Bebeklerdeki ilk süt düşlerinin çıkması durumu ebeveynler için her ne kadar heyecan ve mutluluk verici bir duygu olsa da beraberinde zamanla çocuğa aşılanması gereken bazı alışkanlıkları da beraberinde getirmektedir. Genel sağlık durumlarının adeta bir yansıması olan ağız ve diş sağlığı ilerleyen dönemlerde sağlıklı ve güçlü bir diş yapısı için oldukça kritik bir rol oynamaktadır.
Bazı ebeveynler ise bu durumun ilerleyen dönemlerinde ne kadar önemli bir durumu teşkil ettiklerini bildiğinden dolayı ağız ve diş sağlığı temizliği konusunda gerekli alıştırmalara erkenden başlarlar.
Ancak kimileri de bebeklerin diş temizliğine ne zaman ve nasıl başlayacağı konusunda ikilemde kalıp tereddütler yaşayabiliyor. Peki bebeklerde kaçıncı aydan itibaren diş fırçalanmalıdır? Bebeklerde ağız ve diş temizliği nasıl yapılır?
Bebeklerin ilk dişleri yani süt dişleri ağızda belirgin bir şekilde görülmeye başlamasından itibaren yavaş yavaş düzenli olarak diş fırçalama alışkanlığını sevdirmek ve kazandırmak açısından birtakım uygulamalar yapılmalıdır.
Her bebeğin diş çıkarma süreci kendine özel iken bazı bebekler daha üçüncü aylarında iken diş çıkarır iken bazıları 7-8 aylık iken hatta 1 yaşında bile çıkarabilmektedir.
Ancak işin geneline baktığımızda ortalama olarak 6. aydan itibaren bebekler diş çıkarmaya başlar. Bebeğin ağzında beliren ilk süt dişleri sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez fırçalanmaya başlanmalıdır.
Bebeklerin çıkan ilk süt dişlerinde ağız ve diş sağlığı için kullanılacak diş fırçaları elbette ki biz yetişkinlerin şuanda kullandıkları gibi sert ya da orta sertlikteki fırçalar gibi olmamalıdır.
Bebeklerin ilk diş temizliğinde siz ebeveyni olarak bebeğinizin dişlerinde parmak fırçalardan ya da bebeklerin ağzını acıtmayacak şekilde üretilen silikon kıllı bebek fırçalarını tercih edebilirsiniz.
Bebeklerde ağız ve diş temizliği için ilk etapta parmak fırça ya da silikon kıllı bebek fırçaları yeterli olabiliyor iken ilerleyen zamanlarda temizlik açısından yetersiz kalacaktır.
Dolayısıyla ilk dişler çıktıktan sonra daha verimli ve etkin bir temizlik için daha fonksiyonlu diş fırçalarına geçiş yapmak önemlidir.
Bebeğinizin dişlerini ve dilinin ön kısmını hijyeninden emin olduğunuz temiz bir bez ile ya da ıslatılmış pamuk ile güzelce silebilirsiniz. Biraz önce bahsettiğimiz gibi bebeklerde 1 yaşından sonra bebeğinize uygun, yumuşak diş fırçalarını da tercih edebilirsiniz.
Ancak bu noktada siz ebeveyni olarak dikkat etmeniz gereken önemli bir husus var ki oda; fırçayı bebeklerde kullandıktan sonra güzelce temizlemeniz ve en geç 3 ayda 1 yeni fırça alarak eskisi ile değiştirilmesi gerekmesidir.
Eğer bu süre zarfında bebeğinizde kullandığınız fırça daha erken bir vakitte hasar alırsa daha erken zamanda fırçanın değişimini gerektirebilir.
Bebeğinizin ağzında oluşan bakterileri fırça ile temizlemek için ihtiyacınız olan tek şey; yalnızca temiz bir su ve bir parça temiz, yumuşak gazlı bezlerdir.
Bunun için ise yapmanız gereken adımlar gayet basittir. İlk olarak gazlı bezi işaret parmağınıza sarın ve suya sokun.
Bakterileri temizleyip uzaklaştırmak için gazlı bez ile bebeğinizin diş etlerini günde iki defa olmak üzere hafifçe ovun.
İlk olarak bebeğinizde diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak için bu eylemi eğlenceli bir hale getirerek sevmesi oldukça mühim bir noktadır. Bebeğinizin dişlerini fırçalar iken onun sevebileceği türden şarkı söylemek, oyunlar oynamak gibi yöntemler diş fırçalamayı daha keyifli bir hale dönüştürebilirsiniz.