Bebeklerde Ciltte, Yüzde, Genital Bölgede, Kafada Mantar Hastalığı

5 Kasım 2016
0 Yorum
bebeklerde ciltte yuzde genital bolgede kafada mantar hastaligi

Mantar enfeksiyonları, anneleri endişelendiren ve bebeği etkileyen rahatsızlıklardandır. Peki, mantar nedir? Mantarlar, canlıların üzerinde yaşayan parazitlerdir.

Mantar enfeksiyonları, anneleri endişelendiren ve bebeği etkileyen rahatsızlıklardandır. Peki, mantar nedir? Mantarlar, canlıların üzerinde yaşayan parazitlerdir. Bazı mantarlar insan cildinde barınarak mantar enfeksiyonlarına sebep olurlar. Tinea mantarı bebeklerde en çok rastlanan mantar çeşididir. Ayrıca bebeklerde saç mantarı, vücut mantarı, atlet ayağı mantarı, tırnak mantarı, boğazda, boyunda, dilde, damakta, dudakta, dişte, elde, vajinada, pipide, kulakta, kasıkta, kolda, cinsel organda, sırtta ve yüzde olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde mantar enfeksiyonları meydana gelebilir.

Bebeklerde mantar enfeksiyonlarının nedenleri

Bebekte mantar enfeksiyonları, mantarın vücudun ya da kafanın dış katmandaki derisine yerleşmesiyle oluşur. Nem, sıcaklık, ter ve temiz olmayan cilt, mantarların oluşmasına zemin hazırlar. Dolayısıyla bebeğinizin temizliğine dikkat etmeniz, mantarın oluşmaması için son derece önemlidir.

Bebekler mantar enfeksiyonunu genellikle insanlardan veya hayvanlardan kaparlar. Ayrıca kıyafet, tarak, oyuncak ve halı gibi ev eşyalarından da mantar geçebilir.

Bebeklerde mantar belirtileri 

Bebeğiniz şu belirtilerden birkaçını yaşıyorsa, mantar enfeksiyonu sorunu yaşıyor olabilir:

Etrafı kırmızı olan dairesel pul pul deri dökülmeleri

  1. Deride kaşınma
  2. Cildin iltihaplanması ve irin oluşumu
  3. Saç dökülmesinin olduğu yerlerdeki deride döküntü
  4. Saç kırılmaları
  5. Enfeksiyonlu bölgenin etrafında siyah nokta oluşumu
  6. Kafa derisinde kızarmalar
  7. Ciltte yanma ve batma hissi
  8. Kalın ve renksiz tırnaklar
  9. Ayak tabanında çatlaklar
  10. Ciltte ağrılı yaralar

Bebeklerde mantar enfeksiyonlarının tedavisi

Bebeğinizde mantar enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız ilk yapmanız gereken, doğru teşhis ve tedavi için çocuk doktoruna başvurmak olmalıdır. Mantarlar cildin üst tabakasında oluştuğu için kolaylıkla mantar giderici yağlar ve kremlerle tedavi edebilirsiniz. Belirli bölgeler için etkili tedavi yöntemleri ise şunlardır:

1- Bebeğin vücudundaki mantarın tedavisi: Bebeğinizin yüzündeki ya da vücudundaki mantarı, doktorunuzun önerdiği mantar karşıtı bir kremle tedavi edebilirsiniz. Bebeğinize pamuktan yapılmış bol kıyafetler giydirin. Başka yerlere sıçramaması için, bebeğinizin mantarlı bölgelere dokunmasını engelleyin.

2- Bebeğin kafasındaki mantarın tedavisi: Başta oluşan mantarın tedavisi için, doktorunuzun yazdığı mantar karşıtı ilaçları kullanın. Bebeğinizin başına şapka giydirmeyin. Enfeksiyonlu yerlerin hava almasını sağlayın ve bebeğe eldiven giydirerek bu bölgelere dokunmasına engel olun.

3- Bebeklerde genital bölgede oluşan mantarın tedavisi: Bez kullanımı yüzünden oluşan mantarları tedavi etmede, doktorlar cildi korumak için mısır nişastası önerebilirler. Bebeğinizin ıslak bezini sık sık değiştirin. İdrarı temizlerken pamuk üstüne soğuk krem dökerek silin. Enfeksiyonlu bölgeyi daha çok alevlendireceğinden dolayı suyla yıkamaktan kaçının. 

Bebeklere Ihlamur Verilirmi, Bebeklere Ihlamur Çayı Ne Kadar Verilir? Tıklayınız

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi – Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Salya (Ağız Suyu Akması) Nasıl Durdurulur? 10 Doktor Önerisi Tıklayınız.