Bebeklik ve çocukluk döneminde B12 vitaminin eksik kalması bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Peki bu rahatsızlıklar neler? İşte bebek ve çocuklarda B12 eksikliğine dair merak edilenler…
Bebeklik dönemindeki 0-2 yaş aralığı B12 eksikliğinin en yaygın görüldüğü bir evredir. Ayına göre orantılı bir şekilde ilerleyememekten kaynaklı büyüme geriliği, yemek yemeye karşı direnç gösterme, yutarken zorlanma ve motor gelişimlerinde birtakım geriliklerle kendini ele veren B12 eksikliğinde anneler çocuklarını muhakkak düzenli aralıklarla sağlık kontrollerini yaptırarak vitamin değerlerini takip etmelidir.
B12 eksikliği, tıpkı yetişkin kimselerde olduğu gibi bebeklerde de çok ciddi sorunlara yol açabilir. Vitamin değerlerinin vücutta yeterince bulunmaması halinde bebeğin gelişiminde birtakım olumsuz bulgular tespit edilir. Bunlar başta nörolojik rahatsızlıklar olmak üzere; titreme, uyku problemleri, hareketlerinde yavaşlık, konuşabilecek iken konuşmada gecikme gibi durumlardır.
Bu nedenle bebeğinde bu gibi durumlara şahit olan ebeveynlerin erken müdahale ile hemen bir uzman yardım alması gerekmektedir. Özellikle de yemek yerken zorluk yaşıyor ve ayına göre epey geriden gelerek gelişiminde yavaşlık olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden uzman görüşü almalısınız.
Bebeklik ve çocukluk dönemindeki B12 eksikliği tedavisi geciktirilirse nörolojik rahatsızlıklar artarak devam edebilir. Buda bebeklerde odaklanamama, denge kaybı ve geç yürüme gibi sorunlara yol açabilir. Nörolojik rahatsızlıkların artmasının dışında yeme içmesinde de problem görülen bu bebeklerde beslenme saatleri tam bir çileye dönüşebilir.
B12 eksikliği olan bebeğin önündeki besin ne olursa olsun iştahsız olacağı için ya çok zor birkaç kaşık yiyecek ya da besini hiç yemeyip direkt reddedecektir. Buda kilo kaybıyla beraber sağlıklı beslenememeye sebep olacaktır.
Ek gıda dönemindeki bir bebekte eğer B12 eksikliği varsa öncelikle beslenmesini iyileştirmekle işe başlayabilirsiniz. Bu nedenle B12 vitamini bakımından zengin olan peynir ve süt ürünlerini bebeğinizde ağırlıklı olarak tercih edebilirsiniz. Alerji durumu yoksa her gün 1 kase yoğurt muhakkak yedirilmelidir.
Yine bebeklerin sıklıkla yiyebileceği sağlıklı gıdalardan birisi de yumurtadır. İster omlet ister haşlanmış şekilde 1 adet yumurta yemesine özen gösterilmelidir.