Bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturulur? Bebeğinizi kolay uykuya geçiştirmek için bunları yapın

16 Aralık 2024
0 Yorum
bebekler nasıl erken yatırılır

Sağlıklı bir büyüme ve gelişim evresi için ebeveynlerin bebeklik döneminde uyku dengesini sağlayabilmesi oldukça önemli bir konudur. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesinde en önemli temel ihtiyaçlarından biri olan uyku düzeni ebeveynler tarafından büyük bir hassasiyetle takip edilmesi hatta gerekirse düzenlemeler yapması gereken bir durumdur.

Düzenli uyku rutini; bebeğin hem bedensel hem de zihinsel anlamda gelişimine katkı sağlarken geçireceği adaptasyon sürecini de son derece kolaylaştırmaktadır.

Peki bebeğinizin saati saatine tutmuyor da her gün farklı saatlerde bir uyuyor bir uyanıyorsa ne yapmalısınız? İşte bu gibi uyku problemi görülen bebeklerde etkili bir uyku düzeni oluşturmak için dikkat etmeniz gerekenler…

BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ NASIL OLUŞTURULUR?

Bebeklik ve çocukluk evresinde uykuya geçerken zorlanma, gün içerisinde kısa uyuma ve gece vakti sık sık uyanma gibi türlü türlü uyku düzensizlikleri görülebilir. Özellikle de 0-3 yaş aralığında daha sık yaşanan bu gibi problemlerde ebeveynlerin çocukları üzerinde yaşadıkları bu sorunu sabır göstererek atlatabilecekleri uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.

bebeklerde uyku düzeni

Bebeklerin vücutlarının duyacağı uyku ihtiyacı geçirdikleri ay ya da yaş sonucu itibari ile giderek azalsa da yeni doğan döneminden bebeklik dönemindeki 3 yaşlarına kadar gündüz uykularını sağlıklı bir şekilde almaları çok mühim bir meseledir.

3 yaşın sona ermesiyle birlikte uykular kendiliğinden azalma eğilimi gösterecektir. Örnek verecek olursak 3 yaşındaki bir çocuk en azından günde bir defa şekerleme uykusunu almak ister ancak 4 yaşına gelindiğinde bu oran çocuklarda  %60 a kadar iner.

BEBEKLERDE UYKU ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT…

Yeni doğan dönemindeki 6 haftalıktan itibaren bebeklere aşılanabilecek olan uyku alışkanlığının bir rutine dönüşmesi için bebeği her gün aynı saatler içerisinde, uyanık olsa dahi yatağa koymak gibi tutumlar sergilemek gerekir. Bebeklerde etkin ve verimli bir uyku düzeni için sağlanabilecek önemli koşullardan ilki ve hatta belki de en önemlisi; bebeğin uyuyacağı ortamın hafif loş bir ışık ortamında sessiz ve rahat edebileceği oda ısısında olmasıdır.

Bebeğinizin gece geç vakitlerde uyumasından yakınıyorsanız; dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da saat akşam altıdan sonra onu harekete geçirebilecek heyecanlı ya da aksiyonlu oyunlardan kaçınmalısınız. Bu gibi hareketli aktiviteler yerine daha sakin eylemlerde bulunabilir; çocuğunuza ılık bir banyo, masaj, kremleme, pijama giydirme ya da kitap okuma gibi daha durağan faaliyetlere yönlendirebilirsiniz.

bebeklerde uyku rutini

Gece erkenden uykuya geçişini kolaylaştırmak için sabah en geç 08.00’de perdeleri açıp uyanmasını sağlayacak hareketlerde bulunabilirsiniz.  İster gündüz olsun ister gece bebeğinizi her zaman nerde uyutuyorsanız oranın dışına çıkmamaya özen göstermelisiniz. Gündüz uykularından 15-20 dakika, gece uykularındansa 30-40 dakika önce bebeğinizi odasına geçirebilirsiniz.

Bebeğiniz uykuya geçmiş ama dalmamışsa çıkaracağı en ufak bir mırıltı, inleme ya da küçük ağlama gibi seslerde hemen yanına bitmemelisiniz. Bu şekilde davranmanız bebeğinizin kendi kendine uykuya dalabilme kabiliyetine olanak sağlayacaktır. Eğer gündüz uykularından ağlayarak uyanıyorsa, bebeğin halen uykusu var demektir dolayısıyla hemen yataktan almaya kalkışmamalısınız.

Bebeğiniz artık bir yaşını doldurmuşsa gece uyumadan önce yiyeceği son katı gıdası ile uykuya geçme evresi arasında 1 saat kadar bir süre olmasına dikkat etmelisiniz.

BEBEKLER HANGİ AYLARDA YAKLAŞIK KAÇ SAAT UYURLAR?

Bebeklerin günlük uyku rutini aya ve yaşa göre değişkenlik gösterse de en genel haliyle bazı rakamlardan bahsetmek mümkün olabilir. Yenidoğan evresinde, eğer ciddi bir fiziksel rahatsızlık yoksa bebeğin uykularının da düzenli olması beklenir. 5-8 ay aralığında bebekler çoğunlukla 3 gündüz uykusu yapar ve toplamda 3-3.5 saat uyumak üzere iken gece uykuları 10-11 saattir.

ff 2

9-14 ay aralığında bebekler genelde gündüz 2 defa, toplamda 2.5-3.5 saat uyur. Geceleri ise 10-11 saat kesintisiz uyuyabilirler.

15-18 ay aralığı, bebeklerde tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir. Yaklaşık olarak 2.5-3 saat uyuyabilirler. Eğer gece uykuları da 10-11 saat görülüyorsa bu bebeklerde ideal bir uyku düzeni oluşmuş demektir.

24 ay ve sonrasında gündüz uykuları yaklaşık 2 saat gerçekleşmektedir. 2.5 yaştaki uyku süresi gündüz 1.5-2 saat, gece kesintisiz 10-11 saattir.