Bebeklerde 1 Yaş Sendromu Belirtileri Nedir Ne Zaman Biter

2 Haziran 2021
0 Yorum
bebeklerde 1 yas sendromu belirtileri nedir ne zaman biter

Bebeklerin 1 yaşına bastıklarında alışılmışın dışında göstermiş oldukları tepkiler bütününe 1 yaş sendromu adı verilmektedir.1 yaş sendromu yaşayan bebeklerde uyku sorunu, yemek yememe, ağlama krizi, aile fertleriyle inatlaşma, kıskançlık, huysuzluk,

“Makalemizde Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan bebeklerde 1 yaş sendromu hakkında bilgi verecektir.”

Bebeklerin 1 yaşına bastıklarında alışılmışın dışında göstermiş oldukları tepkiler bütününe 1 yaş sendromu adı verilmektedir.1 yaş sendromu yaşayan bebeklerde uyku sorunu, yemek yememe, ağlama krizi, aile fertleriyle inatlaşma, kıskançlık, huysuzluk, saldırganlık, benmerkezcilik gibi belirtiler ortaya çıkar. 1 yaş sendromu bebek 3 yaşına gelene kadar sürebilir. Ebeveynler 1 yaş sendromunda olan çocuklarına karşı mutlaka sabırlı olmalı ve davranışlarında sakin kalmalıdırlar.

1 Yaş Sendromu Ne Demektir?

Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan, 1 yaş sendromunu; 1 yaşına basan çocuklarda görülen benmerkezci olmaya başlama, anneye ve babaya karşı emredici bir hale bürünme olarak tanımlıyor. 1 yaş sendromu anne babalar için oldukça zor bir durumdur ve bu sendrom 4-5 yaşına gibi uzun bir süre sürebilmektedir. 1 yaş sendromunda bebekler çok inatçı bir ruh haline bürünerek, kıskançlık, bencillik ve paylaşmama gibi huylar gösterebilirler. Aslında bu tür davranışlarla bebek sezgisel olarak büyüdüğünü anne ve babasına anlatmak istemektedir. Bu tür durumda bebekler çoğunlukla ona dayatılan veya ondan istenen şeylere olumsuz cevap yani “hayır” deme eğilimi göstermektedir. Burada ise bebeğin bu inatçı duruşu aslında kendini kanıtlama isteğinden doğmaktadır. Bu dönem bebeklerin ilerde özgür bir birey olması ve sağlıklı büyümesi için önemli bir dönemdir. Bu yüzden anne babalar bu dönemde her ne kadar sakin kalmak zor olsa da aşırı korumacı, çok ilgili davranmamalı aynı zamanda ona hafif dahi bile olsa şiddet göstermekten ve bağırmaktan da kesinlikle kaçınmalıdır.

1 yaş sendromunda bebekler çoğunlukla tek başlarına yemek yemek, su içmek ve giyinmek isterler. Bu durumda anne babayla inatlaşırlar. Bebeğin gösterdiği inatlaşmaya anne babalar asla karşılık vermemeli, sakin kalmalıdır. Eğer bir şeyi yapması istenmiyorsa direkt olarak olumsuz cevaplar verilmemelidir, hayır denmemelidir. Fakat inatlaştığı durumu neden yapması veya yapmaması gerektiği ona güzel ve anlaşılır şekilde anlatılmalıdır.

1 yaş sendromuna giren bebeklerde büyük bir merak başlamaktadır ve bu dönemde bebekler sık sık yeni yeni şeyler deneme girişimi içine girerler. O yüzden bu dönemde bebeklerin hareketlerine sürekli müdahale etmek ve onu engellemeye çalışmak kesinlikle yanlıştır. Bunun yerine ona keşfetmesi ve öğrenmesi için destek olmalı ve ona bunu göstermelisiniz. Bu şekilde davranmak bebeğinizin için gelişimi için önemli ve faydalıdır.

1 yaş sendromundaki bebekler kendi başların yemek yediklerinde çevresini ve kendisini çok kirletebilir. Fakat bu kirletme de onun öğrenme sürecinin bir parçası olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Bu yüzden bebeklerin bu dönemde kendi başına yemek yemesine, güvenli olacak şekilde elinizi tutmadan yürümesine ve kendi kendine giyinme uğraşlarına izin verilmelidir, asla engellenmemeli ve kızılmamalıdır. Bebeğin kendi kendine giriştiği bu uğraşlar onun gelişimi için çok yararlı olduğu bilinmelidir.

1 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan 1 yaş sendromu belirtilerini şöyle açıklamaktadır:

  1. Bu sendromun ilk ve ana belirtisi inatçılıktır. Bebekler anne ve babalarının onlara söyledikleri şeylerin hep tam tersini yaparlar. Bu kadar küçük çocuklarda bu tür inatçı hareketler anne babalar için çok zorlu olmaktadır.
  2. 1 yaş sendromu bebeklerde saldırganlığa sebep olabilir. Örnek olarak, oyuncaklarını kırmaya başlar, çevresine uyum göstermek istemez, sürekli öfkeli ve sinirli olur ve çevresinde ailesi veya arkadaşlarıyla iletişim kurmaz. 
  3. 1 yaş sendromundaki bebekler dedim dedik olurlar ve anne babalarının dediklerine hep karşı çıkarlar. Onları dinlemez ve hep benmerkezci hareket ederler. Çoğunlukla da ağızlarında “hayır” lafı olur.
  4. Bu sendromda bebekler huysuzlaşırlar, istediklerini elde etmek için ağlarlar ve kendilerine zarar verebilirler.
  5. 1 yaş sendromundaki bebekler paylaşımsızlık haline bürünürler. Örneğin oyuncaklarını kimseyle paylaşmazlar, yemeklerini başkalarına vermezler. Genellikle bencil olurlar.
  6. 1 yaşındaki çcouklar kendini dünyanın merkezine alır ve bu duruma uzmanlar “egosantrizm” ismini verirler. Örnek vermek gerekirse; empati kurmazlar ve yaptıklarının çevresindeki insanları rahatsız edebileceğini düşünmezler. Özellikle çevresinde ne varsa sadece ona aitmiş gibi davranırlar.

1 Yaş Sendromu İle Nasıl Baş Edilir?

Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan 1 yaş sendromu ile nasıl baş edilmesi gerektiğini şöyle açıklıyor:

  1. 1 yaş sendromu yaşayan bebekte organik bir sorun var mı öncelikle bu tespit edilmelidir. Bunun için mutlaka uzman bir çocuk doktoruna başvurmalı bebekte kansızlık, b12 eksikliği olup olmadığı tespit edilmelidir. Kansızlık ve b12 eksikliği çocukluk çağında davranış bozukluklarının ana nedenlerindendir.
  2. Anne ve babalar bu dönemin geçici olduğunu farkında olarak çocuklarına sabırlı ve pozitif olmalıdır.
  3. Çocuk enerjisi mutlaka gün içinde atmalıdır. Bunun için de örneğin günde en az 1-2 saat dışarda oynaması, koşması, başka şeylerle ilgilenmesi ve hareket halinde olması onu yoracaktır. Bu durumda huysuzluk yapmaya fırsatı daha az olacaktır.
  4. Ebeveynlerin bebeklerine tutumları çok önemlidir.İlk kural mutlaka anlayış gösterilmelidir. Asla ve asla sözlü veya fiziksel herhangi bir şiddet gösterilmemelidir. Bu onu korkutmaktan ve daha da huysuz hale getirmekten başka bir şeye yaramayacaktır.
  5. Anne ve babalar çocuğundaki öfke nöbetlerinin nedenlerini anlamaya çalışmalıdır. Neyin onu sinir ettiği ve öfkelendirdiğini anlamaya çalışılmalı ve ona uygun davranmaya özen gösterilmelidir.
  6. 1 yaş sendromundaki bebeklerin anne ve babasıyla kurduğu iletişim çok önemlidir. Çocuğunuza mutlaka sevgi ile yaklaşmalı ve ona onu çok sevdiğinizi belli etmelisiniz. Sık sık sarılmanız onu mutlu edecektir.
  7. Bu sendroma giren bebekler her ne kadar inatçı da olsa anne ve babalar çocuğunun her dediğini yapmaktan kaçınmalıdır. İstenmeyen bir eylemde israrcı olması halinde ona sakin ve anlaşılır şekilde neden yapması veya yapmaması gerektiği anlatılmalıdır.
  8. Anne ve babalar bu dönemde çocuklarıyla oyunlar oynamaya ekstra özen göstermeli ve onunla güzel ve kaliteli zamanlar geçirmeye çalışmalıdır. Bu, hem çocuğun moralini yükseltecek hem de anne babasına yakınlaşmasını sağlayacak ve öfkesini, inadını azaltacaktır.