Bebeklerde Makat Çatlağı 3 Farklı Bitkisel Tedavi Yöntemi

5 Haziran 2021
0 Yorum
bebeklerde makat catlagi 3 farkli bitkisel tedavi yontemi

Makat çatlağı, anüs yani makat çevresindeki deride oluşan küçük yırtıklardır ve ağrıya neden olabilir. Makat çatlağı bebekler dahil her yaşta meydana gelebilir. Tıpta anal fissü olarak bilinen makat çatlağı bebeklerde çok sık görülen bir problemdir.

Makat çatlağı, anüs yani makat çevresindeki deride oluşan küçük yırtıklardır ve ağrıya neden olabilir. Makat çatlağı bebekler dahil her yaşta meydana gelebilir. Tıpta anal fissü olarak bilinen makat çatlağı bebeklerde çok sık görülen bir problemdir.

Bebeklerde Makat Çatlağı Neden Olur?

Bebeklerde makat çatlağının en yaygın sebepleri şunlardır: kabızlık, aşırı ıkınma hali, gaz problemi ve sürekli ağlamak.

Kabızlık

Bebekler kabız olduklarında tuvaletlerini yaparken zorlandıkları için makatlarında çatlak meydana gelebilir. Çünkü kabızlık sebepli kaka bağırsakta sertleşir ve çıkarken bebeği zorlar. Bebek ıkınırken zorlandığı için makatta çatlama meydana gelebilir. Bu yüzden bebeklerin kabız olmaması ve bunun engellenmesi önerilir.

Gaz Sancısı

Bebekler gaz problemi yaşadıklarında sancı yaşarlar ve bu da makatlarında çatlağa sebep olabilir.

Anüsün Dar Olması

Her bebekte anüs aynı büyüklükte olmaz. Bazı bebeklerde görülen anüs darlıkları tuvalete çıkmayı zorlaştırır ve bu yüzden de makatta çatlama görülebilir. Bebeklerde anüsün dar olup olmadığını doktorunuz kontrol edecektir. Makatın dar olduğunun anlaşıldığı durumlarda cerrahi operasyon ile bebeğin anüsü yani makatı genişletilir.

Yanlış Beslenme

Bebeklerde yanlış beslenme makatta çatlak oluşumuna yol açabilir. Örneğin küçük bebeklerde direkt olarak katı gıdaya geçiş bebeklerin vücutlarını ve bağırsaklarını zorlar ve bunun sonucunda makatta çatlak oluşabilir. Bu yüzden bebeklerde beslenme çok önemlidir ve sağlığı için çok dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Bebeklerde Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

  1. Anal bölgede yırtıklar
  2. Bebeğin bezinde veya kakasında kan görülmesi
  3. Büyük abdest yaparken ağlama, zorlanma
  4. Makatta kaşıntı
  5. Makattan sarı su veya akıntı gelmesi
  6. Huzursuzluk
  7. Kaka yapmaktan korma

Bebeklerde Makat Çatlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Anneler bebeklerinde makat çatlağı gördüklerinde zaman kaybetmeden bir doktora gitmelidir. Çatlağın tedavisi önemlidir çünkü eğer tedavi edilmezse çatlak kronik hala gelebilir. Yani makat sürekli çatlak olabilir veya sık sık çatlayabilir.

Makat çatlağı olan bebeği muayene eden uzman doktor bebeğe uygun  pomat krem ve benzeri ilaçlar verip tedaviye başlar. 

Makat çatlağı eğer kronik bir hal aldıysa ve tedavisi mümkün olmuyorsa bebeğin ameliyat edilmesi gerekebilir. Cerrahi operasyon ile makat çatlağı geçse de bu durum hem bebek hem de çocuk için zorlu ve yorucu olur. Bu yüzden makat çatlağı tedavisi için geç kalınmamalı, görüldüğü anda zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir. Doktorun uygulayacağı tedaviye uyulmalı, asla ihmal edilmemelidir.

Bebeklerde Makat Çatlağı Bitkisel Tedavisi

Isırgan Lapası

Bebeğinizde makat çatlağı olduğunda ısırgan otundan faydalanabilirsiniz. Bunun için bir miktar su içine taze ısırgan otu yapraklarını koyun ve kaynatın. Lapa haline gelen karışımı bir tülbente sarın ve soğumasını bekleyin. Ilıdıktan sonra ısısını kontrol edin ve bebeğinizin makat bölgesine bir miktar sürün ve bir süre bekletin. Bu işlemi düzenli olarak tekrarlayın. Isırgan otu bebeğinizin makat çatlağı sebepli yaşadığı huzursuzluğu azaltacak ve çatlağa iyi gelecektir.

Zeytinyağı

 Bebeğinizde makat çatlağı olduğunda kullanabileceğiniz bir diğer doğal besin ise zeytinyağıdır. Sağlığa birçok faydası olan doğal zeytinyağı bebekler için de şifa kaynağıdır. Bebeğinizde makat çatlağı olduğunuzda zeytinyağını bir pamuk yardımıyla makat bölgesine sürün. Zeytinyağı hem cildi yumuşatacak hem de çatlağa ve yırtıklara iyi gelecektir. Zeytinyağını bebeğinize makat çatlağı dışında da cildine uygulayabilirsiniz. Zeytinyağı bebeğinizin cildini yumuşacık yapacaktır.

Esansiyel Yağ Kullanımı

Bebeklerde makat çatlağı olduğunda çatlağı geçirmek için oturma banyosu yani suda bekletme yöntemini kullanabilirsiniz. Bunun için bir leğen içine bebeğinizin cildinin yanmayacağı kadar sıcak su koyun ve bebeğinizi bu suda oturtun. Hazırladğınız  bu su içine içinde antiseptik özellik bulunan lavanta, zencefil, zerdeçal, at kestanes, ata çayı, çörek otu ve çay ağacı yağlarından herhangi birinden birkaç damla damlatın. Sıcak su bebeğinizin makatındaki çatlaklara iyi gelecektir ve içine damlattığınız yağ içeriğindeki antiseptik özellikler sayesinde makattaki çatlağın kısa bir zamanda iyileşmesine yardımcı olacak ve ayrıca yaranın enfeksiyon kapmasını engelleyecektir.