Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hırıltı Ne İyi Gelir? Bitkisel Çözüm Soğan

19 Mart 2018
0 Yorum
bebeklerde burun tikanikligi hirilti ne iyi gelir bitkisel cozum sogan

Bebeklerde burun tıkanıklığı; grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi sebeplerden ötürü iltihaplanan damarların sonucunda meydana gelir. Bazen de sinüzit

Bebeklerde burun tıkanıklığı; grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi sebeplerden ötürü iltihaplanan damarların sonucunda meydana gelir. Bazen de sinüzit enfeksiyonları sebebiyle olur. Burun tıkanıklığına genelde, öksürme, hapşırma ve nefes almada zorluk,  sinüslerde ağrı, gözde sulanma, sesin kısılması, baş ağrısı, hafif ateş gibi olaylar eşlik eder.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Sebepleri

Bebeklerde burun tıkanıklığına yol açan bazı yaygın sebepler şunlardır:

  1. Soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları bebeklerde burun tıkanıklığına sebep olur.
  2. Alerjik sebepler:  Bebekler,  havada bulunan polen (buruna, sinüslere, boğaza veya göze girmesi) gibi alerjik maddelerle burun tıkanıklığı yaşayabilirler. Bazen alerjenler de içtikleri sütler de olabilir ve bu da burun tıkanıklığına yol açabilir. Alerji sonucu burun tıkanıklığı yasayan bebeklerde ortaya çıkan diğer durumlar şunlardır: sürekli hapşırma, kaşıntı, öksürme, gözlerin sulanması veya kırmızılaşması, ishal, gaz sancısı vb.
  3. Bebeklerde burun tıkanıklığına bazı tahriş ediciler sebep olabilir: Kimyasal parfümler, toz, duman, sigara dumanı gibi faktörlere maruz kalma bebeğin burnunun yapısını etkiler, burunda tıkanıklığa ve akıntıya sebep olabilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Anne sütü

Anne sütü, bebekler için tüm ilaçlardan daha iyidir. İçerdiği besinler ve antikorlar sayesinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. İyi bir bağışıklık sistem, bebeğini öksürük ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı savaşmasında yardımcıdır.  Anneler bebeklerine, burun tıkanıklığını geçirmek için bağışıklığı kuvvetlendirmek adına bebeği sık sık emzirmelidir. Ve ayrıca, sütten birkaç damla alarak bebeğin burun içine damlatılabilir böylece burun tıkanıklığını geçirebilirler.

Serum Fizyolojik

Bebeklerdeki burun tıkanıklığı geçiren bir diğer en etkili yöntem ise tuzdur. Tuz içerdiği anti bakteriyel özellikler sayesinde öksürüğün ve soğuk algınlığının oluşturduğu bakteri ve virüsleri öldürmeye yardımcıdır.

Evde doğal tuz solüsyonu yani serum fizyolojik yapabilirsiniz. 1 çay kaşığı tuzu, bir bardak ılık suyla karıştırın. Bebeği sırtüstü yatırın ve karışımdan birkaç damla bebeğin burnuna akıtın. 30-40 saniye kadar sonra, bebeği karın üstüne yatırarak, burundaki sümüğün akmasını sağlayın. Aynı zamanda, eczanelerden hazır olarak satılan serum fizyolojiği de satın alıp kullanabilirsiniz. Günde iki üç kereden fazla kullanmamalısınız. Ve bu kullanım 4 günü geçmemeli.

Bebeğinize Su İçin

Su içmek bebeğin burnundaki tıkanıklığın geçmesinde yardımcı olacaktır. Ancak ne kadar su vermeniz konusunda doktorunuzdan bilgi alın. Bebeğin yeterli su ve sıvı aldığından emin olunmalıdır.Sıvı ihtiyacını anne sütünden de karşılayabilirsiniz. Eğer burun tıkanıklığından dolayı bebeğiniz anne sütü içemezse,   bebeğinize bu sütü kaşık veya şişe yardımıyla içirin. Emzirmeyi bırakmayın çünkü anne sütü bebek için en büyük su kaynaklarından birisidir. Bebeğiniz yeteri kadar büyüdüğünde, ona sıcak tavuk çorbası, et suyu gibi besleyici burun tıkanıklığını açacak besleyici gıdalarla besleyin.

Buhar Makinesi (Nemlendirici) Kullanın

Bebeğinizin beşiğinin yanına nemlendirici çalıştırın. Nemlendiriciler, bebeğin burnundaki sümüğün sıvılaşıp akmasını sağlar. Banyo yaparken, banyoda oluşan nemden sonra bebeğin burun kuruluğunu geçirmiş olduğunu göreceksiniz.

Soğanla Burun Tıkanıklığı Açma

Soğan bebeklerde burun tıkanıklığını açmakta etkilidir. Soğan doğrayın ve bir tabakta bebeğin beşiğine yakında bir yere koyun. Uluslararası Bebek ve Bebek Sağlığı Merkezi’nin müdürü olan Doktor Launer Feder’ e göre burun tıkanıklığı için en eski ve en etkili yöntem; soğandır. Soğanda bulunan sülfür içeriği sayesinde burundaki sümük sıvılaşıp akmaya başlayacaktır. Eğer bebeğinizin burnu tıkalıysa, koku dışında herhangi bir yan etkisi olmayan bu yöntemi denemenizde fayda var.

Ilık Kompres

Burun tıkanıklığını geçirmek için bir diğer en etkili yöntem ise ılık kompres yapmaktır. Sıcak kompresle burundaki sümükleri sıvılaşıp akmaya başlar. Ilık kompres, aynı zamanda ağrıyı azaltır ve burun deliklerindeki iltihabi söker. Temiz bir bezi ılık sıcak arası suya batırın ve çıkarttıktan sonra iyice sıkın. Bebeğin burnuna yukarıdan aşağı doğru bu bezi tutun. Gerekli olduğunda, bunu tekrarlayın.

Yastık Seviyesini Yükseltin

Burun tıkanıklığını açmak için diğer bir doğal yöntem ise, bebeğin yastığının seviyesini arttırmaktır. Bu yöntem, genzi açarak içerdeki sümüğün dışarıya akmasına yardım eder.

Okaliptüs Yağı

Burun tıkanıklığını açan ve soğuk algınlığı geçiren diğer bir çare ise Okaliptüs yağıdır. Burun tıkanıklığı açıcı ve iltihap sökücü özellikler sahiptir. Birkaç damla okaliptüs yağını bebeğin odasındaki nemlendiricinin içine koyarak, bebeğin baş yastığına damlatarak veya bebeğin yanağına, alnına, ve çenesine bu yağla masaj yaparak burnunu tıkanıklığını açabilirsiniz.

Burun Aspiratörü Kullanmak

Burundaki tıkanıklığı açmak için burun aspiratörü kullanabilirsiniz. Bu, basit bir vakum cihazıdır. İlk olarak, dışardaki havayı bu aspiratörün içine çekin.  Eğer bebeğinizin burnu tıkalıysa önce üstteki tarifte verdiğimiz gibi tuzlu su kullanarak burundaki sümüklerin yumuşamasını sağlayın. Sonra da aspiratörü burnun içine sokarak oradaki sıvılaşan sümüklerin dışarı çıkmasına yardım edin. Aspiratörü çıkardıktan sonra bebeğin burnunu temiz bir peçete yardımıyla temizleyin. Bu temizlik, sonraki uygulamalar için önemlidir. Bunu günde 2 3 kez tekrarlayabilirsiniz. Bu işlem, çok nazikçe yapılmalı yoksa, bebeğin burnunda kanamalara sebep olabilirsiniz. Bu aspiratörü her gün kullandıktan sonra ılık su yardımı ile güzelce temizleyin.

Yoğurt

 Bebeğiniz burun problemleri çekerken, onun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek oldukça önemlidir. Ona yoğurt gibi probiyotik gıdalar vererek bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilirsiniz

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı Ve Boyları Kaç Olmalıdır? Tıklayınız

Emzirme Teknikleri Pozisyonları Doğru Emzirme Yöntemleri Resimli Anlatım Tıklayınız

Bebek Gelişim Tablosu Boy Kilo Cetveli Persentil Tablosu Sağlık Bakanlığı Tıklayınız