Bebekler ne zaman peynir yiyebilir? 6 aylık bebek hangi peyniri yiyebilir?

15 Ocak 2025
0 Yorum
bebekler ne zaman peynir yiyebilir

Ek gıda dönemine yeni yeni geçen bebeklerde sağlıklı bir beslenme programı gerçekleştirebilmek adına doğru besin tercihi arayışında olan annelerin en çok araştırdığı konulardan birisi de kemik gelişimi için çok önemli olan peynir tüketimidir.

Sağlıklı büyüme ve gelişim dönemi için bebek beslenmesinde muhakkak yer verilmesi gereken süt ürünlerinden peynirin ilk altı aylık dönemden sonra bebeğe verilip verilmeyeceği, verilebilecekse hangi türden nasıl bir peynir yedirilmesi gerektiği konusunda sizlere rehberlik edecek önerileri araştırdık.

Peki bebekler ne zaman peynir yemeye başlamalı? 6 aylık bebeğin yiyebileceği peynir hangisi? Bebeklerde peynir tüketimi….

BEBEKLER NE ZAMAN PEYNİR YİYEBİLİR?

Kalsiyum, protein ve sağlıklı yağ kaynağı olan peynirler, çoğunlukla ek gıdaya başladıktan sonra 6. ay itibari ile bebeklerde denenmeye başlanabilir.

gs 1


Ancak her ek besinde olduğu gibi peynir tüketiminde de dikkatli olmakta fayda var. Her bebeğin sindirim sistemi kendine has çalıştığından ve aynı şekilde ilerlemediğinden olabildiğince az miktarlarda denemeler yapılmalıdır.

6 AYLIK BEBEK PEYNİR NASIL YİYEBİLİR? 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN PEYNİR SEÇİMİ

Özellikle de peynir gıdası ile ilk kez tanışacak olan minik gurmelerde tercih edilecek ilk peynir seçimi önemlidir. Bebeğin sindirim sistemini zorlaştırmayan ve hazmı kolay olan bir peynir türü ile işe başlamak en iyisidir. Bu nedenle altı aylık bebeklerde tercih edilebilecek ilk peynirde dikkat edilmesi gereken öncelikli kriter; peynirin az tuzlu ve pastörize edilmiş olmasıdır.

Ek gıda dönemine geçen bebeklere peynir verileceği zaman ilk aşamada peyniri kahvaltıda tüketeceği diğer gıdalarla karıştırarak bulamaç halinde verebileceğiniz gibi püre gibi de tercih edebilirsiniz.

BEBEKLERE HANGİ PEYNİR NE ZAMAN VERİLİR? AYLARA GÖRE PEYNİR TERCİHİ:

İlk altı aylık dönemden sonra bebeğinize verebileceğiniz beyaz peynirin pastörize sütten elde edilmiş olmasına ve bebekler için düşük oranlı tuz içermesine dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde tuz içeriği yüksek olan peynirler, bebeklerin böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

ruyada peynir gormek ne anlama gelir ruyada peynir yemek peynir almak tabiri nedir


Peynir tuzlu ise bile birkaç saat suda bekleterek fazla tuzunu alıp peynirde israftan kaçınabilirsiniz.

LABNE PEYNİR:

Tıpkı beyaz peynirde olduğu gibi oldukça yumuşak ve kremamsı bir yapıya sahip olan labne peynirleri de ilk altı aydan sonra bebeğinizin kahvaltılarında tercih edebilirsiniz. Bebeklerin kolaylıkla yutabileceği bu kremamsı labne peynirler hafif bir tada sahip olduğundan bebekler tarafından oldukça lezzetli karşılanacaktır. Dolayısıyla sebze püresi ya da kahvaltı öğünlerinde de rahatlıkla tüketebilirsiniz.

TAZE KAŞAR PEYNİRİ:

9. aydan itibaren bebeğinize verebileceğiniz kaşar peynir diğerlerine oranla daha tuzludur. Ancak az tuzlu taze kaşar peynirini bebeğinizde tüketebilirsiniz.

Sert bir yapısı olduğundan rendelenmiş bir halde ya da incecik dilimler halinde bebeğinize verebilirsiniz.

LOR PEYNİRİ:

Yine ek gıda beslenmesinde anneler tarafından sıkça tercih edilen lor peyniri de içerisinde düşük tuz oranı içermesi sebebiyle bebeğinizin kahvaltılarında gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Sebze püresinde ya da kahvaltıların arasına katmak iyi bir fikir olabilir.

RİCOTTO YA DA MASCARPONE PEYNİRİ:

Gündelik yaşantı içerisinde sık tercih edilmemekle beraber çeşitlilik arayan anneler bebeklerinde 9. aydan sonra Ricotta veya Mascarpone peynirini tercih edebilir.

ricotta peyniri nasil yapilir ve nasil kullanilir 95606432 b5b1 4eb7 9934 c6c7630456d9


Kremamsı ve yumuşak bir yapıda olan bu peynirlerde az miktarda tuz içerir. Meyve pürelerinin içine ilave edilerek lezzetli bir aroma elde edilebilir.

BEBEKLERDE TERCİH EDİLMEMESİ GEREKEN PEYNİR ÇEŞİTLERİ İSE ŞUNLARDIR;

Ham sütten yapılarak pastörize edilmeyen peynirler, mavi küflü peynir, rokfor ya da gorgonzola türünden peynirler, tuz içeriği fazla olan peynirler, çiğ süt bulunduran peynirler, işlenmiş peynirler bebeklere tüketilmesi uygun görülmeyen sağlıksız peynir çeşitleri arasında değerlendirilmektedir.