Bebeklerde kafatası kemikleşmeden önce, kemiklerin birleşme yerlerinde bulunan kıkırdak bölüme bıngıldak denir, bıngıldak elle basılınca oynar gibi olan bölümdür.
Bebeklerde kafatası kemikleşmeden önce, kemiklerin birleşme yerlerinde bulunan kıkırdak bölüme bıngıldak denir, bıngıldak elle basılınca oynar gibi olan bölümdür.Annelerin en merak ettiği sorulardan biri de bıngıldak ne zaman kapanır? Sorusudur. Makalemizde bu sorunun doktorlar tarafından cevaplarını paylaşacağız.
Sual: Merhaba bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır?
CEVAP
Çocuk Doktoru Mehmet Öztürk’ün cevabı:( 18 ay bitene kadar kapanır.)
Sual: Bebeklerin bıngıldakları en erken ne zaman kapanır?
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( 3.aydan sonra kapanabilir.)
Sual: Oğlum 19 aylık bıngıldak gelişimini henüz tamamlamadı. Bir parmak kadar endişeliyim d3 veriyorum uzun süre kullanmamın zararı olur mu kapanması için başka ne verebilirim?
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( 24.aya kadar açık kalabilir,hekiminizin önerisi ile 2 yaşına kadar d vit 3 ü kullanabilirsiniz.)
Sual: Mehmet hocam, bıngıldak 18 aylık kapanır demişsiniz, bir tepede önde olan bıngıldak var, birde arka tarafta. Arka bıngıldak ne zaman kapanır?
CEVAP
Çocuk Doktoru Mehmet Öztürk’ün cevabı:( Arka bıngıldak ilk 2-3 ayda kapanır.)
Sual: Asaf bey, bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır, bir de oğlumun bıngıldağında nabız atışı oluyor tabii her zaman olmasa da, saçı tik tik diye inip kalkıyor bu normal midir?
CEVAP
Çocuk Doktoru Asaf Güven’in cevabı:( Bebeğinizin herşeyi normalse hafif atış alınabilir. Bıngıldağın kapanması ise kişiye göre değişebilir. Ortalama 8-18 aylık arası denebilir.)
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:(2 yaşına kadar açık kalabilir. Sorun yok nabız atışı gibi de bıngıldak atabilir.)
Sual: Bıngıldak ortalama hangi aylarda kapanırsa normal kabul edilir? Yani en erken normal kapanma sınırı kaçıncı aydır? D vitaminin kesilmesi bıngıldağın erken kapanmasının önüne geçilebilir mi?
CEVAP
Çocuk Doktoru Mehmet Öztürk’ün cevabı:( Bebeğin bıngıldağının 8 ay ile 18 ay arası kapanması normaldir. Tek başına bıngıldak kapanmasını değerlendirmek doğru değildir. Baş çevresinin büyümesi ile birlikte değerlendirilmelidir. Çok fazla d vitamini verildi ve erken kapanma buna bağlı ise kesilmesi sorunu çözebilir.)
Çocuk Doktoru Asaf Güven’in cevabı:(Görünüm olarak kapanma 9 yada olabilir 15-16. aya kadar yolu var.Kişiye göre değişebilir. Aşırı doz olmadıktan sonra D vitaminine bağlı değil.)
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:(3.aydan 2 yaşına kadar ki bir zamanda kapanabilir, d vitamini 1 yaşına kadar kullanılır,bıngıldaktan bağımsızdır.)
Sual: Ön bıngıldak en geç ne zaman kapanır ? kimi sitelerde 1,5 yaşında kimlerinde 3 yaşında yazıyor? hangisi doğru acaba?
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( 18.aya kadar kapanabilir. İstisnai durumlar olabilir tabi.)
Sual:Benim 2 aylık bebeğim var fakat bıngıldağı tamamen kapandı sizce bu riskli bir durum mu ne yapmalıyım?
CEVAP
Çocuk Doktoru Esra Sezer’in cevabı:( Bıngıldağın kapanıp kapanmadığını önce çocuk dr.unuz kontrol etsin. Gerçekten kapalı ise röntgen çekerek bunu araştırıyoruz, röntgende bazen açık olduğunu görebiliyoruz. Bir de neden kapandığına dair bir takım araştırmalar yapabiliyoruz, ancak söylediğim gibi öncelikle çocuk dr.u kontrol etsin.)
Sual: Benim sorum bıngıldak hakkında. Bebeklerde bıngıldak acaba en erken ne zaman kapanır? Oğlum5.5 aylık sanki kapandı gibi. Bunun sakıncalı bir durum olup olmadığını çok merak ediyorum
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( 3.aydan sonra kapanabilir,sorun olmaz meraklanmayın.)
Sual: Kızım şuanda 4ay 1 haftalık ve bıngıldağı 0,5 cm yani kapanmak üzere. Baş çevresi 40cm. Bıngıldağın ne zaman kapanması gerekiyor. Erken kapanması durumunda ne yapmak gerekiyor?
CEVAP
Çocuk Doktoru Asaf Güven’in cevabı:( Kızınızın bıngıldağı normal. Baş çevresi büyümesini takip edin. Kişiye göre değişir.)
Sual: Bıngıldağın erken kapanması ne ile bağlantılı olabilir?
CEVAP
Çocuk Doktoru Gülay Kara’nın cevabı:(Bıngıldak 3 ay ile 18 ay arası bir dönemde kapanabilir. Bazen ailevi olarak;kemik ve kıkırdak metabolizmasını etkileyen hastalıklar nedeniyle bıngıldak erken kapanabilir. Bu tablo baş büymesini olumsuz etkileyerek beyin üzerine basıya neden olabilir. Dikkatle izlenmesi, hatta bazen cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.)
Not:Makalede geçen soru cevaplar pediatriportalı ve doktorsitesi web sitelerinden alınmıştır.