Bebeklerde kıyma tüketimine kaçıncı ayda başlanır? Kıyma bebeklere nasıl verilir? Kıymalı ek gıda tarifleri

24 Ocak 2025
0 Yorum
3666

İlk altı ay boyunca yalnızca anne sütü alan bebeklerin ek gıdaya geçişinde beslenme öğünlerinde kırmızı ete yer verilmesi oldukça önemlidir. Yaklaşık 8. ay dönemlerinde artık yavaş yavaş kırmızı et tüketime başlanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, özellikle de demir eksikliği görülen bebekler için kırmızı et tüketiminin önemli bir gereklilik olduğuna dikkat çekiyor.

Hatta alerjik bir durum söz konusu değilse 7. ayda dahi bebeklerde rahatlıkla tüketilebilecek olan kırmızı et, kıyma şeklinde verilebilir. Peki bebeklerde ilk etapta kıyma tüketimi nasıl olmalı? Kıyma bebeklerin bünyesine ağır gelebilir mi? İşte ek gıda dönemindeki bebeklerde kıyma tüketimi hakkında en çok araştırılan ve merak edilen konular…

BEBEKLERE KIYMA NASIL VERİLEBİLİR?

Bebeklere verilecek olan kıymada elbette güvenilirlik en önemlisidir. Bu nedenle güvendiğiniz bir kasaptan gözünüzün önünde taze olarak çekilen kıymayı satın almalısınız.

evde kuşbaşı eti kıyma yapma


Dana eti her ne kadar demir bakımından kuvvetli olsa da fazla kire ve ilacın etkisi altına girebildiği için bebekler için çift çekim kuzu eti daha doğru bir tercih olacaktır.

Kıymadan her gün az miktarda kıyma almak mümkün olmayacağı için kıymayı alır almaz ceviz büyüklüğünde misketler halinde buzlukta muhafaza etmeniz hem kullanım hem de yer kaplamaması açısından önemlidir.

Buzluktan çıkardığınız kıymayı buzlu şekilde çok az su ile haşlayarak kısa sürede çözülme sağlayabilirsiniz. Ay gelişimine uygun ekleyeceğiniz baharatlarla da bebeğinizin damak zevkine uygun besleyici bir çorba hazırlayabilirsiniz.

BEBEKLER İÇİN KIYMALI PİRİNÇ ÇORBASI TARİFİ (+7ay)
MALZEMELER:

1,5 yemek kaşığı pirinç
1 küp kuzu kıyma ( çift çekim)
1 arpacık soğan ya da çeyrek soğan
1 küçük yeşil biberin yarısı (isteğe göre)
1 tatlı kaşığı bebek salçası
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI:

Biber ve soğanı güzelce doğrayıp, zeytinyağında kavurun. Salçayı ilave edip bir tur karıştırıp üstüne kıymayı ekleyin. Peşine az su koyup çatalla ezin. Pirinçleri koyup üzerini alacak kadar su koyun. Pirinçler pişince çorbanız hazır. Afiyet olsun…

BEBEKLERE GÖRE ŞİFA DEPOSU KIYMALI YEMEK TARİFİ

ek gidaya gecis listesinde neler olmali cover


MALZEMELER:

3 -4 yemek kaşığı kuzu kıyma
1 küçük soğan
1-2 diş sarımsak
1 küçük havucun yarısı
1 yemek kaşığı pirinç
1 küçük kapya biber
1 domates ( 1 yaşından büyükler için )
Birkaç dal semizotu (damak zevkine göre)
1 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI:

Bebekler için bu sağlıklı kıymalı yemek yapımına ilk olarak işe kıymayı kavurmakla başlayın. Ardından soğanları atıp güzelce kavurduktan sonra kapya biber ve havucu atıp iyice kavurun.
Kavurma işlemi bittikten sonra domates, sarımsak, semizotu ve pirinci koyup çok az miktardaki içme suyunu koyup pişirin. Afiyet olsun…

HEM SAĞLIKLI HEM LEZZETLİ BAL KABAKLI KIYMALI YEMEK TARİFİ

bebekler ne zaman ne yemeli ek gidaya baslama kurallari 8158 1


MALZEMELER:

1 adet küçük kase balkabağı
1 avuç içi kadar kuzu kıyma
1 çay kaşığı bebek biber salçası
2 adet arpacık soğan
Yemeğin üstünü örtecek kadar sıcak su
Bebeğinizin ayına göre bir çimdik kadar kimyon ve nane
1 yemek kaşığı kadar da zeytinyağı

YAPILIŞI:

İlk önce tavaya yağı alın ve kıymayı koyup çok az kavurun. Üstüne az miktarda su ilavesi yapıp suyunu çekene kadar iyice pişirin. (Bu arada kıymanın piştiğinden kesinlikle emin olun)
Suyunu çeken kıymanın içine minik minik doğranmış kuru soğanı koyup biraz daha kavurun ve isteğe göre bebek salçasını ve baharatı ilave edip karıştırın.
Doğranmış balkabaklarının üstüne çıkacak kadar sıcak su eklemesinde bulunup karıştırın. Kısık ateşte kapağı kapalı hiç karıştırmadan öylece pişirin. Balkabağı piştikten sonra yemek hazır demektir. Afiyet olsun…

NOT: Bal kabağı çabuk pişen bir sebze olduğundan yemeği belirli aralıklarda kontrol etmeyi unutmayın…