Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? Gaz sancısı için ağlamalara son eren 7 tavsiye

25 Kasım 2022
0 Yorum
bebeklerde gaz sancisina ne iyi gelir gaz sancisi icin aglamalara son eren 7 tavsiye

Ağlamak, bebeklerin iletişim kurma yollarından biri. Bebekler genellikle aç olduklarında, rahatsız hissettiğinde ve sıkıldıklarında ağlar. Ancak bazı ortada hiçbir sebep yokken, durmaksızın ağlama gaz sancısının habercisidir. Bebeklerde kolik (gaz sancısı) olduğunun en büyük göstergesi. Peki, kolik nedir, kolik olan bebeğe ne iyi gelir? İşte tavsiyeler ve kolik bebeği yatıştırmak için öneriler…

Gaz sancsı çeken bebeklerde kolik, bebeklerde ilk birkaç ayda bir neden olmadan uzun ağlama ve huzursuz dönemleri ifade etmek için kullanılır. Günde üç saatten fazla, haftada üç günden fazla ve üç haftadan uzun süren ağlama nöbetleri koliğin habercisidir. Bu tanımlama “üç kuralı” olarak ifade edilir. Kolik bebeklerde genelde akşam saatinde ağlama nöbetleri başlar ve gittikçe yoğunlaşır. Ağlama sesleri normalden daha yüksek ve tizdir.

Kolik olan bebekler ağlama nöbeti sırasında bacaklarını karınlarına doğru çeker, bacaklarını ve kollarını kasarak gaz çıkarabilir. Karınları gergin ve şiş olabilir. Bu tür belirtileri olan ve ağladıklarında sakinleştirilemeyen bebeklere çoğunlukla kolik teşhisi konur. Kolik, bebeklerde doğumdan birkaç hafta sonra başlar.

KOLİK BEBEKLERİ YATIŞTIRMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Evde uygulanabilecek bazı yöntemler gaz sancısı çeken bebekleri yatıştırmak için yardımcı olabilir:

İşte işe yarayacak tavsiyeler…

1. Bebeğinizin gaz sancısını gidermek için yarım kundak yapabilirsiniz. İnce ve büyük bir battaniyeye sarmak, rahim hissini verdiği için bebekler kendini daha güvende hisseder.

2. Evde bebeğiniz kucağınızdayken hafif turlar atın. İnce bir battaniye ile sardığınız bebeğinizi göğsünüze yaslayın. Sizin vücudunuzla temas etmek onu sakinleştirecektir. Yürüyüş esnasında sırtını hafifçe ovuşturun ve gazının çıkmasına yardımcı olun.  

3. Bir sandalyeye bebeğinizi kucaklayıp oturun. Hafifçe öne arkaya doğru sallanın. Ritmik hareketler bebeğinizi sakinleştirmeye yardımcı olacak.

4. Dinlendirici bir müzik açın. Beyaz gürültü, fan veya kalp atışı gibi bir ses kaydı ile rahatlatıcı ortamı oluşturabilirsiniz.

5. Bebeğinizi yatıştırmak için ona masaj yapabilirsiniz. Süreceğiniz bir krem ile özellikle sırtına, karnına ve ayaklarını ovabilirsiniz. 

6. Titreşim gaz sancısına iyi gelir. Bu nedenle bür süre araba yolculğu yaptırabilirsiniz. Ya da yanında sesli bir alet örneğin süpürge çalıştırabilirsiniz. 

7. Doktorunuza danışarak gaz giderici bitki çaylarından verebilirsiniz.

Bu yöntemler işe yaramadıysa ve hala bebeğinizi sakinleştirmekte zorlanıyorsanız bir uzmana danışın ve doktorunuzun tavsiyesini alın.

Mavi kadın editörü aşağıdaki çözümleri de öneriyor:

#haber#

Hafta hafta hamilelik gelişimi