevdiği meyve püresi ile karıştırıp yedirin.

Fıstık ezmesi

Fıstık ezmesi, hem lezzetli hem de besleyici, kilo aldıran yiyecekler arasında yer alır. Amerikan Allerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi, fıstık ezmesini bebeğe ancak diğer katı gıdaların herhangi bir alerjiye neden olmadığında, bebek alerjik bünyeli değilse doktora danışıp bebek 6-8 aylık olduktan sonra verilebileceğini bildiriyor. 100 gram fıstık ezmesinde 588 kalori vardır ki bu oran fıstık ezmesinin en hızlı kilo aldıranlar listesine dahil olmasını sağlar. Doktorunuzun onayıyla 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesini ekmeğe sürüp bebeğinize verebilirsiniz.

Kuruyemişler

Fındık, fıstık, kaju, badem, Antep fıstığı.. tüm kuruyemişlerin ortak noktası,kalorilerinin çok yüksek olması ve çabuk kilo aldırmalarıdır. 100 gram kuruyemişin kalorisi ortalama 600-800 kaloridir. Amerika Pediatri Akademisi,bebeklere 6 aylıktan itibaren doktora danışıp kuruyemiş verilebileceğini bildiriyor. Kuruyemişlere başlarken çocukta kuruyemiş alerjisi veya diğer besinlere karşı alerji olup olmadığı sorgulanmalıdır. Çocuğun kuruyemişe alerji varsa diğer kuruyemişe de çapraz reaksiyon olma ihtimali vardır. Bu nedenle bir kuruyemişe alerjisi olan bir çocuğa diğer kuruyemişler de yasaklanmalıdır. Küçük kuruyemişleri doğrudan bebeğin eline vermek,boğulmalara yol açabilir. Bu nedenle bebeğinize kuruyemiş yedirmek için doktorunuzun bilgisi dahilinde kuruyemişleri blenderdan geçirip yiyeceklerine katabilirsiniz.

Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklere Kilo Aldıran Mama Tarifleri (En Etkili Kilo Aldırıcı 6 Tarif) Tıklayınız

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir Tıklayınız