Bebeklerde Düz Taban Egzersizleri Nelerdir?

16 Şubat 2021
0 Yorum
bebeklerde duz taban egzersizleri nelerdir

Düz tabanlık hem bebeklerde hem de yetişkinlerde sık karşılaşılan bir durumdur. Bebekler doğduklarından itibaren ayak tabanları kavizsiz ve düzdür.2 yaşına kadar çocukların %90’ında düz tabanlık görülür, çoğunlukla zamanla kendiliğinden düzelir.

Düz tabanlık hem bebeklerde hem de yetişkinlerde sık karşılaşılan bir durumdur. Bebekler doğduklarından itibaren ayak tabanları kavizsiz ve düzdür.2 yaşına kadar çocukların %90’ında düz tabanlık görülür, çoğunlukla zamanla kendiliğinden düzelir. Yani düz tabanlık genellikle çocuk büyüdükçe geçer ve ayak tabanı zamanla normale döner.

Bebeklerde Düz Tabanlık Nedir Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde düz tabanlık, bebek ayak yere bassa da basmasa da ayak tabanında kavisin olmamasıdır. Düztabanlık görülen kişilerde ile fark edilen durum ayağım içe basmasıdır. Diğer durumlar ise sık sık görülen ağrılardır. Bu ağrılar topuk, kaval kemiği, bel ağrıları ve erken yorulmalar görülmektedir.

  1. Ayak, bacak ve dizde ağrı, hassasiyet veya kramp
  2. Topuğun dışa doğru eğilmesi
  3. Yürümede gariplik veya değişiklikler
  4. Ayakkabıları çabuk deforme etme
  5. Fiziksel aktivitelere katılırken daha az enerji hissetme
  6. Fiziksel aktivitelerden gönüllü olarak çekilme

Bebeklerde Düz Tabanlık Neden Olur?

Bebekler 3 yaşına gelene kadar ayak tabanlarında bulunan yağ yastıkları sebebiyle, ayak kavisi ortaya çıkmaz. Bu yüzden üç yaşından küçük çocukların birçoğu düz tabandır. 3 yaş ile 8 yaş arası çocuğun tabanı oluşur ve düz tabanlık geçer.

Düz tabanlık çocuklarda çok sık karşılaşılan bir ortopedik ayak problemidir. Esasen yenidoğan tüm bebeklerde düz tabanlık durumu mevcuttur, ilerleyen yaşlarda bağ ve kemik yapıları geliştikçe ve güçlendikçe bu durum ortadan kalkar

Bebeklerde Düz Tabanlık Çeşitleri Nelerdir?

İki tip düztabanlık bulunmaktadır: esnek düztabanlık ve rijit düztabanlık. Esnek düztabanlık, havadayken ayak kavisinin görünmesi ancak yere basınca tabanın düzleşmesidir. Çocuklarda kendiliğinden düzelebilmektedir. Rijit düztabanlık ise havadayken de yere basarken de ayak tabanının düz olmasıdır. Kendiliğinden düzelemez, bu yüzden tedavi edilmesi şarttır.

Bebeklerde Düz Tabanlık Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde düz tabanlık teşhis ve tedavisi için Ortopedi doktoruna gidilir.Bebeklerdedüztabanlığı teşhis ederken Ortopedi doktoru ayağı inceler ve çocuk ayağa kalktığında ve oturduğunda nasıl göründüğünü gözlemler. Cerrah, çocuğun nasıl yürüdüğünü gözlemler ve ayağın hareket açıklığını da değerlendirir. Düztabanlık bazen bacaktaki problemlerle ilişkili olduğu için cerrah diz ve kalçayı da muayene edebilir. Deformitenin ciddiyetini belirlemek için genellikle röntgen çekilir. Bazen ek görüntüleme ve diğer testler istenir.

Bebeklerde Düz Tabanlık Tedavisi

Bebeklerde düz tabanlık tedavisi için Ortopedi doktoruna gidilir. Doktor tedavi için ortopedik ayakkabı, ayakkabılarda tabanlık kullanımı, fizik tedavi ve ağrı varsa ağrı kesici ilaçlar yoluyla tedavi önerebilir. Ancak erken teşhis ve tedavi uygulanmazsa, ilerleyen yaşlarda düz taban tedavisi için cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilmektedir.

Bebek Düz Tabanlık Egzersizleri Nelerdir

  1. Parmak uçlarında yürüme
  2. Ayak altına pet şişe koyup onu ayaklarıyla ileri geri hareket ettirme
  3. Toprakda ve kumda yürüyüş yapma
  4. Ayak parmakları ile bir kâğıt parçasını yırtma ve parçalama

Düz Tabanlık Hangi Sorunlara Neden Olur?

Bu sadece bir ayak problemi gibi görünse de, düz ayaklar, çocuğunuzun vücudunda ayak bileklerini, dizleri ve kalçaları içeren birçok soruna neden olabilir. Bu sorunlar şunlardır;

  1. Eklem ağrısı
  2. Kas yorgunluğu / zayıflığı
  3. Kötü yürüyüş şekli
  4. Parmak uçlarına basarak yürüme
  5. Zayıf ayak gelişimi