Bebeklerde baş terlemesi, D vitamini eksikliğinden tutun, kansızlığa kadar pek çok nedenden dolayı meydana gelebilen bir durumdur. Bebeklerde baş terlemesinin en sık karşılaşılan nedenleri şöyledir:
Bebeklerde baş terlemesi sık karşılaşılan bir olaydır. Özellikle yenidoğan bebeklerde, 3 aylık, 4 aylık, 5 aylık, 6 aylık, 7 aylık ve 8 aylık bebeklerde kafa terlemesi yaygın olarak görülür. Bebeklerde özellikle gece uyurken ve emerken baş terlemesi ortaya çıkabilir.
Bebeklerde ter bezleri başlarının etrafında yoğunlaştığından dolayı baş bölgesinde terleme görülmesi doğal bir süreçtir. Bebeklerde baş terlemesinin diğer nedenleri şöyledir:
D vitamini eksikliği
Genetik
Demir eksikliği (Kansızlık)
Metabolizmanın hızlı çalışmasına bağlı doğal bir süreç olarak
Kabızlık esnasında bebeğin ıkınması
Bebeğin vücudunda enfeksiyon olması
Bebekte reflü hastalığı
Uyku apnesi
Bebekte geniz eti büyümesi
Bazı kan hastalıkları
Solunum yolu hastalıkları (Boğaz enfeksiyonları, bronşit,sinüzit, zatürre vb)
Karaciğer hastalıkları
Bebeklerde tiroid hormonun fazla salgılanmasına bağlı tiroid yüksekliği
Bebeklerde anneyi emme sırasında baş bölgesindeki kasların çok çalışması
Bebeğe kalın giysiler giydirmek
Odanın çok sıcak olması
Bebeklerde baş terlemesi genellikle normal bir durumdur, herhangi bir sağlık sorununa işaret etmez. Ancak D vitamini eksikliği, kansızlık gibi nedenlerden dolayı baş terlemesi meydana geldiyse bu sağlık sorunlarının tedavi edilmesiyle kafa terlemesi de geçecektir.
Bebeğin kafasının neden terlediğini, ne yapmak gerektiğini doktorlara sorduk, işte cevaplar:
Sual: Bebeğim 9 aylık kafası çok terliyor, bu durum neden olabilir?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Atasoy’un cevabı: (Bebeklerde baş terlemesi çok karşılaştığımız bir durumdur. Bebeğinizi fazla giydirmeyin ve oda sıcaklığı 22 derece üzerine çıkmasın. Ayrıca baş terlemesi demir eksikliğinden de kaynaklanabileceğinden bebeğinize kan testi yaptırıp demir oranını kontrol ettirin.)
Sual: 4 aylık bebeğimin emerken ve uyurken başı aşırı terliyor, sırılsıklam oluyor, bu durum normal midir?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Murat Aydın’ın cevabı: (Kan sayımı ve troid hormonlarına baktırın.)
Sual: Bebeğimin uykuda başı terliyor, doktor bize bir ilaç kullanmamızı önerdi. Her baş terlemesi kalsiyum eksikliğinden mi kaynaklanır, bu normal bir terleme olamaz mı?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Seçil Uçar’ın cevabı: (Bebeklerde uykuda ve emzirirken baş terlemesi genelde D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Ancak doktorunuz muhtemelen başka bulguları da değerlendirip ona göre bu ilacı yazmıştır.)
Sual: Bebeğim 3,5 aylık, başı çok terliyor sebebi ne olabilir? Devit 3 kullanıyorum.
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Murat Aydın’ın cevabı: (Baş bölgesinde terlemeye, özellikle emme gibi efor gerektiren durumlarda çok sık karşılaşılabilir. Bir ara kan sayımı da yaptırın, demir eksikliğinde de terleme artabilir.)
Sual: 4,5 aylık erkek bebeğimin başı terliyor, normal mi?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halit Özkaya’nın cevabı: (Bebeklerde terleme, özellikle baş terlemesi çoğu bebekte görülür ve anormal değildir. Çünkü metabolizmaları çok hızlıdır. Genetik de olabilir.)
Sual: Bebeğimin başı emerken terliyor, ne yapayım?
CEVAP
Pedagog Nilgün Gümüşlü’nün cevabı: (Emerken çok çaba sarfettiği için,terlemesi normal, emme sırasında kafasını bezle silmeye çalışın. Benim kızımın da emerken terlerdi. 1 yaşına doğru kendiğilinden geçiyor.)
Sual: Bebeğim 11 aylık, emerken vücudu değil yalnız başı terliyor, bu durum normal mi?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış İlhan’ın cevabı: (Emme sırasında baş bölgesindeki kasların daha aktif çalışmasına bağlı olarak baş bölgesinde terleme fazlalığı görülebilir. Terleme oda ısısının fazla oluşu ya da ailesel yatkınlığa bağlı da olabilir. Oda ısısını 22 derece tutmak iyi olacaktır.)
Sual: Çocuğum 2,5 yaşında, aşırı baş terlemesi var, ne yapayım?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halit Özkaya’nın cevabı:
(Çocuklarda baş terlemesi genellikle herhangi bir hastalıkla ilgisi olmayıp,bu durum çocuklarda başın gövdeye göre oranının fazla olması ve çocuklarda metabolizmanın hızlı olması ile alakalıdır. Çocuklarda metabolizma yetişkinlerden 2-3 kat hızlıdır. Metabolizma son ürünü olan su,vücuttan değişik şekiller ile atılır. İdrar ve kaka yolu ile veya ciltten buharlaşma ve terleme yolu ile. Dolayısı ile çocuklarda baş ve vücut terlemesi % 99 normal bir durumdur. Çok nadiren bazı hastalıklara bağlı olabilir.)