“Bebeklerde terleme, D vitamini eksikliği, soğuk algınlığı, kalp hastalığı, kan şekeri düşüklüğü gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir.” Vücut, ısısını sabit tutmak için fizyolojik bir tepki olarak terlememeye başlar. Ter, ter bezleri
“Bebeklerde terleme, D vitamini eksikliği, soğuk algınlığı, kalp hastalığı, kan şekeri düşüklüğü gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir.”
Vücut, ısısını sabit tutmak için fizyolojik bir tepki olarak terlememeye başlar. Ter, ter bezleri aracılığıyla vücudun fazla ısınması anında vücudu soğutmak veya genel ısısını dengelemek amacıyla salgılanmaktadır. Bu sayede vücuttaki toksinler de atılmaktadır. Şunu bilmek de fayda vardır ki, yetişkin vücuduna oranla bebeklerde terleme daha fazla görülmektedir ki bunun en büyük nedeni bebeklerde ter bezlerinin sayıca yüksek olmasıdır. Bebekler büyüdükçe, fazla olan bu terleme durumu genellikle azalmakta ve normal seviyeye gelmektedir.
Bebeklerde Terleme Neden Olur?
D Vitamini Eksikliği
Vücutta D vitamini eksikliği durumunda terleme daha çok görülmektedir. Bu durum hem yetişkinlerde hem de bebeklerde geçerlidir. D vitamini eksikliği teşhis edildikten sonra tedavisi de uygulanmaya başlanır. Tedavi genellikle doktorun bebeğin yaşına ve kilosuna göre uygun oranda D vitamini takviyesi vermesi ile olmaktadır.
Ter Bezlerinin Fazla Olması
Bebeklerin vücudunda ter bezi sayısı oldukça yüksektir ve bu da bebeklerde sık sık terlemeye sebep olan en büyük faktördür. Diğer bir deyişle, vücutlarındaki ter bezi sayısının çok ama derinin kapladığı alanın az olması durumu bebeklerde çok terlemeyi kaçınılmaz bir sonuç haline getirmektedir.
Emzirme
Emzirme esnasında hem anne hem de bebeklerde terleme normal zamana oranla daha çok görülmektedir. Ten tene temasın yanı sıra, bebeğin yanlış pozisyonda emzirilmesi sonucunda bebeğin memeyi kavrayamaması ve bebeğin emzirme esnasında kat kat giysiler giydirilmiş olması da terlemenin diğer sebepleri arasında sayılabilir. Bunlar dışında bebeklerde çok sık ve fazla terlemenin bir başka sebebi kalp hastalıkları da olabilir.
Ateşin Çıkması
Bebeklerde ateş olduğunda terleme de görülmektedir. Bu vücudun kendini soğutmaya çalışması sonucu ortaya çıkan bir tepkidir. Bebeğiniz terlediğinde öncelikle ateşini ölçmeniz gerekmektedir. Eğer ateşi 37,5 derecenin üzerinde ise ölçümü her 15 dakikada bir tekrarlayın. Eğer bebeğinizin vücut sıcaklığı düşmüyor, yükseliyor ve bebeğiniz huzursuzlanmaya başlamışsa hemen acile başvurmalısınız. Bu durumda bebeğiniz emme ve beslenmek istemeyebilir ve uykulu olup çok ağlayabilir.
Bebeğin Kalın Giydirilmesi
Yeni anneler genellikle bebeklerini çok kalın giydirmek gibi bir hataya düşerler. Bunda annenin amacı bebeğini soğuktan korumak da olsa, bebek soğuktan etkilenmekten ziyade çok terlemeye başlayabilir..
Bebeğin Çok Hareketli Olması
Bebeğinizde terleme çoğunlukla gündüz oluyorsa bunun sebebi bebeğinizin çok hareket ediyor olması olabilir. Bu durum gayet normaldir ancak eğer bebeğiniz daha çok geceleri terliyorsa yorganı kalın geliyor olabilir, yatağının çevresi çok kapalı olabilir ve bebeğinizin hava almasını engelliyor olabilir ve ayaklı tulumlar gibi çok sıkı giydirilmiş olabilir. Bu tür koşullarda bebekler kışın ortasında bile çok terlemeye meyilli olurlar.
Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşmesi)
Genellikle yenidoğan bebeklerde terlemenin sebebi kan şekeri düşmesi yani tıptaki adıyla Hipoglisemi olabilir. Bebekler yeni doğdukları zaman günde 8 ile 12 kez emzirilmektedir ve bu sık emzirmeler bebekte terlemeye, uzun süre titremelere, emmeyi reddetmeye ve zor uyanmalara yol açabilir. Bu sıralanan belirtiler vücutta Hipoglisemi belirtileri olabilir. Bu tür belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir acile başvurmanızda fayda vardır.
Havanın Sıcak Olması
Vücut aşırı ısındığında doğal bir reaksiyon olarak terleme gerçekleştirir. Bebeklerde de bu durum yetişkinlerden farklı değildir. Vücudu çok ısınması durumunda bebeklerde vücudun genelinde veya sadece baş bölgesinde çok terleme gözlemlenebilir.
Uyku Apnesi
Uyku sürecinde nefes almanın durmasına uyku apnesi denilmektedir. Bu durum yetişkinlerde görüldüğü gibi genellikle erken doğan bebeklerde de yaygın olarak gözlemlenebilmektedir. Bebeğiniz eğer 20 saniyeden daha uzun süre nefes almıyorsa bu durum uyku apnesine işarettir.Uyku apnesi belirtilerinden biri de gece terlemesidir.
Bebeklerde Terleme Nasıl Önlenir?