Bebeklerde ateş en doğru sonuç için nereden ölçülür?

5 Aralık 2021
0 Yorum
bebeklerde ates en dogru sonuc icin nereden olculur

Bebeklerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri de yüksek ateştir. Vücut ısısının 38 derece ve üzerine çıkması yüksek ateş olarak adlandırılır. Bebeklerde ateş yükselmesi, anne babaları oldukça endişelendirir. Peki en doğru sonuç için bebeklerde ateş nereden ölçülür? Bebeğin ateşini ölçerken nelere dikkat etmelidir? Detayları içeriğimizde okuyabilirsiniz:

Bebeklerde ateş; Vücudun virüslerle yahut bulaşıcı hastalıklarla savaşması sonucunda meydana gelir. Ateş belli bir seviyede olduğu sürece ciddi sorun teşkil etmez. Ancak 40 derenin üzerine çıktığında bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle ebeveynlerin bebeğin ateşini nereden ölçeceği ve ateşi nasıl düşüreceği hakkında bilinçli olması gerekir:

BEBEKLERDE ATEŞ NEREDEN ÖLÇÜLÜR?

Bebeklerde en doğru ateş ölçümü makat bölgesinden yapılır. Bunun yanı sıra koltuk altından, dil altından, kulak yahut ağızdan da ateş ölçümü yapılabilir. Bebeklerde ateş ortalama 37-37,5 derece normal kabul edilir. 39 ve üzerinde olan ateş ise muhakkak düşürülmesi gereken yahut ebeveynlerin beklemeden doktora başvurması gereken bir seviyedir.

bebeklerde ates nasil bebegin neresinden ölcülür (5)

BEBEKLERDE ATEŞ NASIL ÖLÇÜLÜR?

Bebeklerde makattan ölçülen ateş, en doğru sonucu almanızı sağlar. Bebeğinizin ateşini makattan ölçmek için:

Bebeği yan yatırın ve dijital ateş ölçerin uç kısmına bir miktar zeytinyağı, vazelin veya krem sürün. Ateş ölçeri bebeğinizin makatında yaklaşık 30 saniye boyunca tutun. Makattan ölçülen ateş, bebeğinizi rahatsız edebilir. Bunun yanı sıra evde çok önerilen ve güvenli bir yöntem değildir. Doktorlar evdeyken bebeklere koltukaltı yahut kulaktan ateş ölçümü yapılmasını tavsiye ediyor.

Prematüre ve yenidoğan bebeklerde ise ateşin koltuk altından ölçülmesi tavsiye edilir. Ölçülen değer 37.2’nin üzerinde ise ateşli olduğu kabul edilir. Ebeveynler koltuk altından ölçüm yaparken şuna dikkat etmeli;

  • Bebeğin koltuk altı ıslak ve terli olmamalı. Şayet terliyse temiz bir bezle kurulamalıdır.
  • Termometre koltuk altında 2-3 dakika boyunca hareket ettirmeden sabit tutulmalıdır.

Ateş ölçümü yöntemlerinden biri de, kulaktan ölçümdür. Bunun için; Bebeğin kulak kepçesini geriye doğru çekin ve termometreyi kulak yoluna yerleştirin. Çıkan sonuç 37.5’in üzerine bir rakam ise bebeğin ateşi yüksek kabul edilir. Kulaktan yapılan ölçüm hem pratiktir hem de kısa sürede sonuç verir. Çocuklarda en çok tercih edilen yöntemlerin başında kulaktan ölçüm yer alır.

bebeklerde ates nasil bebegin neresinden ölcülür (6)

BEBEKLERDE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Bebeklerin ateşlenmesi anne babaları kaygılandıran bir durumdur. Bilhassa yenidoğan bebeklerde ateş, 38 derecenin üzerinde ise risk söz konusudur. Bu durumda ebeveynlerin beklemeden hekime başvurmaları önerilir. Bebeklerde ateş düşürmek için evde yapılabilecekler şöyledir:

bebeklerde ates nasil bebegin neresinden ölcülür

  • Bebeğin üzerinde kalın kıyafetler varsa çıkarılmalı, hafif ince kıyafetler giydirilmelidir.
  • Odanın ısısı 21-23°C olmalıdır. Ateşi yükselirken üşüme ve titreme geldiyse ince bir örtüyle bebeğin üzeri örtülebilir.
  • Ateş bebekte terlemeye yol açacağından bebekte sıvı kaybı olur. Anne sütü alan bebekler sık sık emzirilerek sıvı alınması sağlanmalıdır.
  • Soğuğa yakın ılık su ve bez ile bebeğinizin eklem yerlerine, koltuk altına ve ensesine kompres yaparak serinlemesini sağlayın.
  • Ilık su banyosu yaptırın. Ilık su, vücut ısısı sıcaklığında yani 35 derece civarı olmalı kesinlikle soğuk olmamalıdır.
  • Eğer ılık banyo sonrası ateş halen düşmedi ise, doktor kontrolünde ateş düşürücü şurup kullanılabilir.

bebeklerde ates nasil bebegin neresinden ölcülür (13)(1)

6 aylık bebekler için normal kabul edilen ateş değeri 36-37 derecedir. Ebeveynler, bebeğin ateş durumunu yakından takip etmelidir. Bebeğin ateşi giderek yükseliyor ve bebek huzursuz hissediyorsa önce üzerinden kıyafetleri çıkarılmalıdır. Ateş 40 derece ve üzerine çıkmaya devam ediyor bunun beraberinde şu belirtileri gösteriyorsa beklemeden doktora gidilmeldir:

  • Devamlı ağlayıp inleme
  • Nefes alma güçlüğü
  • Uykuya eğilim
  • Beslenmeyi reddetme
  • Ciltte morarma
  • İstifra
  • Havale geçmişi (daha önceden havale geçirdi ise)