Bebeklerde Dudak Kuruması Nedenleri Ve Tedavisi

8 Aralık 2016
0 Yorum
bebeklerde dudak kurumasi nedenleri ve tedavisi

Bebeklerde dudak çatlaması ve kuruması, yenidoğan da dahil tüm bebeklerde sık karşılaşılan bir durumdur.

Bebeklerde dudak çatlaması ve kuruması, yenidoğan da dahil tüm bebeklerde sık karşılaşılan bir durumdur. Çinko gibi bazı vitaminlerin eksiklikleri, bebeğin yetersiz sıvı alımı, soğuk algınlığı olan bebeğin ağızdan nefes alıp vermesi, şeker hastalığı, bebeklerde dudak çatlamasına yol açan nedenlerdendir.

Bebeklerde dudak çatlaması ve kuruluğu nedenleri

  1. Bebeklerde dudak kuruluğunun, çatlamasının en sık karşılaşılan nedeni,dehidrasyon yani bebeğin sıvı ihtiyacının yeterince karşılanmamasıdır. Bunun için bebeğinizi sık sık emzirmelisiniz.
  2. A vitamini eksikliği, B vitamini eksikliği, B2 vitamini ve C vitamini eksikliği de bebekte dudak kuruması yapabilir.
  3. Uzun süre rüzgara veya güneşli havaya maruz kalma da, bebeğin dudağındaki nemi giderip kuruluğa, çatlamaya neden olur.
  4. Bebeklerde dudakta çatlaklar, şeker hastalığına da işaret edebilir. 
  5. Bebeğiniz dudağını sık yalıyorsa, bu durum dudakta çatlama ve kuruluk yapabilir.
  6. Demir eksikliği kansızlık yapar. Kansızlık da bebekte dudak kuruluğuna yol açabilir.
  7. Kawasaki hastalığı, Sjögren sendromu, Makrositoz hastalığı da bebeklerde dudak kuruluğu nedenlerindendir.

Bebeklerde dudak çatlağı ve kuruluğu nasıl geçer?

  1. Bebeğiniz sık sık dudak çatlaması,kuruması sorunu yaşıyorsa, onu en kısa zamanda bir çocuk doktoruna götürmelisiniz. Doktordan bebeğe vitamin ve kan testi yapılmasını rica etmelisiniz. Şayet kansızlık veya vitamin eksikliği varsa ilk olarak bunların giderilmesi hedeflenmelidir.
  2. Bebeğinizin çatlamış dudaklarına biraz kendi anne sütünüzden sürebilirsiniz. Kendi sütünüz bebeğin dudaklarını nemlendirmekle kalmaz, çatlaktan dolayı meydana gelebilecek enfeksiyonu önlemeye de yardımcı olur.
  3. Geceleri bebeğinizin odasında buhar makinesi çalıştırın. Odadaki nem seviyesini artırmak, bebeğinizin dudaklarını ve cildini nemlendirmeye yardımcı olacaktır.
  4. Yatmadan hemen önce, pamuklu çubukla bebeğin dudaklarına az miktarda zeytinyağı sürün. Zeytinyağı bebeğin dudaklarını nemli tutarken, salyanın dudaklara zarar vermesini de önler.
  5. Bebeğinizin dudağına lanolin sürün. Yenidoğan bebeklerde dudak çatlamasını önlemek için de kullanılabilir. Lansinoh gibi lanolin kremlerini eczaneden yahut internetten temin edebilirsiniz. Lanolin normalde emziren anneler tarafından kuru, çatlamış meme uçlarını iyileştirmek için kullanılan bir kremdir. Lansinohin yenidoğanlarda kullanımı da güvenlidir.
  6. Bebeğinizi dışarı çıkarmadan önce ağız kısmını ince tülbent gibi bir bezle örtmeniz de dudaklarının güneşten, rüzgardan dolayı kurumasını önleyecektir.

Bebeklerde dudak çatlağı nasıl geçer? Doktorlar cevaplıyor

Sual: Çocuğumun belli bir hastalığı olmamasına rağmen genellikle dudakları kuruyup çatlıyor, nedeni neler olabilir? 

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış İlhan’ın cevabı: (Dudak emme ya da soğuk havaya bağlı olabilir dudak kuruması. Nemlendirici krem kullanabilirsiniz.)

Sual: Bebeğim 24 aylık. Dudakları sürekli çatlıyor ve kanıyor, bu durum neden olabilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Aydın’ın cevabı: (Vitamin eksikliği özellikle C vitamininin az alımında bu durumlar olabilir fakat muayene ettirmeniz ve ona göre doktorunuzun önerisini yerine getirmeniz daha uygun olur.)

Sual: Merhaba 2,5 yaşındaki kızımın dudakları kuruyor, bu nedenle çatlama oluyor ve kanıyor. Nedeni ne olabilir, ne yapmam gerekir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halit Özkaya’nın cevabı: (Çok sık rastlanılan bir sorun. Genelde stresli çocuklarda dudaklarını yalaması sonucu oluyor.  nemlendirici bir kremi dudaklarına sürebilirsiniz. Dudaklarını yalamaması konusunda sık sık uyarıyı yapıyorsanız bunu yapmayın lütfen. Bir süre sonra dudaklarını yalamaktan vazgeçecek ve düzelecektir.)

not: Doktorunuza danışmadan hiç bir ilacı kullanmayın. 

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir Tıklayınız

Bebeklerde Kan İlacı Kullanımı ( Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız