Bebeklerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer Bitkisel Tedavi

29 Temmuz 2018
0 Yorum
bebeklerde agiz yarasina ne iyi gelir nasil gecer bitkisel tedavi

Aftlar, beyaz renkli ağız yaralarıdır. Genellikle yanak, dil, dil altı ve üstü, damak gibi ağızın çeşitli bölümlerinde görülmektedirler. Bu sorun her yaştan insanı etkileyebildiği gibi, bebeklerimizde bu sıkıntıyı yaşayabilirler.

Aftlar, beyaz renkli ağız yaralarıdır. Genellikle yanak, dil, dil altı ve üstü, damak gibi ağızın çeşitli bölümlerinde görülmektedirler. Bu sorun her yaştan insanı etkileyebildiği gibi, bebeklerimizde bu sıkıntıyı yaşayabilirler. Bizde bu yazımızda bebeklerde görülen aft’lardan bahsedeceğiz.

Bebeklerde Aft (Ağız Yarası) Neden Olur?

Bebeklerde aft çıkmasında çeşitli faktörler rol oynar. Bu durum genellikle bebeklerin diş çıkarma döneminde yanaklarının içlerini ısırması sonucu meydana gelir. Bebeklerde ağızda aft çıkmasına neden olabilecek faktörler şunlardır;

  1. Bebeklerin ateşinin yükseldiği günlerde ağzında aft çıkabilir.
  2. Ağızda bir yaralanma, enfeksiyona yol açarak, afta neden olabilir.
  3. Vitamin B, çinko ve demir gibi bazı besin maddelerinin eksikliklerinin afta yol açtığı bilinmektedir.
  4. Stres de bebeklerde aftın bir diğer nedenidir. Stres altında olan bebeklerde aft çıkabilir.
  5. Bazı viral hastalıklar da aft oluşmasına neden olabilir
  6. Bebeklerde görülen herhangi bir gıdaya karşı alerji de afta neden olabilir
  7. Bebeklerin bağışıklığının düşük olduğu zamanlarda ağızda aft meydana gelebilir.
  8. Mikrotravmalar (yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri)
  9. Bazı yiyecekler (Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler)

Bebeklerde Aft Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde aft  genellikle yanakların ve dudakların iç tarafında ve dilin alt kısmında görülür. Damakta görülmesi nadirdir.  Aftlar yuvarlak veya oval şeklindedir, beyaz, kırmızı, sarı veya gri renkte şiş içi sıvı dolu küçük keselerdir. Aft ağrıya neden olabileceğinden çocukta huysuzluğa, sinirliliğe yol açar. Bebeklerde aft belirtileri şunlardır;

  1. Aft kesecikleri, patlayarak yaralara dönüşürler. Patlama sırasında ağız içine yayılan sular, etrafa pis bir koku yayarlar.
  2. Ağzında “aft” olan bebek, süt emmekte, gıdaları yemekte zorlanır.
  3. Aftla beraber salya akması, yüksek ateş ve iştahsızlık görülebilir.
  4. Bebek sık sık huysuzluk yaparak rahatsızlığını belli eder.

Bebeklerde Aft Tedavisi İçin Karbonat Kullanımı

1 bardak suyu kaynatıp ılıtın, içine 1 çay kaşığı karbonat karıştırın. Temiz bir bezi parmağınıza dolayıp bu sıvıya batırın ve bebeğin ağzında aft olan yerlere sürün.

Bebeklerde Aft İçin Doğal, Bitkisel Tedavi Yolları

Bal

Balın anti-mikrobiyal özellikleri sayesinde bebeklerde afta şifa olabilir. Tek yapmanız gereken, bebekte aft olan yere biraz bal sürmektir. Ancak bal küçük bebeklere zararlı olabildiğinden 1 yaşından altındaki bebeklere bu işlem uygulanmamalıdır.

Bal ve Zerdeçal

Zerdeçal, aftı iyileştirme sürecini hızlandıran anti-enflamatuar, antiseptik, antibakteriyel özelliklere sahiptir. Zerdeçal ve bal karışımı sadece aftın neden olduğu acıyı gidermekle kalmaz, aynı zamanda aftın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Bebeklerde Aft Tedavisi

Bebeklerde aft tedavi edilmese de bir süre sonra kendiliğinden geçebilir. Bu süreç genellikle bir hafta, on gün olmaktadır. Özellikle yemek yerken oluşan ağrı ve acı 5-6 günde azalmaya başlar. Acıyı dindirmek için aft olan yere buz uygulamak iyi gelebilir. Bebeğinizdeki aft geçmiyorsa sağlık ocağına gidebilirsiniz. Doktor size; bir ağrı kesici ve antiseptikli lokal bir solüsyon önerebilir

Bebeklerde Aft Nasıl Geçer?Doktorlar Cevaplıyor

Sual: 4.5 aylık bebeğimin ağzında 2 tane aft oluşmuş. Bebeğim şuanda alt dişini de çıkarıyor.Elimden geldiğince hijyene özen gösteriyorum fakat damağında var .Doktora götürmeli miyim yoksa kendiliğinden geçer mi?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:(Aft için karbonatlı su ile bolca temizlik yaparsanız geçer.)

Sual: Oğlumun ağzında aft çıkıyor çocuk konuşamaz hale geliyor şimdi 3 yaşında.Acaba neden sürekli aft çıkıyor?

CEVAP

Çocuk Doktoru Asım Güven’in cevabı:( Bazı kişilerde eğilim vardır.Vücut direnci düştüğünde tekrarlar.Bazı hastalıklarda da olabilir.Bu nedenle muayene ve gerekirse tetkik yapılabilir. Bazı çocuklarda bünyesl nedenlerle aft sık tekrarlayabilir.Aftın kesin ve spesifik tedavisi yok.7-10 gün içinde geçmesi beklenir.İlaçların fazla bir yararı yok.)

Sual: 26 aylık oğlumun alt dudağında diş etinin olduğu noktada aft çıktı. Bu problem için neden ortaya çıkmış olabilir nelere dikkat etmeliyiz?  Piraldyne solüsyon kullanabilir miyiz

CEVAP

Çocuk Doktoru Aydın Çelik’in cevabı: (Merhaba her çocuk hayatının belli bir döneminde aft çıkarabilir. Tekrarlamadığı sürece endişe etmeyiniz. Aftlar aslında kendiliğinden geçer, ancak ağrılı olduğu için yemek yemesine engel olabilir, huzursuzluğa yol açabilir.Dediğiniz ilacı kullanabilirsiniz.)

Not: Makalede geçen doktorlara sorulan soru ve cevaplar doktorsitesi ve pediatriportalından alınmıştır. Cevaplar şahıslara münhasırdır. Doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kullanmayın.