Bebeğin idrarı normal zamanda hafif kokulu berrak veya soluk sarı renkte olur. Ancak bazı nedenlerden dolayı idrardaki koku artar, renk koyulaşır ve rahatsız edebilir. Bu durum bazen de sağlık sorunlarının habercisi olabilir.
Sağlıklı bebeklerin idrarı kokusuzdur ve rengi açık olur. Ancak bazı nedenlerden dolayı bebeklerin idrarında koku oluşmaya ve rengi sarılaşmaya başlar. İdrardaki bu değişikliklerin nedenini öğrenmek için doktor gerekli idrar testlerinin sonucunda ulaşacaktır.
Uzmanlar bebeğin idrarındaki bu kokuyu ve koyulaşmayı genelde doğumsal metabolik hastalığın bir habercisi olabileceğini dile getirmişlerdir. Yani bazı akraba evliliklerinde bu gibi tipik idrar kokusu hastalıklarına rastlanabiliyor. Ancak sadece idrardaki kokudan ve koyu renk olmasından dolayı bu sonuca varılmaz. Şayet bebeğin idrar kokusu tatlımsı yabi karamelize tarzda bir koku veya terli bir ayak kokusuna benzer koku ise metabolik hastalıkların bulgusu olabilir. Bu durumda doktora danışılması ve gereken tedavinin bir an önce gerçekleşmesi gerekmektedir.
Bebeklerde İdrar Kokusunun Nedenleri
İdrar yolu enfeksiyonu;
Bebeklerde idrar kokusunun en yaygın nedeni idrar yolu enfeksiyonudur. Yani idrar yolunda enfeksiyon girer ve bunun sonucunda bağırsak bakterileri çoğalır. Yapılan araştırmalara göre idrarı kötü kokan bebeklerin birçoğu idrar yolu enfeksiyonu geçirmektedir. Eğer bebeğin idrarındaki koku alışılmışın dışında bir koku ise aynı zamanda ateşi çıkıyorsa mutlaka doktorun görmesi lazımdır.
Diş çıkarma süreci;
Bebekler diş çıkardığı dönemlerde birtakım huzursuzluklar yaşarlar. Bununla beraber diş etleri kaşınır, ateşi çıkabilir yahut bebeğiniz sürekli elini ağzına götürür. Bir diğer belirti ise bebeğin idrarındaki kokudur. Yani idrar kokmasının bir diğer nedeni de bebeğin diş çıkarma sürecinde yaşadığı bir bulgudur.
Annenin yediği besinler;
Annenin doğru ve sağlıklı beslenmesi emzirme sürecinde çok önemlidir. Çünkü annenin yedikleri besinler süt ile beraber bebeğe geçer ve bebek etkilenir. Bu yüzden annelerin emzirme sürecindeyken kokulu besinlerden olabildiğince uzak durması gerekir. Örneğin soğan, sarımsak veya kuşkonmaz gibi kokusu ağır olan yiyeceklerin tüketilmesi bebeğin idrarında kokuya neden olacaktır.
İlaçların Yan Etkisi;
Bebeklerde idrar kokmasının bir diğer yaygın nedeni de ilaçlardır. Emziren annelerin kullandığı ilaçlar yahut bebeğe verilen bazı ilaçlar idrarının kokmasına sebep olabilir. İlaç kullanmadığınızda yahut bebeğinize ilaç vermediğinizde koku gidiyorsa muhtemelen ilaçların yan etkisi olarak koku meydana geliyordur.
Anne sütünün yetersiz kalması;
Anne sütü ilk 6 ay çok önemlidir. Bebek tüm ihtiyaçlarını anne sütünden alır. Bebek anne sütünü yeteri kadar içmediğinde dehidrasyon artar yani bebeğin vücudu susuz kalır. Vücut susuz kaldığında ise idrar yoğunluğu artar, daha sarı renkte ve kokulu bir şekilde idrara çıkar. Bebeğin vücudunda su eksikliği idrarındaki keskin kokudan belli olabilir. Aynı zamanda idrar renginde koyuluk meydana gelir. Bu durum ise bebeğinizin daha fazla süte ihtiyacı olduğu anlamına gelebilir.
Hastalık;
Bebeklerde idrar kokusunun bir diğer nedeni ise hastalıklardır. Örneğin bebeğiniz soğuk algınlığı geçirirken idrarında sirke kokusuna benzer bir koku oluşur. Bir diğer neden ise reflüdür. Bebeğin vücudunda yeteri kadar laktoz üretilmez ise idrarında koku meydana gelir.
Karaciğer yetmezliği;
Bebeklerde idrar kokmasının en son nedeni de karaciğer yetmezliğidir. Bu durum doktorun teşhisi ve yaptığı testler sonucunda doğrulanabilir. Eğer bebeğinizdeki idrar kokusu normal bir kokunun dışında veya sürekli kokuyorsa doktora görünmeniz gerekmektedir.
Bebeklerde İdrar Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?
Doktor, bebeğin idrarındaki kötü kokunun altında yatan nedene bağlı olarak tedavi gerçekleştirir. Örneğin kötü kokunun sebebi, idrar yolu enfeksiyonu ise idrar yollarındaki bakterileri temizlemek için birtakım antibiyotik ilaçlar reçete edebilir. Aynı zamanda ağır bir enfeksiyon geçiren bebeklerde oral veya damar yolu ile antibiyotik ilaç verebilir.