İshal, bebeklerde sık görülen mide bağırsak sorunlarındandır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin Özbek, (Bebeklerde ishal nasıl anlaşılır?)
İshal, bebeklerde sık görülen mide bağırsak sorunlarındandır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin Özbek, (Bebeklerde ishal nasıl anlaşılır?) sorusunun cevabını şu şekilde veriyor: (Bebeklerde ishal,yetişkin insanlara ve çocuklara göre biraz farklılık arz eder, çünkü bebek anne sütü aldığı sürece günde 6-7 kere sarı sulu ishale benzer kaka yapabilir. Biz buna anne sütü kakası diyoruz, bu ishal değildir.Bebeklerde ishal ise günde 10-15 kereyi bulabilen kanlı, sümüklü ya da aşırı sulu kaka demektir.)
Sual: Bebeklerin ishal olduğunu nasıl anlarız ve bebeklerde ishal kaç gün sürer?
CEVAP
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu’nun bu konudaki cevabı şöyledir: (Bebeklerin dışkıları çocuklara göre daha sıvıdır, özellikle anne sütü alan bebeklerde dışkının oldukça sıvı olması normal kabul edilir ancak bunun belli bir kıvamı vardır, anne de zaman içinde bu kıvama alışacak, ishal ile bebeğin normal kakasını kolaylıkla ayırt edebilecektir. Normal dışkı, bebek bezinin emmediği sümüksü kıvamda ve hardala benzer renkte olmalıdır. Ancak normalin dışında bez tarafından tamamen emilen sıvılıkta bir dışkı varsa, normalde 2-3 kez olan bebeğinizin dışkı sayısı günde 10 kereye kadar arttıysa, bebeğiniz ishal olmuş demektir. Dışkıdaki anormal koku, içinde burundan çıkan sümüğe benzer parçalar bulunması, yine dışkı içinde ufak tefek kana benzer noktalar da görüyorsak, tüm bunlar bebekte ishal belirtileridir.)
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Murat Palabıyık,bebeklerde ishalin ne olduğunu şöyle açıklıyor: (İshalin tanımı bebeklerde, yetişkinlerden biraz farklıdır. Kaka sayısının alışılmışın dışında fazla sayıda olması, yine alışılmışın dışında rengi ve kokusunun olması da, bebeklerde ishal olarak tanımlanır. Şayet bebeğiniz çok sulu kaka yapıyor, yeşil renkte kaka yapıyor fakat keyfi yerinde, mutlu görünüyorsa, emmesi de yerindeyse bu da ciddi bir problem değildir. Yenidoğan bebeğin ilk kakası koyu yeşil renkte, bazen biraz yapışkan olabilen, hatta siyaha yakın koyulukta da görülebilen mekonyumdur. Bu kaka yani mekonyum, hayatın ilk 2-3 gününden sonra sulanır yeşillenmeye başlar ve geçiş kakası dönemi gelir. Bu geçiş kakasını anneler yanlışlıkla ishal olarak yorumlarlar. Aslında bu doğal fizyolojik bir durumdur. Geçiş kakasının arkasından bebekler yaklaşık 5-7 gün olduğu dönemde anne sütüyle de besleniyorsa altın sarısı renginde, sulu zaman zaman içinde küçük küçük beyaz pürtükler bulunan kaka yapmaya başlar. Bu da gene sağlıklı bir bebek kakasıdır. Birçok anne de bu sulu ve içinde pürtükler bulunduran sağlıklı, sapsarı bebek kakasını ishal zanneder. Hayır bu da ishal değildir.)
Bebeklerde ishal kaç gün sürer?
Bebeklerde ishal, bu durumun nedenine göre 2-7 gün sürecektir. İshal bebeğin vücudunda su kaybına yol açıp, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğinden, bebeğiniz ishal olduğunda mutlaka en kısa zamanda çocuk doktoruna başvurmalıdır.