Bebeklerde uykuya dalamama çok sık karşılaşılan bir sorundur. Bu durum bebeğin gazının olması, karnının aç olması, gündüz çok uyuması, bebeğin diş çıkarma döneminde olması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Makalemizde bebeklerde uykuya
Bebeklerde uykuya dalamama çok sık karşılaşılan bir sorundur. Bu durum bebeğin gazının olması, karnının aç olması, gündüz çok uyuması, bebeğin diş çıkarma döneminde olması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Makalemizde bebeklerde uykuya dalamama ile ilgili doktorlara sorulan sorulara ve cevaplarına yer verdik.
Bebeklerde Uykuya Dalamama İle İlgili Doktorlara Sorulan Sorular Ve Cevapları
Sual: Merhaba murat bey ,oğlumun uyku problemi var bir türlü uykuya dalamıyor ayağımızda sallıyoruz bazen bir saat sürüyor geceleri de çok uyanıyor doğduğundan beri böyle yapmam gerekiyor hala emziriyorum (15 aylık ) acaba emzirmeyi bıraksam uykusu düzene girer mi ne yapabilirim artık bende uykusuzluğa dayanamıyorum sabrımı yitirdim
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( Gece yatmadan önce ataraks şuruptan yarım ölçek kullanın, uyku düzeni sağalanana kadar,ayrıca emzirme işini 2 yaşına kadar devam edin.)
Sual: Bebeğim 20 günlük geceleri uykuya dalamıyor 2.5-3 4 e kadar uyuyamıyor ne yapabilirim?
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( ilk 6 ay gaz sancıları yüzünden uyku düzeni bozuk olacaktır,Gaz için metsil 4*10 damla kullanın.)
Sual: Merhabalar uyku problemimizden dolayı atarax şurup önermişsiniz peki hiçbir yan etkisi yokmu ne kadar süre vermemiz gerekmektedir?
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( Rahatlıkla kullanılabilir, doktor kontrolü altında istenildiği kadar kullanılabilir.)
Sual: 60 günlük bebeğimiz var gündüzleri uyuyamıyor.5-10 dakika uyuyor, uykuya dalamıyor, melila damlası varmış kullanalım mı?
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( Kullanabilirsiniz. Sabah akşam 2 damla olarak kullanın.)
Sual: İyi geceler oğlumun uykuları çok düzenliydi, ancak bir aydır neredeyse uyuma vakitlerimiz kabus gibi emerek uyuyor.ancak o kadar uzun sürüyorki tam bir saat emiyor ve uykuya dalamıyor.gözlerini ovalaştırıyor ancak uykuya dalmakta güçlük çekiyor bu arada annemin evindeyiz ve babamız yanımızda yok.bu etkilermi?yada aç olabilirmi yada başka bir sorun olabilir mi? bana ne önerirsiniz?
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( Evi yadırgıyor olabilir aç olabilir veya diş çıkarıyor olabilir, hekime muayene edilirse uygun olur. Bu arada yatarken iyi geceler çayı verirseniz rahat uyuyacaktır.)
Sual: Bebeğim uykuya dalamıyorne tavsiye edersiniz?
CEVAP
Çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde uyku evresine geçebilmesi için gün içerisinde enerjisini boşaltabilecek aktiviteleri yapmış olması gerekir, bu nedenle onunla gün içerisinde hareketli oyunlar oynayın. Uykuya hazırlık ve uyku evresi hep aynı saatlerde olmalı ki çocuğunuz bunu bir disiplin haline getirsin ve biyolojik saati devreye girebilsin.Odası ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır. Rahat edebileceği uyku kıyafetleri tercih edin, çok sıkı giydirmemeye özen gösterin.
Gece uyandığında yanınıza gelmek istediğinde bu konuda kararlı olmalı ve onu ( uykunuz olsa dahi ) yatağına geri götürmelisiniz. Bu sürecin uzaması anne-babanın bu konuda gerekli tutumu ve davranışı sergilememesinden kaynaklanır. Eğer çocuğunuz korkmuşsa ya da ağlıyorsa ona hemen dokunun, yanında olduğunuzu ona hissettirin, ( endişelerinizi hissettirmeyin) rahatlatın ve yatağına yatırın, uykuya dalana kadar yanında kalabilirsiniz.
Tüm bunları yapmanıza rağmen çocuğunuzda uyku problemi yaşıyorsanız bir uzman desteği almanız yararlı olacaktır.
Sual: Merhaba 3 aylık bir kızım var. Gündüzleri ve geceleri çok uykusu olmasına rağmen uykuya dalamıyor. Hırçınlık yapıyor, sallamak zorunda kalıyoruz, sinirli bir yapısı var sürekli ağlıyor elleriyle gözlerini yüzünü yırtıyor, çok zorluk çekiyorum sakinleştirmek için ne yapabilirim?
CEVAP
Çocuk Doktoru Süheyla Gör’ün cevabı:( 3 Aylık her bebek böyle olur,bu yaştaki normal bebeklere sakinleştirici ilaç verilmez.Uykusu gelmeden yatırmayın,sallamanıza fırsat kalmadan uykuya dalsın.Sadece anne sütü verin,gaz sancısı için verilen ilaçları kullanabilirsiniz.)
Not: Makalede geçen doktorlara sorulan soru ve cevaplar pediatriportalı isimli web sitesinden alınmıştır. Verilen cevaplar şahıslara münhasırdır. Doktorunuza sormadan hiçbir ilacı kullanmayın.