Bebekler ne zaman, kaç aylıkken emekler? Çocuk doktoru bildiriyor

20 Mart 2022
0 Yorum
bebekler ne zaman kac aylikken emekler cocuk doktoru bildiriyor

Emeklemek bebeklerin önemli gelişim aşamalarındandır. Kasları, kemikleri olgunlaşan bebekler artık emekleyerek bir yerden başka yere hareket edebilirler. Peki bebekler kaç aylıkken emekler? Bebeklerin emeklemesini teşvik etmek için neler yapılabilir?

Emekleme, bebeğin nörolojik ve fiziksel sağlıklı olduğunu gösteren işaretlerdendir.  Emekleme her bebekte farklı bir şekilde gerçekleşir. Kimi bebekler öne, kimileri arkaya doğru emeklerken bazı bebekler karın üstü sürünerek emekleyebilir. Hatta hiç emeklemeden yürüyen bebekler de vardır. Tüm bunlar normal kabul edilir.

BEBEKLER NE ZAMAN EMEKLER?

Çocuk Doktoru Anıl Yeşildal bebeklerin 7-9 aylık olduğunda emeklemeye başladığını bildiriyor. Ancak bebeklerde emekleme zamanı bebekten bebeğe göre de değişebilir. Bazı bebeklerin 11 aylıkken emeklediği de görülmüştür.

BEBEKLERİN EMEKLEMESİNİ TEŞVİK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Emeklemek bebeklerin önemli gelişim aşamalarındandır, bebeğin kas ve kemiklerinin olgunlaştığını da gösterir. Peki bebeğin emeklemesi için neler yapılabilir?

  1. Bebeğiniz emeklemeye giriştiği her anda ona gülümsemeli ve alkışla destek olmalısınız.
  2. Bebekleri emeklemeye teşvik etmek için zemine battaniye ya da çarşaf serin ve onu yüzüstü yatırın. Ardından bebeğinizin karşısına geçin ve ses çıkaran renki bir oyuncak ya da el  hareketleri ile onu kendinize çağırın. Bunun karşısında bebeğiniz buna hayır diyemez ve size doğru hızlı şekilde gelmek için emeklemeye başlar.
  3. Benzer olarak, bebeğinizin en sevdiği oyuncağı elinizde sallarsanız size doğru emekleyeme başlamasını sağlayabilirsiniz.
  4. Bebeğiniz yüzüstü uzanıyorken ya da oturuyorken yakınına top, arama, kurmalı oyuncaklar gibi hareketli olan oyuncaklardan yerleştirin. Bebekler bu oyuncaklara ulaşabilmek için emekleyemeyi deneyeceklerdir.
  5. Oyuncakçılarda ve internette bebeklerin emeklemesine yardımcı olan oyuncaklar satılmaktadır. Bu oyuncaklar bebeğinizin daha kolay ve hızlı bir şekilde emeklemesine destek olabilir. Bu oyuncakları arama motorlarında emeklemeye yardımcı oyuncaklar diye aratıp satın alabilirsiniz.

bebekler ne zaman emekler 2

EMEKLEMENİN BEBEĞE FAYDALARI NELERDİR?

Emeklemek bebeklerin sağlığı açısından da çok faydalıdır. Emeklemenin çocuklara yararları şöyledir:

FİZİKSEL GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAR

Bebeklerde emeklemek bir motor becerisidir. Emeklemek bebeğin kaslarının ve kemiklerinin güçlenmesine yardımcı olacaktır.

bebekler ne zaman emekler 3

ÖZGÜVENİNİ GELİŞTİRİR

Bebekler için emekleme onların gönüllü yaptıkları ilk fiziksel hareketlerdendir. Dolayısıyla bebeğin özgüvene sahip olup kendi kararlarını vermesinde önemi büyüktür. Bebekler emekleyer fiziksel risk almaya başlarlar ve zamanla kendi hareketlerinin sonuçlarını görüp kendi potansiyellerini fark etmeye başlarlar.

bebekler ne zaman emekler 4

MEKAN ALGISI, YER YÖN DUYGUSU GELİRİ

Bebeklerde emekleme ile mekan algısı gelişmeye başlar. Öyle ki, çevresindeki fiziksel yapıları, dünyayı ve kendi vücudunun konumunu anlamaya başlar. Bebekler emeklemeye başladığında yer- yön duyguları da geliştiği için hedeflerin rahatça ulaşabilecekler. Bu da onlara kendini koruma, yönünü bulma ve problem çözme gibi farklı birçok fayda getirir.

bebekler ne zaman emekler 5KOORDİNASYON YETENEĞİNİ GÜÇLENİR

Bebekler emekleme sayesinde beyinlerindeki sol ve sağ beyin kordinasyonu güçlenmeye başlar. Bu sayede de bebeklerin beyni işitme, görme ve hareket gibi önemli işlevleri aynı anda yürütmeye başlar. Diğer bir deyişle, bebeklerde emekleme ne kadar çok olursa, beyni senkronize çalışır ve kordinasyon becerilerini hızlı şekildde edinir.

Emekleyen bebeklerde sol el ve sağ diz aynı anda ileriye uzanır, gövde kullanılarak o tarafa ağırlık verilir ve daha sonra sağ el ve sol diz ileriye doğru uzanır ve ağırlık yeniden farklı yere verilir. İşte bu hareketler silsilesi vücudun kordinasyonunu geliştirir ve bebeğin gelişimini büyük oranda destekler.

bebekler ne zaman emekler 6

SAĞ ve SOL BEYNİ ÇALIŞTIRIR

Emeklemek, bebeklerde gelişimin en büyük basamaklarından biri şüphesiz ki. Yetişkinlere her ne kadar basit gelse de, emeklemek bireyin büyüdüğünde sahip olacağı nörolojik ve fiziksel gelişimini şekillendiren en hayati evrelerden birisidir. Emekleme hareketi ile bebekler sağ eli ile sol ayağını; sol eli ile de sağ ayağını oynatır ve bu da bebeğin beyninin iki yarı küresini aktif bir şekilde kullandığını göstermektedir. Beyindeki her iki kürenin çalışması korpus callosumunn aktif olarak çalışması, yani iki kürenin arasında çok iyi bir iletişim kurulduğu anlamına gelmektedir. Böylece bebeğin sağ ve sol beyin gelişimi hızlanır.