Bebeklerin 1 yaşına bastıklarında alışılmışın dışında göstermiş oldukları tepkiler bütününe 1 yaş sendromu adı verilmektedir.1 yaş sendromu yaşayan bebeklerde uyku sorunu, yemek yememe, ağlama krizi, aile fertleriyle inatlaşma, kıskançlık, huysuzluk,
“Makalemizde Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan bebeklerde 1 yaş sendromu hakkında bilgi verecektir.”
Bebeklerin 1 yaşına bastıklarında alışılmışın dışında göstermiş oldukları tepkiler bütününe 1 yaş sendromu adı verilmektedir.1 yaş sendromu yaşayan bebeklerde uyku sorunu, yemek yememe, ağlama krizi, aile fertleriyle inatlaşma, kıskançlık, huysuzluk, saldırganlık, benmerkezcilik gibi belirtiler ortaya çıkar. 1 yaş sendromu bebek 3 yaşına gelene kadar sürebilir. Ebeveynler 1 yaş sendromunda olan çocuklarına karşı mutlaka sabırlı olmalı ve davranışlarında sakin kalmalıdırlar.
1 Yaş Sendromu Ne Demektir?
Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan, 1 yaş sendromunu; 1 yaşına basan çocuklarda görülen benmerkezci olmaya başlama, anneye ve babaya karşı emredici bir hale bürünme olarak tanımlıyor. 1 yaş sendromu anne babalar için oldukça zor bir durumdur ve bu sendrom 4-5 yaşına gibi uzun bir süre sürebilmektedir. 1 yaş sendromunda bebekler çok inatçı bir ruh haline bürünerek, kıskançlık, bencillik ve paylaşmama gibi huylar gösterebilirler. Aslında bu tür davranışlarla bebek sezgisel olarak büyüdüğünü anne ve babasına anlatmak istemektedir. Bu tür durumda bebekler çoğunlukla ona dayatılan veya ondan istenen şeylere olumsuz cevap yani “hayır” deme eğilimi göstermektedir. Burada ise bebeğin bu inatçı duruşu aslında kendini kanıtlama isteğinden doğmaktadır. Bu dönem bebeklerin ilerde özgür bir birey olması ve sağlıklı büyümesi için önemli bir dönemdir. Bu yüzden anne babalar bu dönemde her ne kadar sakin kalmak zor olsa da aşırı korumacı, çok ilgili davranmamalı aynı zamanda ona hafif dahi bile olsa şiddet göstermekten ve bağırmaktan da kesinlikle kaçınmalıdır.
1 yaş sendromunda bebekler çoğunlukla tek başlarına yemek yemek, su içmek ve giyinmek isterler. Bu durumda anne babayla inatlaşırlar. Bebeğin gösterdiği inatlaşmaya anne babalar asla karşılık vermemeli, sakin kalmalıdır. Eğer bir şeyi yapması istenmiyorsa direkt olarak olumsuz cevaplar verilmemelidir, hayır denmemelidir. Fakat inatlaştığı durumu neden yapması veya yapmaması gerektiği ona güzel ve anlaşılır şekilde anlatılmalıdır.
1 yaş sendromuna giren bebeklerde büyük bir merak başlamaktadır ve bu dönemde bebekler sık sık yeni yeni şeyler deneme girişimi içine girerler. O yüzden bu dönemde bebeklerin hareketlerine sürekli müdahale etmek ve onu engellemeye çalışmak kesinlikle yanlıştır. Bunun yerine ona keşfetmesi ve öğrenmesi için destek olmalı ve ona bunu göstermelisiniz. Bu şekilde davranmak bebeğinizin için gelişimi için önemli ve faydalıdır.
1 yaş sendromundaki bebekler kendi başların yemek yediklerinde çevresini ve kendisini çok kirletebilir. Fakat bu kirletme de onun öğrenme sürecinin bir parçası olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Bu yüzden bebeklerin bu dönemde kendi başına yemek yemesine, güvenli olacak şekilde elinizi tutmadan yürümesine ve kendi kendine giyinme uğraşlarına izin verilmelidir, asla engellenmemeli ve kızılmamalıdır. Bebeğin kendi kendine giriştiği bu uğraşlar onun gelişimi için çok yararlı olduğu bilinmelidir.
1 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan 1 yaş sendromu belirtilerini şöyle açıklamaktadır:
1 Yaş Sendromu İle Nasıl Baş Edilir?
Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan 1 yaş sendromu ile nasıl baş edilmesi gerektiğini şöyle açıklıyor: