Çilek bebeklerde alerji yapar mı? Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri

Çilek, parlak rengi, güzel şekil ve müthiş besleyici içeriği ile, dünyanın en sevilen meyvelerindendir. Peki, bebeklere çilek ne zaman ve nasıl verilir? yeni anne adayı olarak aklınıza gelen tüm bu soruların cevabını makalemizde bulabilirsiniz. Bebeklerde çilek alerjisi ne zaman görülür? Çilek alerjisi belirtileri...

30 Nisan 2016
0 Yorum
Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 2024 12 06T152734.989

Çilek, parlak rengi, güzel şekil ve müthiş besleyici içeriği ile, dünyanın en sevilen meyvelerindendir. Peki, bebeklere çilek ne zaman ve nasıl verilir? yeni anne adayı olarak aklınıza gelen tüm bu soruların cevabını makalemizde bulabilirsiniz. Çilek, sağlık için çok önemli olan vitamin ve flavonoidler açısından zengin bir besindir. Ironik olarak, çilek aynı zamanda, istenmeyen alerjik reaksiyonlardan da sorumludur. Bu nedenle bebek sahibi olan kişiler bebeklerine ne zaman ve nasıl çilek vermeye başlayacaklarını mutlaka öğrenmeli, uzmanların önerilerini dikkate almalıdır.

ÇİLEK BEBEKLERDE ALERJİYE NEDEN OLUR MU?

Çilek, bebeklerde alerjik reaksiyona neden olabilen meyvelerdendir. Doktorların çileğin bebek beslenmesine eklenmesi konusunda farklı görüşleri vardır. Bazı uzmanlar bu güzel yemişi yemek için bebeklerin en az 1 yaşına kadar beklemesi gerektiğini bildiriyor. Ancak, ABD’de, Amerikan Pediatri Akademisi’nden bir rapor bu kuralları modifiye etmiş ve altıncı aydan itibaren bebeklerin çilek yiyebileceklerini haber vermiştir.

Çilek alerjisi belirtileri, genelikle, meyvenin temas ettiği ağız ve çevresinde döküntü ve kaşıntı gibi semptomlarla kendini göstermektedir. Bununla birlikte, bazen şiddetli reaksiyonlarda boğazda şişmesi de görülebilir. Diğer belirtiler arasında vücutta ürtiker ve astım veya mevcut egzamanın ilerlemesi olarak sayılabilir.

BEBEKLERDE ÇİLEK ALERJİSİ BELİRTİLERİ

1. Bebeklerde gaz problemi
2. Çileğin temas ettiği yerlerde deri döküntüleri
3. Yüzün, dil, dudak ya da boğazın şişmesi
4. mide krampları
5. bulantı
6. kusma
7. ishal

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 2024 12 06T152702.171

ÇİLEK BEBEĞE NASIL VERİLMELİ?

Bebeğinize çilek vermeden önce çileğe hazır olup olmadığının sinyallerine bakın

Bebeğinizin çilek yemeğe hazır olduğunun göstergeleri:

1. Dengeli baş kontrolü
2. Destek ile oturabilme
3. Çiğneme hareketleri sergilemesi
4. Hissedilir kilo alımı
5. Artan iştah
6. Annenin yediklerini merak etme dürtüsü

Çilek püresi olarak verin

Tam meyve şeklinde vermektense önce ezilmiş püre şeklinde verilebilir. Avokado ile birlikte de ezebilirsiniz. Ayrıca diğer meyvelerle blendırda karıştırıp kalıplara döküp dondurma olarak da verebilirsiniz. ( şayet bebeğinizin bağışıklığı düşük ve kolay hasta oluyorsa, dondurma olarak vermek yerine blendırdan geçip püre halinde vermenizi öneririz)

Küçük parçalara bölün

Çilekler bütün halde verildiğinde bebeklerde boğulmaya neden olabilir. Çilek püresi veya küçük parçalar halinde doğranmış hali en uygun olanıdır. Çilek kaygan olduğundan tam çiğnenmeden bebeğinizin boğazına kaçabilme eğilimindedir. Bebeğiniz 3 yaşına ulaşana kadar küçük parçalara bölünmüş şekilde yahut blendırdan geçip püre halinde çilek verin.

Başka yeni bir gıda tanıtmadan 3 gün bekleyin

Yeni bir gıda tanıtmadan en az 3 gün beklenmelidir böylece çilek alerjik reaksiyona neden oldu mu diye kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz. Eğer bebeğiniz çeşitli yiyeceklere alerjik reaksiyon gösteriyorsa doktorunuza çileği tanıtmadan önce danışın.

ÇİLEK MEYVESİNİN BEBEĞE FAYDASI

Çilek bir çok değerli besin maddesi içerir: vitamin B, C ve K, folat, diyet lifi, potasyum, manganez, bakır, magnezyum, omega-3 yağ asitleri ve fenoller. Fenoller vücudumuzu kanser gibi kronik hastalıklardan koruyan bileşiklerdir.

ÇİLEK BEBEKLERE NE ZAMAN VERİLMELİ?

Uzmanlar, 6-12 aylık bebeklerin günlük ¼-1/2 su bardağı ( yani bir bardağın dörtte biri yahut su bardağın yarısı) meyve almasını öneriyor. Ebeveynlerin, bebeklere, ileride kalp hastalığı ve kanser riskini azaltan sağlıklı meyveleri sevdirmeleri gerektiğini bildiriyorlar. Ancak bebekler söylenen miktardan fazla meyve tüketmemelidir, bu tüketim oranı sebze, süt ürünleri, tahıllar ve proteince zengin gıdalar gibi diğer önemli gıdaların yerini almamalıdır.