Bebeğinizde hemoroidden şüpheleniyorsanız, doktora başvurup, bu şüphenizi giderebilir, uygun tıbbi tedavi yöntemiyle şifaya kavuşabilirsiniz.
Basur olarak da bilinen hemoroid, zayıflamış anal bölge kan damarlarının genişlemesinden kaynaklanır, damarlar normal boyutuna dönmediğinde hemoroid oluşumu gerçekleşebilir. Uzmanlar basurun en sık karşılaşılan nedeninin kabızlık olduğunu bildiriyor. Hemoroid genellikle ciddi bir sağlık sorunu sayılmaz ve çocuklarla bebeklerde yaygın bir şekilde görünmez. Bebeğinizde hemoroidden şüpheleniyorsanız, doktora başvurup, bu şüphenizi giderebilir, uygun tıbbi tedavi yöntemiyle şifaya kavuşabilirsiniz.
Dış hemoroid, anüs etrafında et benine benzeyen gözle görülür şişmiş, tahriş damarlar olarak kabul edilmektedir. İç hemoroidler ise genellikle anüsün iç kısmında yer aldığından görülmeleri zordur. İster iç, isterse dış hemoroid olsun, bebeğinizde hemoroid belirtileri şunlardır: makat çevresinden gelen parlak kırmızı kan, anüs etrafında kaşıntı, şişme, yanma, acı ve inflamasyondur.
Bebeklerde gaz çıkarmaya çalışırken ağlama görülüyorsa, bu durum onun kabızlıktan da muzdarip olduğuna işaret edebilir, bebeğinize yardımcı olmak için hafifçe, ona zarar vermemeye dikkat ederek, doğal çömelme pozisyonunda bebeğin dizlerini, çenesine doğru götürerek biraz rahatlamasanı sağlayabilirsiniz.
Kokulu ürünler, sabunlar, sentetik malzemelerden iç çamaşırı da bebeğin hassas cildinde tahriş yapıp, hemoroide neden olabilir. Bebeğinizin makat bölgesini temizlerken boyasız ve kokusuz ıslak mendil yahut normal su kullanın, bebeğinizin çamaşırlarını doğal yahut bebeklere özel deterjanlarla yıkayın, iç çamaşırında ve bezlerinde ise sentetik yerine pamuklu olanları tercih edin. Doktorunuz, bebeğinizin hemoroid kaynaklı rahatsızlığını hafifletmek için size çeşitli kremler tavsiye edebilir. Uzmanlar, doktorunuzun onayı olmadıkça bu kremleri 1 haftadan fazla kullanmamak gerektiğini yoksa makat bölgesinde tahriş, ciltte incelme ve iltihaba yol açabileceğini bildiriyor.
Hemoroid kremler, merhemler ve ilaçlar bebekler için güvenli olarak kabul edilebilen xylocaine, topikal analjesik, aloe vera, E vitamini, dimetikon, beyaz balmumu, witch hazel, çinko oksit de dahil olmak üzere iltihabı azaltan, yanma, kaşıntı, ve ağrıyı gideren rahatlatıcı maddeler olan katkı maddelerini ihtiva eder.
Sitz bath olarak bilinen oturma küvetlerine ılık su koymak ve doktorun uygun gördüğü zaman kadar bebeğinizi burda oturtmak, bebeğinizdeki basur semptomlarını rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bu makat banyosu bebeğin kaslarını rahatlatıp, dışkının daha kolay çıkmasına da etki edebilir.
Bebeğinizi kabızlık yapmayan, bağırsakları çalıştıran gıdalarla beslemek hemoroidi önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur. Doktorlar, dışkıyı yumuşatmak için,bebeği, armut, şeftali, erik, bezelye, kuru erik ve kayısı gibi lif oranı yüksek gıdalarla beslemeyi tavsiye ediyor ve basurlu bebekleri muz, elma, pirinç, havuç ve kabak gibi kabızlık yapan besinlerden bir müddet uzak tutmayı öneriyor. Günlük 60 ml yani yarım çay bardağı elma yahut erik suyu bebeğinizin kabızlığını gidermekte etkili olabilir. İnatçı kabızlık içinse doktorunuzla görüşmelisiniz.
Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız
Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız
Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız
Bebeklerde Salya (Ağız Suyu Akması) Nasıl Durdurulur? 10 Doktor Önerisi Tıklayınız
Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Bebeklerde Calpol Kullanımı (Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız