Bebeklerde Su Çiçeği – Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

2 Haziran 2016
0 Yorum
bebeklerde su cicegi belirtileri nedenleri ve tedavisi

Bebeklerde su çiçeği belirtileri, nedenleri ve tedavisi makalemizde 1 yaşından küçük ve 1 yaşından büyük bebeklerde su çiçeği hastalığı hakkında bilgiler verdik

Su çiçeği sık görülen çocukluk çağı hastalıklarındandır. Bebeklerde su çiçeği belirtileri, nedenleri ve tedavisi makalemizde 1 yaşından küçük ve 1 yaşından büyük bebeklerde su çiçeği hastalığı hakkında bilgiler verdik. Su çiçeği hastalığı son derece bulaşıcıdır ve bir grup herpes virüsünden kaynaklanır. Grip benzeri semptomlara ve ciltte kırmızı döküntülere neden olur. Çoğu çocuk bunu erken yaşlarda ve hafif olarak geçirir, kolayca atlatır.

Bebeklerde su çiçeği nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

Bebekte su çiçeği, kaşıntılı ve küçük kırmızı cilt döküntülerine neden olur. Bu kırmızı cilt döküntüleri daha sonra içi sıvı dolu pembemsi bir hal alır ve en sonunda kuru kahverengi kabuklara dönüşür. Çoğu zaman döküntü ilk olarak gövde, yüz veya saç derisinde görünecektir. Bundan sonra tüm vücuda yayılır. Bazı çocuklarda sadece birkaç tane olmasına rağmen genellikle 250 ila 500 kabarcık görülmesi de uzmanlarca normal kabul edilir.

Bebeğinizde bu virüs varsa, belirtiler 10 ile 21 gün sonra kendini göstermeye başlayacaktır. Bu hastalık bebeğinizde ilk döküntüler görülmeden 2 gün öncesinden tüm döküntüler kaybolana kadarki süre boyunca bulaşıcı özellik taşır. İşte bebeklerde su çiçeğinin en sık karşılaşılan belirtileri;

  1. Bebeklerde iştahsızlık
  2. Ağrı ve sızılar
  3. Mide bulantısı
  4. Baş ağrısı
  5. Ateş

Bebeklerde su çiçeği kaç günde geçer?

Bebeklerde su çiçeği yaklaşık 5 gün sürmektedir, bebeğiniz kreş gibi bir yere gidiyorsa ilk döküntüleri gördüğünüz andan itibaren başka çocuklara bulaştırmamak adına kreşe göndermeyin, ona evde bakmaya başlayın.

Bebeklerde su çiçeği aşısı

Bebeklerde su çiçeğini önlemenin en iyi yöntemi aşıdır. İlk aşı 12-15 aylıkken ikincisi ise 4-6 yaşları arasında yapılır. Aşı %95 oranında hastalığın ciddi ilerlemesini önler fakat çocuğunuz sağlıklıysa birkaç yan etki görülebilir. Çocuğunuzun jelatin veya antibiyotik neomisine karşı ciddi alerjisi varsa ya da ilk dozdan sonra yan etkiler görüldüyse uygulanmamalıdır.

 

1 yasindan kucuk bebeklerde su cicegi belirtileri ve tedavisi 1

Bebeklerde su çiçeği aşısının 1 yaşından sonra yapılması önerilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, astım ilacı gibi steroid içeren ilaçları kullananlar hastalık için risk altındaki gruptur. Çocuğunuz virüse maruz kaldıktan hemen sonra uygulanabilecek su çiçeği aşısı ya da varicella zoster immun globulin enjeksiyonu gibi özel koruma yöntemleri de mevcuttur.

Bebeklerde su çiçeği neden olur?

Su çiçeği, Varicella zoster adı verilen bir virüsten kaynaklanır ve son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Kabarcıklara dokunan birinin size temas etmesiyle hastalık size geçebilir. Aynı zamanda, öksürme, hapşırma ve hatta nefes yoluyla havada yayılır. Kabarcıklar kabuklu hale dönmeden içi sıvı doluyken bu sıvıyla temas etmeniz durumunda da bulaşır. Zona hastalığına da aynı virüs neden olduğundan, bu durumdaki birinden su çiçeği kapmak da mümkündür.

1 yasindan kucuk bebeklerde su cicegi belirtileri ve tedavisi 2

Bebeklerde su çiçeği tehlikelimidir?

Genellikle sağlıklı çocuklar hastalığı hafif geçirirler. Buna rağmen sağlıklı çocuk veya bebeklerde bu hastalığa bağlı  beynin şişmesi (ensefalit), pnömoni veya bakteriyel deri enfeksiyonu gibi ciddi komplikasyonların gelişme ihtimali de vardır.

Bebeklerde su çiçeği nasıl tedavi edilir?

Evde Bakım

Bebeğinizde suçiçeği varsa başlamadan iki gün öncesinden itibaren bulaşıcıdır. Yaraları tamamen kabuk bağlayana kadar kreşe göndermeyin, diğer çocuklarla görüştürmeyin ve evde tutun.

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız

Kaşıntıyı azaltın. Bebeklerde su çiçeği kaşıntısı nasıl geçer?

Bebeğinizin iyileşmesi esnasında en önemli şey kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olmaktır. 3-4 saat aralıklarla ona serin bir banyo yaptırın. Küveti yahut leğeni suyla doldurun, suya yulaf ezmesi veya karbonat ekleyin, çocuğunuzun cildi bir süre bu gıdalara temas etsin. Bebeğinizin nazik tenine banyo sonrası kalamin losyon da uygulayabilirsiniz.

1 yasindan kucuk bebeklerde su cicegi belirtileri ve tedavisi 3

Kaşımasını önleyin

Yaraları kaşırsa iyileşme süreci yavaşlar hatta enfeksiyonlara bile neden olabilir. Tırnaklarını düzenli kesin, küçük bebeğinizin eline yumuşak bir eldiven geçirirek kaşıyacağı bölgenin tahriş olmasını engelleyebilirsiniz.

İlaç kullanımı

Çocuğunuzun ateşi düşürmek için doktorunuza danışıp asetaminofen veya ibuprofen kullanabilirsiniz. Asikloviri su çiçeği tedavisinde etkili bir ilaçtır, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların bu hastalığı kolay atlatmasına sebep olur, fakat genelde doktorlar bu ilacın kullanılmasını pekte uygun bulmazlar.

Bebeklerde Salya (Ağız Suyu Akması) Nasıl Durdurulur? 10 Doktor Önerisi Tıklayınız.

Bebeklerde Gaz Yapmayan Markaları İçin Tıklayınız

Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız

Bebeklere Anason Çayı Verilirmi, Ne Zaman Ve Nasıl Verilir? Tıklayınız

Bebeklere Ihlamur Çayı Verilirmi, Ne Zaman Ve Nasıl Verilir? Tıklayınız

Bebeklere Nane Limon Verilir mi, Bebekler Nane Çayı İçebilir mi? Tıklayınız