Bu makalemizde bebeklerde kansızlık belirtileri, nedenleri, bebeklerde kan yapıcı yiyecekler, bebeklerde kansızlığa iyi gelen besinler, kansızlık tedavisi
“Bu makalemizde bebeklerde kansızlık belirtileri, nedenleri, bebeklerde kan yapıcı yiyecekler, bebeklerde kansızlığa iyi gelen besinler, kansızlık tedavisi hakkında bilgiler verdik.”
Tıbbi adı anemi olan kansızlık bebeklerde normal büyüme ve gelişmeyi etkileyen yaygın görülen bir kan hastalığıdır. İki yaşın altındaki bebeklerde en sık görülen anemi türü demir eksikliği anemisidir.Demir eksikliği anemisi olan bebek ya yeterli miktarda demir almıyordur yahut vücudunda demir emilimine engel olan bir sağlık sorunu vardır. Demir eksikliği sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin sayısını da düşürür. Bu kan hücreleri organlara ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobin maddesi içerirler. Büyümekte olan bir bebeğin organları düzgün bir şekilde geliştirmek için bu oksijene ihtiyaç duyar. Bebekte kansızlık olduğunda organlar yeterli oksijene alamaz ve bebekte gelişim geriliği, iştahsızlık, hiperaktivite, zeka seviyesinde düşüklük, davranış bozuklukları gibi çeşitli sağlık sorunları meydana gelir.
Bebeklerde kansızlık belirtileri nelerdir?
Bebeklerde kansızlık neden olur?
Bebeklerde kansızlık nasıl tespit edilir?
Bebeklerde kansızlık şu yöntemle tespit edilir ve şöyle tedavi edilir;
Not: Bu makalemiz 2 sayfadan oluşmaktadır. “Sonraki Sayfa” yazısına tıklayarak yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Bebeklerde kansızlık nasıl tespit edilir?
Bebeklerde kansızlık şu yöntemle tespit edilir;
Yapılan kan testi ile bebekte kansızlık tespit edilebilir. Kan sayımında demir düzeyi ve vücudun demir depolarına bakılır. Kansız bebeklerde kan demiri düşük veya depo demiri düşüktür.
Bebeklerde kansızlık nasıl tedavi edilir?
Bebeklerdeki anemi yani kansızlık sorununu önlemek ve tedavi etmek için yapılması gereken en önemli şey ilk 6 ay boyunca bebeği mutlaka anne sütüyle beslemektir. Anne sütü, demir minerali de içerdiğinden dolayı bebekte kansızlığı önleyen oldukça faydalı bir gıdadır. Ancak bazı bebekler demir eksikliği sorunuyla doğabilmektedir. Bu durumda doktor tavsiyesiyle birlikte bebeğe demir takviyesi yapılır.
Bebeğinizde kansızlık varsa mutlaka bir Çocuk doktorunun kontrolünde kalıp, doktorun verdiği ilaçları kullanın.
Bebeklerin 6 aylık olduklarından itibaren demir ihtiyaçlarında artış meydana gelir. Anne sütünden alınan demir yetersiz hale gelmeye başlar. Bu nedenle katı gıdaya başlamış olan bebeğe mutlaka demir takviyesi yapılmalı yahut demir içeren gıdalar verilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru kayısı, yumurta, nohut, mercimek, pekmez, kırmızı et, yumurta, bakliyat, balık, kuru üzüm ve karaciğer demirden zengin, kan yapan gıdalardır. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde doktorunuza danışıp bu besinleri vermeye başlayabilirsiniz.
Biberonla beslenen bebeklerde beslenmesine demir takviyeli formül bir besin ilave edilebilir.
1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemelidir. İnek sütü de bebekte kansızlığa neden olabilmektedir.
Bebeklere ve küçük çocuklara kepekli ürünler vermekten kaçınmalıdır.
Bebeklerde kansızlığa ne iyi gelir, kansız bebekler neler yemelidir?
Bebeklerde Demir Eksikliği Neden Olur, Belirtileri Neler, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız
Bebekler İçin Demir İlacı İsimleri Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız
Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı Ve Boyları Kaç Olmalıdır? Tıklayınız