Bebeklerde Diş Gıcırdatması Neden Olur Sebepleri Tedavisi

15 Eylül 2018
0 Yorum
bebeklerde dis gicirdatmasi neden olur sebepleri tedavisi

Ebeveynlerin çoğu bebeklerinin diş gıcırdatmasından rahatsız duyar. Bebeklerin diş gıcırdatma problemi birçok sebepten kaynaklanabilir. Diş gıcırdatma durumunun gelecekte farklı sorunlara yol açmaması için dikkate alınması gerekir.

Ebeveynlerin çoğu bebeklerinin diş gıcırdatmasından rahatsız duyar. Bebeklerin diş gıcırdatma problemi birçok sebepten kaynaklanabilir. Diş gıcırdatma durumunun gelecekte farklı sorunlara yol açmaması için dikkate alınması gerekir. Bu sorunun önemsenmemesi halinde, gelişim dönemindeki bebeğin ilerleyen yaşlarında diş ve çene yapısında kalıcı hasarlar, çenede kaymalar, dişlerde çarpıklıklar ortaya çıkabilir. Tedavi için ilk adım bu durumun neden kaynaklandığını tespit etmek olmalıdır. Bebeğinizi diş gıcırdatma konusunda uyardığınızda, kendisinin farkında olmadan yaptığını görürsünüz.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Neden Olur?

  1. Barsak parazitler, sindirilememiş yemekler, ishal veya kabızlık diş gıcırdatmanın sebebi olabilir.
  2. En sık karşılaşılan sebep ise bebeğin stres altında olmasıdır. Kendisini huzursuz ve baskı altında hisseden bebek dişlerini gıcırdatarak tepki verebilmektedir. Bu tip durumlarda bebeğin huzurlu bir ortamda bulunması sağlanmalıdır.
  3. Reflü, diş gıcırdatmanın en az bilinen sebebidir. Ciddi bir problem olan reflü sıkıntısını yaşayan bebek, mide içeriğini yukarı gönderdiği zaman reflex olarak çiğnemeye ve yeniden yutmaya çalışacaktır. Yutkunma hareketleri yapan bebek, mide içerisinde bulunan maddelerin ağız bölgesine doğru gelmesiyle dişlerini gıcırdatır.
  4. Gaz sancıları da diş gıcırdatmaya sebep olabilir.
  5. Bebekler yalnızca oyun amaçlı da dişlerini gıcırdatabilir.
  6. Diş yapısının özellikleri de diş gıcırdatma nedenlerinden biridir. Eğer bebek yamuk çıkan dişlere sahipse ya da yanlış diş tedavisi uygulanmışsa diş gıcırdatması ortaya çıkar.
  7. Geniz bölgesinde normalden çok akıntı yapan sinüzit rahatsızlığı olan bebekler de dişlerini gıcırdatabilir.
  8. Diş çıkarma dönemi de bebekte strese neden olup diş gıcırdatmaya yol açabilir.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma (Bruksizm) İçin Hangi Doktora Gidilir?

Diş hekimine başvurulur. Eğer dişlerde bir probleme rastlanmadıysa, çocuk doktoruna gidip başka bir problemin olup olmadığı araştırılmalıdır.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nasıl Geçer?

Diş gıcırdatma alışkanlığını tedavi edebilmek için, önce sorunun kaynağı ortaya çıkarılmalıdır. İlk olarak basit olasılıklar değerlendirilir. Dolayısıyla ilk danışılacak uzman, bir diş hekimidir. Diş hekimine bebekle birlikte gidilerek durumun aktarılması gerekir.  Muayene esnasında bebeğin diş yapısı incelenir. Dişlerde aşınma mevcut ise, tedavi edilir. Dişlerin yapısında ağzın rahatça açılıp kapanmasını etkileyen sıkıntılar varsa düzeltilir. Diş gıcırdatma probleminin geçmemesi durumunda ise bazı basit aparatlar kullanılabilir.

Yukarıda söz edilen etmenlerin kontrolü de diş hekimi tarafından sağlanır. Fiziksel tedavilerin uygulanmış olmasına rağmen diş gıcırdatma problemi devam ediyorsa, sorun psikolojik olabilir ve bir psikoloğa başvurmak gerekir. 

Stresten kaynaklı diş gıcırdatması saptanması durumunda çeşitli rahatlatma teknikleri kullanılabilir. Bebeğin rahatlamasını sağlamak için uyku zamanlarında bebeği sallamak, emzirmek, banyo yaptırmak, bebekle sessiz sakin bir ortamda konuşmak gerekebilir. Bebekte strese neden olabileek diğer faktörleri de ortadan kaldırmak gerekir. Örneğin, bebeği yorucu ve stresli aktivitelere sokmamak, televizyonun sesini kısmak ve bebeği sessiz ortamda bulundurmak v.b.

İhtiyacı olan ilgi, sevgi ve şefkati göstermek stres altındaki bebeği rahatlatmak için son derece önemlidir. Bebek bu şekilde kendini güvende hisseder ve endişe hali azalır.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma İle İlgili Doktorlara Sorulan Sorular Ve Cevapları

Soru: Bebeğim 11 aylık ve 3 dişi var. Geceleri diş gıcırdatmaya başladı, ne yapabilirim? Psikolojik bir sorunu olabilir mi? Yardımcı olur musunuz?

Yanıt

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Alper Yılmaz’ın yanıtı: Ailelerde yatkınlık olması durumunda özellikle 4 yaş öncesinde görülebilen bir durumdur. Nedeni genellikle psikolojik değildir ve önlem almayı gerektirmez. Nadiren epileptik bir durumla karşılaşılabilir. Öncesinde önemli bir beyin hastalığı bulunuyorsa bir çocuk nöroloğuna danışılabilir.

Soru: Kızım 19 aylık ve dişlerini gıcırdatıyor. “Yapma” dediğimde gülerek daha fazla yapıyor. Bu alışkanlığı yok etmek için ne yapmalıyım?

Yanıt

Diş Doktoru Ruşen İldiz’in yanıtı: Yapacağınız en iyi şey görmezlikten gelmeniz. “Yapma” dediğinizde oyun olduğunu sanabileceği için üstünde durmanıza gerek yok. Bir süre sonra geçer.