Bebek doğduktan sonra bebeğin ayağından altından, topuk kısmından alınan kana topuk kanı denir. Bu test halk arasında; zeka testi ve topuk testi olarak bilinir. Topuk kanı testi; yenidoğanlarda doğumdan sonra 3 gün içerisinde yapılmaktadır.
Bebeklerde Topuk Kanı Sonuçları Ne Anlama Gelir,Topuk Kanında Hangi Hastalıklara Bakılır?
Bebek doğduktan sonra bebeğin ayağından altından, topuk kısmından alınan kana topuk kanı denir. Bu test halk arasında; zeka testi ve topuk testi olarak bilinir. Topuk kanı testi; yenidoğanlarda doğumdan sonra 3 gün içerisinde yapılmaktadır. Bu testin amacı; bebekte metobolik,genetik veya doğumsal sağlık sorunlarının belirlenmesidir.
Topuk Kanı Testi (Guthrie Testi) Nedir?
Topuk kanı testi; bebeğin topuğundan kan alınarak gerçekleştirilen ve amacı bebekte olabilecek birtakım genetik problemlerin teşhisini yapmaktadır.Bu testte; bebeğin topuğuna ince bir iğne ile delik açılır ve bu delikten çıkan kan önceden hazır olan kartlara damlatılır.
Gutherie testi yani topuk kanı testi ismi Amerikan Bakteriyelog Robert Guthrie’den geliyor. Bu doktor Kuzey Amerika ve Avrupada 1960’lı yılların sonunda yenidoğan her bebeğe topuk testi uygulamaya başlıyor. Bu topuk testi ülkemize ise 1983 yılında gelip araştırılmaya başlanıyor. 1987 yılı itibariyle ülkemizde önce 36 şehirde sonra tüm Türkiye’de uygulanmaya başlandı.
Bebeklerde Topuk Kanı Kaç Kez Alınır?
Ülkemizde yenidoğan bebeklere topuk kanı testi 2 kez yapılmaktadır. İlki bebek doğduktan sonra 24 saat içinde ikincisi ise doğumdan 5 ila 7 gün sonra yapılmaktadır.
Topuk kanı testi doğru sonuçlar vermesi için bebeğin doğumdan sonra 24 saatte yemek yemiş olması gerekmektedir. Topuk kan testi bebek doğunca ve beslenmeden yapılmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre topuk kanı testi yapılması için en uygun zamanın doğumdan 3 ila 5 gün arası olduğunu göstermiştir. Bu test ile bebekte; zeka geriliği,kalıtsal metobolik hastalıklar, tiroit problemleri ve doğumsal enzim problemleri gibi durumlara bakılabilir.Topuk kan testinin ikincisi ilkinden 7-10 gün içerisinde yapılır. (2. test aile hekimliği tarafından yapılır.)
Topuk Kanı ile Hangi Hastalıklar Belirlenir?
Bebeklerde topuk kanı ile şu hastalıklar tespit edilebilir;
Bebeklerde Topuk Kanı Nasıl Alınır?
Topuk kanı testinde bebeğin topuğundan birkaç damla kan alınmaktadır. Topuktan çıkan kan bir kağıda sürülür. Bu kağıt analiz için laboratuar ortamında zımba ile buradan yuvarlak disklere ayrılır. Bu diskler ise belirlenen hastalıklara göre incelenir.
Topuk Kanı İçin Hangi Hastaneye Gidilmeli?
Topuk kanı testi ülkemizde tüm doğum hastanelerinde yapılmaktadır. İlk topuk kanı bebek doğduktan sonra taburcu edilmeden alınır. Ikinci topuk testini aile hekimleri yapmaktadır.
Topuk Kanının Pozitif Ve Negatif Çıkması Ne Demek?
Topuk kanı testinin negatif çıkması bebekte herhangi bir hastalık olmadığını ifade eder. Pozitif çıkması ise bebeğin hasta olduğunu gösterir. Ancak bazı durumlarda uzmanlar bu tür testlerin bebekte hastalık olmaması durumunda bile pozitif çıkabileceğini belirtiyor.
Bebekte hastalık olmamasına rağmen topuk kanı testinin pozitif çıkması durumunda ek testlerin yapılması gerekmektedir. Eğer yapılan bu ek testler sonucunca bebekte hastalık olduğu anlaşılırsa teşhis konur ve doktor tarafından uygun tedaviye başlanır.